Версія для друку

Вперед у незабутню студентську юність!

Напередодні нового навчального року в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася урочиста церемонія посвячення в студенти. У 2013 році повноправними членами університетської родини стали понад 5 000 юнаків і дівчат.

Перед початком довгоочікуваного свята на площі Палацу студентів ДНУ розпочалася несподівана злива. Та навіть вона у цей знаменний день не зіпсувала першокурсникам піднесеного настрою. Навпаки, молодь вірить: дощ – це на щастя!

Відзначив це і ректор ДНУ, професор Микола Вікторович Поляков. Гостинно вітаючи молоде поповнення, він наголосив: своєю наполегливою працею усі вони вибороли право стати студентами одного із найпрестижніших вищих навчальних закладів України, який нині святкує своє 95-річчя. «Сьогодні Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара – це унікальний заклад з багатою історією, чудовими традиціями та творчими надбаннями. За своє славетне, майже сторічне життя він став потужним осередком національної освіти, науки і культури, запаливши чимало яскравих зірок на українському та світовому небосхилі. Назавжди залишаться в пам’яті золоті імена видатних вихованців: хіміків Бродського та Писаржевського, фізика Данилова, історика Яворницького, письменника Гончара та багатьох інших. Ми пишаємось тим, що університет дав нашій державі цілу плеяду видатних вчених, серед яких 18 Героїв України, – відзначив Микола Вікторович. – Ми насправді вкладаємо глибокий смисл у підготовку спеціалістів, тому зробимо все належне, щоб і серед вас, шановні першокурсники, з'явилися справжні фахівці своєї справи. Адже ми щиро віримо, що і серед присутніх є майбутні Герої України, визначні академіки, виробничники, конструктори та педагоги. Упевнені, що попереду у вас найщасливіша пора – пора високих звершень, великих сподівань, продуктивної праці та щирого кохання, які залишаться з вами на все життя. Тому сердечно бажаємо вам успіхів і цікавого студентського життя. Будьте сміливими, досягайте мети та неодмінно радуйте себе і своїх батьків», – побажав ректор.

Привітати та підтримати численних студентів-новачків прийшов і шановний вихованець ДНУ – випускник 1960 року, Герой України, керівник міжнародного проекту "Морський старт" Володимир Команов. «Я не вперше зустрічаюся з вами, дорогі юнаки і дівчата, на цьому святі, але сьогодні відчуваю велику радість, – говорить Володимир Геннадійович. - Радість від того, що бачу таку кількість молодих талановитих студентів, яким, як і всім минулим поколінням, належить право заповнювати сторінки славетної історії ДНУ. Цього року ваше свято співпадає з 95-літнім ювілеєм Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Ви знаєте, мене наповнює особлива гордість за рідний університет – справжній флагман науки Дніпропетровщини та України, ім'я якого добре відоме в світі! І сьогодні моя особлива подяка звучить професорсько-викладацькому складу університету – за їхнє терпіння та вміння навчати – неоціненний талант пробудити в студентів прагнення до знань. Тож я бажаю вам, новим членам студентської родини, наполегливо оволодівати всіма науками, які вам будуть передавати. І головне, зумійте ними правильно розпорядитися, формуючи себе як особистість та примножуючи славу рідної Alma mater», – сказав Володимир Команов.

Далі, за традицією, під звуки урочистої музики ректор Дніпропеторовського національного університету Микола Вікторович Поляков передав першокурсникам символічні студентський квиток та залікову книжку. А юнаки та дівчата, у відповідь, впевнено і натхненно склали свою урочисту присягу на вірність студентському братству.

Не забули на церемонії й про так званий «Граніт науки» й імпровізований спортивний факел, що символізують собою невпинну працю на шляху до життєвого успіху. Зокрема, почесне право передати естафету досягнень молодим колегам цього року було надано переможцям Всеукраїнської та Міжнародної студентської олімпіади з математики у Болгарії Олександру Козиненку та Дмитру Кузьменку, чемпіонці Європи та світу з рукопашного бою Катерині Васильєвій та призеру XXVII Всесвітньої літньої Універсіади-2013 Андрію Говорову.

На завершення церемонії ректор Поляков виконав іще одну приємну місію – радо познайомив «первачків» з деканами та керівним складом університету, які пообіцяли бути завжди відкритими до діалогу та допомагати на всьому навчальному шляху.

Нагадаємо, що в цьому році студентське братерство ДНУ поповнили 5284 юнаків і дівчат. На перший курс зараховано за ОПП бакалавра 2800 абітурієнтів, за ОПП спеціаліста і магістра – 2484.

Кращі представники української молодої генерації справді щасливі, що стали студентами нашого ВНЗ. Так, студентка факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства (кафедра англійської філології) Валерія Василець з Кривого Рогу говорить, що за результатами вступних іспитів проходила до Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (м. Київ) та до Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. «Але обрала саме ДНУ, адже знаю, що за рейтингом він посідає вищу сходинку. Крім того, я неодноразово була тут під час захисту своєї роботи в МАН та численних олімпіад і мені тут сподобалося».

А от щаслива володарка студентського квитка українського відділення цього ж факультету Аліна Корхова розповідає: «Я чула гарні відгуки про факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ, тому вирішила вступати саме сюди. Я подавала документи в електронній формі одразу на два напрями (українська та англійська філологія), бо ще у школі зрозуміла, що я гуманітарій і легко оволодіваю мовами. В майбутньому хотіла б усе-таки стати перекладачем, тому вже на наступний рік планую вступати на заочну форму навчання із спеціальності «Англійська мова і література».

Радіє своєму успіху і студент фізико-технічного факультету Ілля Книш (спеціальність «Авіа- та ракетобудування»). «Для мене сьогодні справжнє свято! – говорить хлопець. – Я цілеспрямовано йшов у Дніпропетровський національний університет, адже давно хотів тут навчатися. На мою думку, це найкращий вищий навчальний заклад у нашому регіоні. Також я багато чув гарних відгуків про університет від свого друга, який навчається на факультеті фізики, електроніки та комп’ютерних систем. Тому своїм вибором я дуже задоволений. І переконаний, що ДНУ забезпечить широкий профіль моєї освіти, і допоможе мені в майбутньому працевлаштуванні».

Тож, щиро бажаємо нинішнім першокурсникам, щоб їхня дорога здобуття університетських знань була щасливою і світлою!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram