Версія для друку

Володимир Команов: «Галерея Героїв важлива не для нас - тих, хто вже відбувся, а, передусім, для студентів»

У головному корпусі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відкрито портретну галерею Героїв Радянського Союзу, Соціалістичної Праці та Героїв України. Захід приурочений 95-літтю університету.

Відкриття галереї славетних постатей XX і ХХІ століть, які є випускниками та співробітниками Дніпропетровського національного університету і присвятили життя процвітанню своєї країни – одна з історичних подій в університеті й примноження його традицій. Почесне місце у галереї посідають вчені-механіки та ракетобудівники Михайло Янгель, В’ячеслав Ковтуненко, Геннадій Команов, Володимир Уткін, Юрій Алексєєв, Станіслав Конюхов. Право перерізати стрічку на відкритті галереї героїв було надано також людині, яка присвятила своє життя космічній справі - випускнику ДНУ 1960 року, Герою України, керівнику міжнародного проекту "Морський старт" Володимиру Команову. «Безумовно – це вагома подія для університету. Важко сказати, чи є така кількість Героїв Соціалістичної Праці, Героїв Радянського Союзу та Героїв України в інших ВНЗ Дніпропетровська і країни в цілому, - зауважив Володимир Геннадійович. - Мало хто з цих людей мені не знайомий. Зазначу, що вперше бачу своє зображення у колі моїх сподвижників і вчителів. Таке враження, ніби зараз спілкуюся з ними. Думаю, що ця галерея важлива, насамперед, не для нас – тих, хто вже відбувся, а для вас, студентів. Щоб ви могли сюди приходити, вивчати і «писати» свої біографії з біографій цих особистостей. Вдячний керівництву університету за повагу, а студентам, які сьогодні прийшли сюди, - за їхню небайдужість. Адже коли людина небайдужа, це означає, по-перше, що вона - людина, а по-друге, що вона може досягти великих висот у будь-якій сфері, за яку б не взялася».

Серед героїв галереї також – видатні письменники, Герої України Павло Загребельний та Олесь Гончар; визнаний у світі вчений та неперевершений педагог, колишній ректор ДНУ, Герой Соціалістичної Праці Володимир Моссаковський. Механік усім відомого в Дніпропетровську танка, що першим увійшов у визволений Дніпропетровськ, Герой Радянського Союзу Василь Юбкін, втративши на війні обидві ноги, повернувся до мирного життя, захистив дисертацію і багато років викладав історію в ДНУ.

«У традиціях університету – шанувати видатних діячів науки, культури, суспільно-політичного життя країни – тих, чия діяльність примножує його славу, утверджує його добре ім’я серед навчальних закладів як України, так і світу, - наголошує ректор ДНУ імені Олеся Гончара Микола Поляков. - Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці, Герої України, портрети яких представлені в галереї, жили і працювали в різних, здебільшого непростих історичних, економічних, політичних обставинах. Однак їхні долі схожі: по-перше, відданим служінням своїй справі, а по-друге, – міцним зв'язком з Дніпропетровським університетом».

Заповнити у майбутньому своїми портретами ту частину галереї, де зображені Герої України, адже поки що вона у порівнянні з кількістю Героїв Соціалістичної Праці та Героїв Радянського Союзу значно менша, побажали студентам випускники ДНУ - український політик, голова правління Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» Олег Петров та генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Віктор Хуторний. Олег Володимирович Петров нагадав, зокрема, про той факт, що ідея створення студентського супутника, яку підхопили вже інші країни, в тому числі, й Росія та Німеччина, належить саме Дніпропетровському національному університету.

«Своїм життям вони творили історію рідного краю, а відтак, й історію Alma mater, - від імені студентства звернулася до ровесників голова ради студентів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Юлія Лимар. - Ми, молоде покоління, повинні пишатися тим, що носимо горде звання студента Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Ці люди гідні того, щоб ними пишалися, адже вони патріоти. Тому кожен з нас, я впевнена, спускаючись цими сходами і дивлячись на ці обличчя, зупиниться і на мить замислиться, що він може зробити для того, щоб продовжити історію славнозвісного рідного університету».

Ректор побажав, щоб Герої Галереї відвідувати Alma mater не лише під час свят, а й приходити на зустрічі зі студентами. Адже це унікальна можливість доторкнутися до життя видатних особистостей, не лише читаючи про них книги, а й безпосередньо спілкуючись з ними.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram