Версія для друку

У ДНУ відзначили кращих студентів-науковців

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара визначили переможців конкурсу «Лідер студентської науки ДНУ».

Заснований два роки тому за ініціативою Студентського наукового товариства ДНУ ім. О.Гончара, конкурс не має аналогів серед університетів міста та області. Впроваджений з метою залучення студентів до наукової, науково-технічної та науково-організаційної діяльності у процесі навчання, загальноуніверситетський конкурс сприяє активному пошуку обдарованих студентів та створенню належних умов для їх творчого зростання.

Цього року у конкурсі «Лідер студентської науки ДНУ» взяли участь більше 20 молодих науковця – студенти факультету суспільних наук і міжнародних відносин, механіко-математичного та факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства.

Розповідає науковий керівник Студентського наукового товариства ДНУ Олег Євгенійович Афанасьєв: «Наш конкурс проводиться за підсумками наукових здобутків студентів за весь календарний рік. Для участі у ньому конкурсанти заповнюють рейтингову таблицю, в якій визначено рейтингові бали за різні види наукової діяльності: в першу чергу, це наукові публікації, особиста участь у роботі різноманітних наукових конференцій, семінарів, виставок, а також науково-дослідницька діяльність студента (одержання авторських патентів на винаходи, робота в науково-дослідних проектах на базі НДІ, НДЛ факультетів тощо). Як показує досвід, така система всебічно охоплює всю різноманітність наукової діяльності студентів, даючи змогу належним чином оцінити весь спектр їхніх досягнень».

Зазвичай конкурс проводиться за трьома номінаціями, а саме: «Суспільні та гуманітарні науки», «Природничі науки», «Технічні науки». Але цьогоріч претендентів на другу номінацію («Природничі науки») не виявилося, тож переможці визначалися лише у двох останніх. За словами Олега Євгенійовича, можлива причина скорочення представленості матеріалів у конкурсі 2013 року – період збору заявок та документів, який припадає на січень-лютий, тобто коли більшість студентів зайняті здачею сесії. Проте, тим не менше, найактивніші учасники та справді гідні студенти здобувають перемогу.

Так, за рішенням конкурсної комісії найкращими визнано: у напрямі «Суспільні та гуманітарні науки» – студентки факультету суспільних наук і міжнародних відносин Владлена Титова (І місце) та Юлія Чернова (І місце), Альона Сторож (ІІ місце) та факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства – Анастасія Калашникова (ІІ місце) й Анастасія Ільїна (ІІІ місце); у напрямі «Технічні науки» – студенти механіко-математичного факультету – Олександр Козиненко (І місце), Владлена Бикова (ІІ місце), Павло Ткаченко (ІІІ місце).

«Серед переможців цього року – цілком гідні хлопці та дівчата, які у своїй більшості вбачають в науковій роботі майбутній професійний інтерес та сферу застосування інтелектуальних здібностей», – говорить Олег Євгенійович Афанасьєв. – Наприклад, нинішній абсолютний переможець Владлєна Титова у 2012 році взяла участь у роботі п'яти наукових конференцій, опублікувала дев’ять наукових статей і тез, посіла ІІ місце на Всеукраїнській олімпіаді з політології та була відзначена подякою ректора ДНУ і почесним званням «Відмінник навчання ДНУ». Також її досягнення в науковій роботі відзначені іменною стипендією Вченої Ради ДНУ та стипендію імені М.С. Грушевського».

Усі переможці конкурсу «Лідер студентської науки ДНУ» нагороджуються дипломами трьох ступенів від імені ректора М.В.Полякова та в перспективі – почесним званням «Відмінник навчання ДНУ». Крім того, вони отримують пріоритетне право на висунення їхніх кандидатур на здобуття іменних стипендій різного рівня, здобуття рекомендацій на стажування у провідних наукових та освітніх центрах України і за кордоном.

«Наш конкурс – це чудова нагода для всіх студентів ДНУ заявити про свої наукові здобутки, – відзначає науковий керівник Студентського наукового товариства ДНУ Олег Євгенійович Афанасьєв. – Наступний загальноуніверситетський конкурс за підсумками 2013 календарного року, без сумніву, також матиме місце. Тому ми запрошуємо усіх студентів, хто веде науково-дослідну роботу, стати його учасниками. Для цього просто необхідно брати участь у роботі факультетських підрозділів Студентського наукового товариства та стежити за його новинами».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram