Версія для друку

Він турбується про природу і людей

Провідний біолог ботанічного саду Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Герман до 94- ї річниці ДНУ отримав почесне звання «Заслужений працівник ДНУ».

У ботанічному саду Дніпропетровського національного університету Сергій Леонідович почав працювати з 1985 року, одразу після закінчення університету. Його улюблена справа – щеплення рослин. Він із задоволенням розповідає про своє захоплення: «Мені завжди подобалося працювати з рослинами, хоч за освітою я зоолог. Щепленням можна досягти певної зміни форми рослини. Практично всі щеплення в ботанічному саду виконані мною. Особливо подобається комбінувати, тобто на одній рослині прищеплювати кілька рослин різних форм – плакучі, кулеподібні та інші. Ще один цікавий напрямок нашої діяльності – декоративна стрижка. Останнім часом ми її активно застосовуємо на хвойниках, намагаючись надати їм певної декоративної форми. Стрижкою займаються всі співробітники лабораторії дендрології, адже обрізання дерев є одним із способів захисту і лікування рослин. Таким чином, пошкодженим рослинам можна повернути втрачену красу. Загалом, за останні 10-13 років колекція ботанічного саду збільшилася завдяки нашим завідувачам вдвічі. Колектив у нас невеликий, а роботи чимало. У міру своїх можливостей облагороджуємо територію. Якщо прийдете до нас весною, то побачите, що сектори чисті та охайні, вибраковуються хворі й старі рослини і замінюються на нові. У нас працюють лише ентузіасти, які, в першу чергу, прагнуть, зберегти красу ботанічного саду».

Сергій Леонідович Герман вже багато років є головою профспілкового бюро ботанічного саду ДНУ. У 2010 році завдяки довірі і підтримці колег він знову був переобраний на цю посаду на наступні п’ять років. За сприяння Сергія Леонідовича останні три роки співробітникам ботанічного саду було надано близько семи тисяч гривень матеріальної допомоги на лікування та при виникненні складних сімейних обставин. Також щороку члени профбюро ботсаду отримують премії від профспілки ДНУ з нагоди ювілеїв та за особливі досягнення. Щорічно до послуг бажаючих – кілька санаторно-курортних путівок та можливість поїхати на базу відпочинку «Надія». 15 дітей працівників ботанічного саду традиційно забезпечені солодкими новорічними подарунками.

Віддаючи тепло своєї душі іншим людям і природі, Сергій Герман знаходить для себе особисту радість і задоволення. Адже переконаний, що добро потрібно робити безкорисно, не чекаючи за це червінця.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram