Версія для друку

Дніпропетровських науковців-механіків шанують і за кордоном

За видатні досягнення та з нагоди 60-річчя створення кафедри обчислювальної механіки і міцності конструкцій ДНУ ім. О. Гончара колектив кафедри відзначили дипломом Міжнародної академії наук і вищої освіти (Великобританія). Ця винагорода відкриває можливості для публікацій науковців ДНУ у міжнародних виданнях з високим індексом цитування.

Ректор університету Микола Поляков з приємністю відзначив, що колектив кафедри гідно продовжує справу засновника і наукового керівника цієї наукової школи – видатного вченого-механіка, академіка НАН України, ректора ДНУ у 1964-1986 роках, професора Володимира Моссаковського. Зазначимо, що В.І. Моссаковський за оцінкою Міжнародного Бібліографічного Інституту (Кембридж) у 2000 році був визнаний людиною року.

З часу свого заснування, тобто з 1953 року кафедра готує фахівців у галузі міцності і надійності сучасних машинобудівних, зокрема, ракетно-космічних систем. Потужний творчий колектив Дніпропетровської школи механіків, який тут сформувався, відомий серед науковців не лише України, але і далеко за її межами.

Сьогодні наукова діяльність кафедри, яку очолює доктор технічних наук, професор Анатолій Петрович Дзюба, здійснюється у напрямку математичного, комп’ютерного та експериментального моделювання задач динаміки, міцності, надійності, довговічності та оптимального проектування конструкцій машинобудування, металургійної та видобувної промисловості, будівництва, геомеханіки, медицини, біомеханіки та інформаційних технологій.

Серед розробок кафедри – проект оригінальної конструкції та розрахунок міцності висотної обертовної міської новорічної ялинки, яка щорічно встановлюється у парку Л. Глоби; проект силової конструкції та розрахунок унікальної скульптурної композиції «Планета Альфреда Нобеля», встановленої на Набережній Леніна 18, що вже стала однією з прикрас міста Дніпропетровська, ряд проектів в галузі енергозбереження, зниження матеріаломісткості конструкцій та комп’ютерного моделювання задач біомеханіки, зокрема, ендопротезів великих суглобів людини, розрахунок напружено-деформованого стану багатьох реальних конструкцій.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram