Версія для друку

Європейська інтеграція ДНУ

У Дніпропетровському національному університеті перебував Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Тадеуш Томбінський.

Він зустрівся з ректором ДНУ, професором М. В. Поляковим та прочитав студентам університету лекцію «Поточний стан відносин між Україною та ЄС. Угода про асоціацію». Ян Томбінський відзначив, що взаємна співпраця ЄС та України обов’язково призведе до позитивних змін, проте це непростий шлях, він потребує значних спільних зусиль. «Вступ України до ЄС відповідає викликам, які перед нею стоять», - наголосив Ян Томбінський. Студентів ДНУ цікавило ставлення Посла щодо вступу України до ЄС, чи зможуть адаптуватися українці до європейського менталітету, які можливості та переваги відкриються перед Україною у разі вступу до Євросоюзу.

Науковці університету ознайомили гостя з проектами Темпус, які виконувалися за участі Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара. Зокрема, представники факультетів повідомили про вагомі результати такої співпраці для університету, а саме обладнання сучасними лабораторіями CAD/CAM/CAE, лабораторіями космічного зв’язку та лабораторіями супутникобудування фізико-технічного факультету (проект «Реформування освітніх програм у сфері космічних технологій у республіках Казахстан, Росія, Україна»), створення «Ресурсного центру з підготовки магістрів» на факультеті суспільних наук і міжнародних відносин (проект «Кризовий аналіз і прийняття рішень в Україні» між чотирма українськими та двома європейськими ВНЗ), відкриття на факультеті прикладної математики Центру підвищення кваліфікації держслужбовців (проект ECESIS за участі 19 партнерів з восьми країн), розробка навчальних програм, що стосуються нового напрямку в журналістиці – крос-медіа; впровадження досвіду європейської ринкової економіки у навчальний процес на факультеті міжнародної економіки, відкриття спеціальності «міжнародні відносини».

На сьогодні у ДНУ укладено договори про співробітництво з більш ніж 60 університетами Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Польщі та інших країн ЄС про співпрацю в освітянській, науковій та культурній сферах. Завдяки програмі Темпус постійними партнерами університету стали Університет м. Гренобль (Франція), Університет м. Кобленць-Ландау, Берлінський технічний університет, Університет м. Міттвайда (Німеччина) і Університет м. Суррей (Великобританія), Університет Ла Сапієнса м. Рим, Університет м. Тренто (Італія) та інші європейські університети. Реалізація спільних проектів з цими університетами, зокрема введення нових дисциплін та узгодження навчальних програм, відкрила широкі можливості для студентського обміну. ДНУ був одним з перших університетів в Україні, який долучився до реалізації проектів Європейського Союзу. Перший проект з реформи економічної освіти ДНУ виграв ще у 1993 році, коли Темпус-офіс в Україні тільки відкрився. Дніпропетровський національний університет є першопрохідцем цього напрямку міжнародної співпраці, а сьогодні офіційно визнаний експертами як регіональний лідер за кількістю виконаних проектів. Вже виконано 12 Темпус-проектів, ще два виконуються з попередніх років і два додалися цього року – всього на рахунку ДНУ 16 Темпус-проектів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram