Версія для друку

У центрі уваги – гуртожитки

Сьогодні в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара функціонує 7 гуртожитків, у яких мешкає майже 3500 студентів.

Проблема перенаселення гуртожитків останні роки актуальна для більшості ВНЗ України. Після введення ЗНО розширилися можливості для мобільності абітурієнтів, і, як наслідок, у вишах зросла кількість студентів з інших міст та сільської місцевості, а спроможність університетів забезпечити їх гуртожитками з кожним роком обмежується. В різних ВНЗ проблема вирішується по-різному: десь враховується рейтинг успішності для надання місця в гуртожитку, десь відселяють студентів п’ятого курсу, вважаючи їх вже пристосованими для проживання в іншому місті без батьків, десь «ущільнюють» заселення кімнат.

У семи гуртожитках Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара нині мешкає майже 3500 студентів. Кожному факультету щорічно затверджуються квоти місць у гуртожитках, але незважаючи на цифри, всі студенти, які мають таку потребу, забезпечуються місцями.

Проблеми перевантаження університетських гуртожитків, ремонту місць загального користування і підготовки до опалювального сезону обговорювали під час візиту до студмістечка ДНУ першого заступника губернатора Дніпропетровщини Анатолія Крупського і начальника департаменту освіти облдержадміністрації Олександра Демчика. У супроводі студентського активу огляд розпочали з найпроблемнішого гуртожитку №5, на десяти поверхах якого мешкає майже 600 студентів чотирьох факультетів. Будівля введена в експлуатацію у 1974 році і нині потребує капітального ремонту, для проведення якого необхідна допомога місцевої влади. Власними силами адміністративно-господарчої служби університету в гуртожитку замінено покрівлю та підземні каналізаційні комунікації, поштукатурені та пофарбовані стіни. За словами проректора ДНУ Миколи Ружина, після часткового відселення мешканців будуть поетапно проводитися ремонти стояків, душових, санвузлів і коридорів.

«Влітку зроблено косметичний ремонт місць загального користування в усіх гуртожитках, – говорить проректор ДНУ. – За допомогою спонсорів у минулому навчальному році в університеті безкоштовно встановлено в гуртожитках 110 металопластикових вікон на суму 177 тис. грн. У шостому гуртожитку, де мешкає майже 500 студентів, частково вікна замінені на пластикові, поштукатурені внутрішні стіни, повністю замінено каналізаційні мережі. У гуртожитку №2, де мешкає 300 студентів історичного факультету, частково вікна замінені на пластикові, власними силами замінено підлогове покриття, поштукатурені внутрішні стіни, встановлено нове зовнішнє освітлення, зроблений ремонт у душових, у кухнях, встановлено нові плити. У третьому гуртожитку, де мешкає більше 500 студентів філологічного факультету, замінені вікна на пластикові, замінено підлогове покриття, поштукатурені внутрішні стіни. Зроблений ремонт у душових, у кухнях, встановлено нові плити. Тобто університет здійснює поточні ремонти, але для проведення капітального ремонту з частковим відселенням студентів нам потрібна допомого влади», – наголошує проректор.

Потім керівництво оглянуло гуртожиток № 4, де мешкають студенти факультету біології, екології та медицини. Незважаючи на те, що будівля є «близнюком» попередньої, виглядає вона значно охайніше. «Тут у 2004 році університетом був здійснений капітальний ремонт, і завдяки зусиллям працьовитих дівчат з біофаку, підтримується чистота і порядок, адже вони ставляться до гуртожитку, як до власного дому, а не як до тимчасового помешкання», – наголошує директор студмістечка ДНУ Валентина Мосіна.

Обговорюючи зі студентським активом побутові проблеми мешканців гуртожитків, Анатолій Крупський наголосив, що буде сприяти університетові у пошуку джерел фінансування ремонту гуртожитку №5. «Одним із ефективних способів сьогодні є залучення до фінансування випускників ДНУ, які нині мають успішний бізнес. Також попросимо прискорити розгляд усієї стандартної документації, необхідної для вчасного запуску котелень ДНУ», – сказав Анатолій Федорович.

Наступного тижня в університеті буде включено котельні малого тиску для подачі гарячої води в гуртожитки, до опалювального сезону всі котельні і мережі ДНУ готові.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram