Версія для друку

«Здорова людина – найцінніше творіння природи»

Vivat et vale!
(Живи и будь здоровий!)

До Палацу студентів ДНУ імені Олеся Гончара на XVI Міжвузівську науково-практичну конференцію з’їхалися іноземні студенти зі всього міста, які вивчають українську і російську мови.

На цьому традиційному зібранні студенти-іноземці Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара, Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені В. Лазаряна, Дніпропетровської медичної академії МОЗ України, Національної металургійної академії України та Українського державного хіміко-технологічного університету вперше випробовують свої сили у виступі українською чи російською мовами перед такою великою аудиторією. Адже ще зовсім нещодавно більшість з них не знала жодної української та російської літери, жодного слова, а тепер вони цими мовами розповідають про проблеми здоров'я та екології, читають вірші та співають пісень.

2013 рік Президентом України був оголошений роком екології і спорту. Тому тема нинішньої конференції, присвяченої пам'яті професора, доктора філологічних наук Любові Прохорівни Столярової, «Здорова людина – найцінніше творіння природи» є актуальною. Відомо, що кожна людина – сама творець свого здоров’я. Хороший стан здоров'я приносить в її життя радість і можливість займатися тим, що цікаво, тому і дбати про здоров'я людина повинна змолоду. А в наш час складної екологічної ситуації особливо важливо якомога більше бувати на свіжому повітрі та активно рухатися. Студенти ж ДНУ імені О.Гончара сьогодні мають змогу займатися різними видами спорту у Спортивному комплексі університету, зміцнювати здоров'я в профілакторії, користуватися послугами лікарів-діагностів. Крім того, працюють вони і над серйозними науковими темами, що і продемонстрували на конференції.

На відкритті заходу з вітальним словом до учасників звернулася завідувач кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ, професор Олена Іванівна Панченко. Вона зазначила, що її кафедра має майже двадцатип'ятирічний досвід роботи з іноземними студентами. За ці роки на ній пройшли навчання близько двох тисяч студентів, які приїхали з Німеччини, США, Англії, Анголи, Лівану, Йорданії, Китаю, Індії, Бангладеш – усього з 51 країни світу. На сьогоднішній день в університеті навчаються іноземні студенти з 20 країн.

Понад 70 учасників конференції представили цікаві й різносторонні тематичні доповіді, що стосувалися секретів здорового способу життя та харчування, національних особливостей збереження індивідуального здоров’я людини, проблем екології тощо. Зокрема, найбільший інтерес публіки викликали доповіді «Любов корисна для здоров’я» (Діана Желябова (Молдова), ІІІ курс, ДНУ), «Ушу як здоровий спосіб життя» (Чень Чун (Китай), ПВ ДНУ), «Забруднення водних ресурсів України як загроза здоров’ю людини» (Мехрі Ісмаїлова (Туркменістан), І курс, ДНУ); «Іслам і здоровий спосіб життя» (Абдельсартар Хазем (Туніс), ПВ ДНУЗТ ); «Організація охорони здоров’я та лікування хворих у Камеруні» (Еріка Ростена (Камерун), ІІІ курс, УДХТУ) та інші.

Окрім доповідей державною мовою, іноземні студенти порадували гостей заходу яскравими творчими номерами. Зокрема, на конференції пролунало чимало українських пісень – у такий спосіб іноземці долучаються до української культури.

Маємо надію, що все, що почули й побачили студенти на конференції, допоможе їм бути здоровими та енергійними.

Кафедра перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram