Версія для друку

Пам'ять живе в серцях

Наприкінці серпня у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара традиційно вшанували пам'ять Почесного ректора ДНУ, Почесного громадянина міста Дніпропетровська, академіка НАНУ, кавалера ордена Ярослава Мудрого Володимира Івановича Моссаковського. Ректор ДНУ ім. О.Гончара Микола Вікторович Поляков, проректори В.В. Іваненко, М.М. Ружин та голова профспілкового комітету О.Л. Тупиця урочисто поклали квіти до монумента В.І.Моссаковському і вшанували його пам'ять хвилиною мовчання.

Цього року виповнилася 94 річниця з дня народження Володимира Івановича Моссаковського – видатного вченого-механіка, заслуженого діяча науки України, академіка Національної академії наук України, професора, доктора фізико-математичних наук, чиє ім’я нерозривно пов’язане з розвитком Дніпропетровського національного університету, ректором якого він був 22 роки.

Під час церемонії вшанування ректор М.В. Поляков і присутні згадали державницьку мудрість та надзвичайні організаторські здібності Володимира Івановича, його непересічний дар вченого-дослідника і вагомі здобутки на науковій ниві. «Сьогодні, з відстані десятиліть, важко переоцінити внесок Володимира Моссаковського у справу розбудови й становлення нашого унікального класичного університету. Адже завдяки поєднанню далекоглядності мудрого керівника та невичерпної енергії вченого-новатора були збережені кращі традиції минулого і дбайливо виплекані паростки майбутнього», – зазначив Микола Вікторович Поляков.

Так, за період ректорства Моссаковського істотно зріс якісний рівень науково-викладацького складу й значно зміцнилась матеріально-технічна база університету, Зокрема, було створено могутній обчислювальний центр, введені до ладу нові навчальні та наукові корпуси, організовані нові факультети, кафедри та лабораторії, зміцнені зв’язки з навчальними закладами і промисловими підприємствами, а університет увійшов до числа провідних вузів СРСР.

Володимир Іванович, згадують колеги, до останніх днів активно працював на благо Аlma mater, давав мудрі та виважені поради – безцінні для розвитку університету. «Його неоціненний внесок в життя університету ще необхідно належно осмислити сучасним й прийдешнім поколінням студентів та викладачів. Проте вже зараз можу усіх запевнити: усе, що ми робимо сьогодні в університеті, ми робимо з ім’ям Моссаковського», – підкреслив Микола Вікторович.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram