Версія для друку

Завжди бути першим

Сьогодні у Дніпропетровському національному університеті фізичне виховання стало невід'ємною частиною підготовки фахівця. ДНУ – перший вищий навчальний заклад у регіоні, що виконав комплексну програму Президента України „Фізичне виховання – здоров'я нації”, коли ввів обов'язкові заняття з фізичного виховання на всіх курсах. Тут щорічно проводяться комплексні масові змагання з 13 видів спорту серед студентів і професорсько-викладацького складу. Представники ДНУ успішно виступають як на обласних, так і на міжнародних турнірах. Усього в університеті фізичною культурою й спортом займаються більше 10000 студентів, працюють 22 спортивні групи з 18 видів спорту, спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву з водного поло, шаховий клуб. На базі ДНУ проводяться спортивні змагання різних рівнів, у тому числі й чемпіонати України.

Навчальний процес забезпечується сучасною матеріально-технічною базою, до складу якої входять спортивні споруди та заклади відпочинку: Палац спорту з басейнами, водна станція, тир, хокейний майданчик, відкритий стадіон, профілакторій, спортивно-оздоровчий табір. Спортивний комплекс університету є також і міським центром спорту. У його басейнах і залах займаються не тільки студенти, а й школярі, учні ліцеїв, мешканці міста, діють групи здоров’я, абонементні групи. Питання здоров’я студентської молоді успішно вирішується колективом кафедри фізичного виховання та спорту, яку очолює майстер спорту з веслування Григорій Петров.

До речі, 2007 рік для нього видався надзвичайно плідним спортивним роком. За рік на чотирьох змаганнях з веслування на байдарках і каное серед ветеранів він отримав двадцять медалей; з них шість золотих, дванадцять срібних і дві бронзові. Тут є й золота медаль чемпіонату Європи серед ветеранів, золота медаль відкритого чемпіонату Польщі, золоті медалі чемпіонату України і три золоті медалі Других всеукраїнських спортивних ігор з веслування серед ветеранів. Всього ж у Григорія Петрова 94 медалі. Його молодший син, якому ще тільки 15 років, теж пішов спортивним шляхом. Він займається веслуванням на байдарці, вже має розряд, захищає честь і міста, і області, і України.

„У ветеранських іграх виступаю вже третій рік, – розповідає Григорій Савич. – Я прийшов до веслування у 19 років, будучи спортсменом-легкоатлетом. Вже став срібним призером Ігор школярів України. А оскільки я виріс на березі річки Сура, з водою було пов’язане все моє життя. Тому веслування на байдарках і каное приваблювало давно. Але легка атлетика допомагає мені і зараз, я й до цього часу ще багато і непогано бігаю. Без такого тренування не можна кожного дня проходити на веслах 15–20 кілометрів. Кожного дня я чередую біг і веслування”.

Г.Петров займається в клубі ветеранів, яким керує Віктор Вагнер. Тренування починаються кожного дня о сьомій тридцять ранку продовж всього року. Приходять туди люди, які дійсно хочуть продовжити молодість, зміцніти здоров’я. „Проте зараз, на жаль, не всі ветерани повертаються до спорту. Вони чи бояться сісти в човен, чи, може, здоров’я їхнє погіршало... Тож хочу сказати їм: не бійтеся, треба сісти лише один раз, і ви будете приходити кожного дня на тренування. Тому що цей вид спорту як раз годиться для того, щоб зміцнювати здоров’я. Це – сонце, повітря й вода. Коли ви дійсно хочете зміцніти здоров’я і продовжити молодість, і душевну і фізичну, треба займатися цим видом спорту”.

До речі, на цьогорічному чемпіонаті Європи для ветеранів, який проходив у Польщі, самою літньою людиною був спортсмен, якому 72 роки. А для того, щоб брати участь у змаганнях такого високого рівня, треба тренуватися, і тренуватися постійно. „Ми, ветерани, особистим прикладом доводимо не тільки своїм друзям і сім’ям що можна жити цікаво, але й усім людям, зокрема молоді, – зауважив Григорій Савич. – Я думаю, що для ветеранів – учасників і переможців змагань, які підіймаються на п’єдестал пошани під звуки фанфар, отримуючи дипломи, медалі та призи, – кращого і цікавішого життя немає”.

Із Польщі усі семеро дніпропетровських веслувальників, що брали участь у чемпіонаті, повернулися із золотими, срібними та бронзовими медалями. Крім Григорія Петрова в цих змаганнях взяли участь ще два співробітника Дніпропетровського національного університету – Юрій Завгородній та Георгій Васильєв. Ця переконлива перемога університетських спортсменів, свідчить про те, що в ДНУ створені всі умови для поєднання плідної праці та великого спорту. Що ж стосується результату чемпіонату Європи, то збірна України посіла в загальному заліку друге місце, поступившись тільки команді Росії, яка була набагато численішою.

За переконанням учасників, подібні змагання зміцнюють зв’язки між громадянами різних країн й цим сприяють дружбі між державами. А спортсмени взагалі є патріотами країни, вони підіймають її авторитет у світі й стають гідним прикладом для молоді, саме так, як Григорій Петров для студентів свого університету.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram