Версія для друку

Пам’яті видатного академіка

Давно стіни Дніпропетровського національного університету не бачили такої високоповажної наукової спільноти – тільки дев’ять академіків з різних країн світу приїхали на науковий форум, що проводився на базі механіко-математичного факультету ДНУ.

Протягом трьох днів у Палаці студентів ДНУ проходила науково-технічна конференція пам’яті академіка Володимира Івановича Моссаковського „Актуальні проблеми механіки суцільного середовища і міцності конструкцій”. На представницький міжнародний форум до Дніпропетровського національного університету приїхали провідні науковці з України, Росії, Польщі, Білорусі, Сирії та Узбекистану.

Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук, ДНУ, конструкторське бюро „Південне”, Придніпровський науковий центр, Інститут технічної механіки та Інститут геотехнічної механіки.

Відкрив зібрання голова оргкомітету, ректор Дніпропетровського національного університету, академік АН ВШ України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор фізико-математичних наук, професор М.В.Поляков. Він привітав дружину Володимира Івановича Любов Родіонівну та членів його родини, а також усіх присутніх – видатних вчених-механіків, всесвітньовідомих дослідників, що змогли приїхати з різних міст та країн до Дніпропетровського університету:

- Сьогодні на нашому зібранні присутнє, напевно, не одне покоління вчених і педагогів у галузі механіки і прикладної математики, що вдячні видатній особистості – Володимиру Івановичу Моссаковському. Тут багато тих, кому пощастило працювати разом з ним, вчитися у нього, слухати його лекції, здавати іспити, замислюватись разом на наукових зібраннях, слухати добрі поради, відчувати підтримку і допомогу словом і ділом.

Особливий злет Дніпропетровського державного університету взагалі, та наукової творчості особливо, справедливо пов’язується з ім’ям академіка Моссаковського. Протягом двадцяти двох років Володимир Іванович очолював Дніпропетровський університет. І сьогодні, з відстані десятиліть, важко переоцінити його внесок у справу розбудови й становлення унікального класичного університету, де завдяки поєднанню далекоглядності мудрого керівника і невичерпної енергії вченого-новатора було збережено кращі традиції минулого та дбайливо виплекано паростки майбутнього. Найвищим ступенем визнання і вдячності колег і наступників було обрання у 1999 році Володимира Івановича Почесним ректором ДНУ. І сьогодні Володимир Іванович з нами, з колективом університету, і наш святий обов’язок продовжувати його справи, примножуючи славу університету.

Видатні досягнення у прикладній механіці та плідна науково-педагогічна діяльність В.І. Моссаковського відзначені званням Героя Соціалістичної Праці й іншими урядовими нагородами. Академік НАНУ, лауреат державних премій, Почесний громадянин Дніпропетровська, кавалер ордену Ярослава Мудрого. Я пишаюсь тим, що мені поталанило працювати і вчитись у нього, бути поряд з яскравим талантом: Людиною, Ректором, Академіком, Громадянином – Особистістю.

На конференції було багато й таких гостей, що не виступали з науковими доповідями, а прийшли лише для того, щоб вшанувати пам’ять свого вчителя та колеги, висловити теплі слова на його адресу, слова, які він по праву заслуговує. Серед них колишній випускник фізико-технічного факультету ДДУ, голова Придніпровського наукового центру НАН України, член Президії НАН України, академік НАН України Віктор Васильович Пилипенко. У своїй промові він підкреслив великий внесок видатного механіка не тільки у розвиток Дніпропетровського університету, становлення його наукової бази, а й у виховання яскравого покоління вчених, які складають всесвітньовідому наукову школу Моссаковського.

Взагалі на конференції було представлено близько 300 наукових доповідей з механіки руйнування та термоміцності тіл і конструкцій під деформацією, математичного та комп’ютерного моделювання, проблем технічної механіки та проектування конструкцій ракетно-космічної техніки тощо. Такий широкий спектр тем був представлений з 80 наукових осередків України та зарубіжжя .

Президент ядерного товариства Росії, член-кореспондент Російської академії наук, генеральний директор НДІ НВО „Луч” Іван Іванович Федик розповів про міцність добрих відносин між українськими та російськими вченими: - Сьогодні у нас велике свято, на якому зібралися дуже багато видних вчених в галузі механіки. Конференція, присвячена пам’яті великого вченого, сина українського народу В.І.Моссаковського, який вніс дуже великий вклад в розвиток космічної техніки і механіки в цілому.

З українськими друзями ми співпрацюємо вже протягом декількох десятиріч. Я потрапив у дружнє оточення, наша дружба на стільки міцна та довготривала, що її ні чим не можна зруйнувати, які б політичні події не відбувалися. Усі розуміють значення наукових досліджень, зокрема тих, які проводились у Дніпропетровську – найкрупнішому центрі космічної науки і техніки. Цілком зрозуміло, що такий потенціал можна і треба використовувати повною мірою. Ми привезли цікаві доповіді та корисні, на мій погляд, пропозиції, по-новому поставивши багато питань, і сподіваємося ще більше зміцніти наші зв’язки. Об’єднавши зусилля, ми принесемо набагато більше користі нашим країнам, перед нами відкриваються великі можливості. Кожна така зустріч збагачує нас, ми обмінюємося думками, новими ідеями і, переконаний, зміцнюватиме наші зв’язки.

Далі І.І.Федик розповів про що саме він буде розповідати на конференції:

- Тема моєї доповіді звучить так: „Термоміцність високотемпературних матеріалів ядерної енергетики”. Я буду говорити про принципи розрахунку складних систем, створених із крихких матеріалів, які застосовують у космічній техніці. Оскільки там високі температури, а матеріали доводиться використовувати крихкі, потрібно розробляти нові методи оцінки імовірності руйнування та надійності таких систем. Головне те, що ці матеріали мають непередбачені властивості, але вони дуже вигідні, тому що відрізняються від інших своєю жароміцністю у різних агресивних середовищах.

Взагалі вся світова наука почалася з механіки. Хоча вона є розділом фізики, її приєднано до математики. Будь-які закони фізики так чи інакше ґрунтуються на основних принципових законах механіки. Механіка твердого тіла, механіка неоднорідних середовищ, механіка міцності – це наука, яка дає діагноз кожній конструкції, кожній системі. Якийсь прилад може деградувати, повільно виходити з ладу, а там, де відбувається руйнування процеси йдуть спонтанно. Тому механіці міцності в усьому світі надається велике значення.

Кожна конференція – це підсумок певних наукових досліджень. І ця конференція не стала винятком. За три дні була проведена справжня дослідницька робота. Вчені представили нові ідеї, останні здобутки, які, без сумніву, стануть на користь вітчизняній науці та справі якій віддав все життя Володимир Моссаковський, створюючи наукову школу, відому зараз у всьому світі.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram