Версія для друку

Сила ДНУ – у силі дружби!

У Дніпропетровському національному університеті пройшов фестиваль національних культур «Подай руку дружби», в якому взяли участь іноземні студенти з різних факультетів університету. Представники Китаю, Азербайджану, Вірменії, Узбекистану, Туркменістану, Киргистану, Анголи та інших країн творчо презентували зі сцени народні танці, пісні та доповіді про національні особливості й культурну спадщину своєї батьківщини.

І в тому, що студенти ДНУ імені Олеся Гончара – дуже творчі й талановиті особистості, змогли переконатися усі гості заходу. Глядачам були презентовані національні азербайджанські танці «Узун дара» і «Нельбекі», вірменський народний танок «Тавік», заспівані патріотичні пісні Узбекистану, естрадні хіти Китаю та Киргистану тощо. Увесь концерт був сповнений веселих емоцій та посмішок, запальних звуків етнічної музики, насичених барв національних вбрань і прапорів.

На початку розважальної програми з вітальним словом до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи ДНУ ім. О.Гончара Сергій Олександрович Чернецький: «Шановні гості нашого свята та його господарі – студенти! Від імені великого колективу та ректора університету професора Миколи Вікторовича Полякова дозвольте привітати із цим чудовим, важливим для усіх вас заходом. На нашу думку, цей фестиваль неодмінно допоможе вам швидше адаптуватися до умов проживання в Україні, у Дніпропетровську. Адже саме на таких неформальних зустрічах і народжується взаєморозуміння: ви отримуєте тут можливість вільно спілкуватися між собою, знаходите точки дотику, позаяк суспільство, з якого усі ви вийшли, чимало відрізняється від нашого. Ми добре розуміємо, як складно вам, іноземним студентам, знаходитися в середовищі білінгвізму. Але пам'ятайте, що знання будь-яких мов зайвим ніколи не буває – це те, за допомогою чого ви пізнаєте світ. Тож я бажаю, щоби ви пізнавали їх якомога успішніше. І нехай наш університет – освітній заклад, який постійно входить до десятки кращих ВНЗ країни, – стане для вас справжньою alma mater. Я дуже сподіваюся, що за цей час ви, як майбутні спеціалісти, візьмете все найкраще від наших викладачів, отримаєте тут якісну освіту і всі необхідні знання, аби принести велику користь своїй країні».

У своєму слові начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн ДНУ імені О.Гончара Геннадій Анатолійович Онищенко також наголосив на великому значенні подібних заходів. «У нашому XXI столітті, в епоху глобалізації, культурні корені, на жаль, стираються. Тому цей фестиваль, що ми організували, – це прекрасна можливість для кожного іноземця не забувати свій фольклор, пам'ятати свої звичаї і традиції, оскільки лише той народ, що береже свою культуру, буде жити вічно. Можу сказати, що у наш університет вступають для розвитку гармонійної особистості, а значить, першочерговим завданням для нас є не тільки навчити студентів тому, для чого вони сюди приїхали, але й забезпечити їм культурний та красивий відпочинок», – відзначив пан Геннадій.

Ця спільна ідея згуртувала і самих іноземців, говорить голова ради іноземних студентів ДНУ імені Олеся Гончара Мірхаліл Намаззаде. За його словами, Дніпропетровський національний університет став одним із перших вищих навчальних закладів в Україні, в якому при підтримці керівництва задля вирішення ряду проблем була сформована рада іноземних студентів. Фестиваль національних культур вже вдруге проводиться у ДНУ заради зміцнення взаєморозуміння і дружби між студентами, вихованню у них почуття солідарності, та спільності інтересів. «Лозунг нашого фестивалю «Подай руку дружби» обраний не випадково, – наголошує Мірхаліл, – адже усі ми тут далеко від батьківщини, а тому повинні бути згуртованими, бути опорою одне одному, бо тільки так ми зможемо досягти бажаних результатів. На сьогодні Україна і Дніпропетровський національний університет імені О.Гончара – це ті самі країна й навчальний заклад, які нас об’єднують. Я, дійсно, не помилюся, якщо скажу, що всі іноземні студенти тут – це справжні друзі. Ми щиро вдячні Україні за те, що вона відкрила нам свої двері. Також від імені всіх іноземців хочу подякувати ректору Дніпропетровського національного університету та керівнику відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн за їхнє тепле ставлення і велику підтримку!».

На фестиваль також були запрошені почесні гості – представники національних громад Азербайджану, Вірменії, Туркменістану. А саме: голова Конгресу азербайджанців Дніпропетровської області пан Гудрат Гуджиєв; голова Союзу азербайджанської молоді Дніпропетровської області пані Ельза Бекірова; керівник Дніпропетровського обласного союзу вірмен пані Аанаїда Арзуманян, а також директор українсько-туркменського освітнього центру «Еркін» пан Олександр Бахарєв. Усі вони, звертаючись до публіки у залі, відзначили високий рівень толерантності у Дніпропетровському регіоні і закликали студентів-представників діаспор іти пліч-о-пліч з миролюбною Україною, крокувати вперед зі своїми ідеями, вчитися один у одного, і, не дивлячись на різні національності, шукати у кожному загальнолюдські цінності і красу. «У самій назві цього фестивалю закладена сила, яка, безумовно, є у вас – це неосяжна сила дружби!», – підкреслили шановні гості.

На сьогодні в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара отримують освіту близько 300 іноземних-студентів з-понад 20 країн світу. Кожному з них університет надає прекрасну можливість для здобуття знань й хороші умови для проживання. Відтак іноземці всебічно виявляють себе в житті alma mater. Вони активно беруть участь у різноманітних навчальних, спортивних олімпіадах та творчих конкурсах.

На один вечір фестиваль культур «Подай руку дружби», по-справжньому, став яскравим прикладом творчої міжнародної співпраці. Тож нехай частинка гарячих сердець іноземних студентів назавжди залишиться з нами. А всі ми разом і надалі будемо пам’ятати, що Україна – наш спільний дім!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram