Версія для друку

«Мозковий штурм» для зацікавлених математикою

Оригінальне змагання «Еврика-2013» вже вкотре зібрало школярів з усього регіону у Дніпропетровському обласному ліцеї-інтернаті фізико-математичного профілю, що функціонує при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара.

«Еврика» є частиною обласної i Всеукраїнської комплексної програми пошуку, виховання, навчання i становлення творчої обдарованої молоді і спрямована на реалізацію державної соціальної програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти до 2015 року. Відкриваючи математичний турнір, ректор ДНУ Микола Поляков наголосив: «Це унікальне змагання, яке не тільки популяризує математичні знання, але й стимулює молодь застосовувати їх у різних сферах діяльності, зокрема, при вивченні суміжних дисциплін - фізики, інформатики, географії, біології та інших».

На заочний тур змагань молодшої ліги (учнів п’ятих-сьомих класів) VI Відкритого обласного математичного турніру було надіслано півтори тисячі робіт. Найбільшу активність виявили учні шкіл Дніпропетровська (443), Кривого Рогу (170), Новомосковського (132) та Магдалинівського (72) районів, Дніпродзержинська (61) та Тернівки (61), Верхньодніпровського (59) і Софіївського районів (45), Нікополя (44). Також у турнірі взяли участь представники Павлограду, Новомосковська, Першотравенська, Криворізького, Нікопольського, Широківського, Покровського і Юріївського районів, Жовтих Вод, Марганця, Синельникового, Солонянського та Васильківського районів. Завдання заочного туру автоматично перевірялися на сайті eureka.dp.ua, на якому вже почала створюватися єдина електронна база даних «Математично обдаровані діти Придніпров’я».

За результатами заочного туру журі запросило до фінального змагання 298 учнів, а саме з п’ятого класу – 110 юних математиків, з шостого – 95 і з сьомого – 93. Цього року очні змагання проводилися у номінаціях «Школа» (невеликий тест з математики), «Логіка. Пошук. Інтуїція» (математична карусель) та практичних конкурсах «Математика та спорт», «Подорож у часі», «Музика та числа», «Мовознавство та математика», «Технології», «Ігротека», «Математика у живій природі», «Вимірювання та проектування», «Менеджмент». У кожному практичному конкурсі учням пропонувалося розв’язати оригінальну прикладну задачу відповідної предметної галузі. Оцінювання завдань проводилося у вигляді діалогів з членами журі, значна частина яких – студенти та аспіранти Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара. Після кожної номінації для учасників турніру було проведено розбір конкурсних завдань.

Завдання для турніру готував програмний комітет турніру, який також визначав формат змагань, що змінюється кожного року, методичну експертизу завдань, розробляв інструкції для членів журі, проводив тренування зі студентами, які оцінюють учнів під час змагань.

Турнір організовано на високому рівні завдяки налагодженій співпраці його ініціаторів: механіко-математичного факультету ДНУ, Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю, Регіонального центру моніторингу освіти Центру довузівської підготовки ДНУ ім. О. Гончара. Велику підтримку організаторам турніру надали Департамент освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, міські та районні відділи освіти Дніпропетровської області. Для вирішення складних технічних питань координації різних установ з організації «Еврики-2013» була створена координаційна рада турніру.

Цього року до організації конкурсу долучилося 283 студенти з наступних факультетів Дніпропетровського національного університету: механіко-математичного, прикладної математики, фізики, електроніки та комп’ютерних систем, геолого-географічного, фізико-технічного; біології, екології та медицини; психології, міжнародної економіки, історичного, економічного, української й іноземної філології та мистецтвознавства. До складу журі увійшли студенти та аспіранти ДНУ, які є переможцями Всеукраїнських та Міжнародних студентських олімпіад, «Еврики» попередніх років, а також учні Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю - переможці Всеукраїнських олімпіад з математики.

Отже, математичну першість серед учнів 5 класу здобули Борис Зелікман (I місце), Олександр Лимаренко і Вікторія Румянцева (II місце), Іван Іващенко, Руслан Гогин та Андрій Дядюк (III місце ). Серед учнів шостого класу найкращі математики - Світлана Бабич (I місце), Марія Галасюк і Дар’я Соколова (II місце), Єлизавета Попович, Анастасія Орлик, Ігор Форостін та Наталія Кручініна (III місце ). Переможці у сьомому класі - Сергій Огурцов (I місце), Сергій Воронов і Костянтин Романов (II місце), Віктор Панченко, Олексій Горбачевський, Юлія Білова і Євген Овчаренко (III місце).

Переможці нагороджені цінними призами та подарунками від спонсорів турніру - IT компаній MAXYMISER, SITECORE, EXIGEN SERVICES, SoftServe, а також АБ Приватбанк.

Голова оргкомітету,
декан механіко-математичного факультету ДНУ
Олександр Васильович Хамініч;

директор Центру довузівської підготовки ДНУ
Ірина Григорівна Баланенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram