Версія для друку

Європейські цінності в Україні

Нещодавно в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася зустріч заступника Посла Швеції в Україні пана Мартена Енберга та голови Шведської агенції міжнародної співпраці та розвитку SIDA пані Марії Петерсон зі студентами факультету суспільних наук і міжнародних відносин. Як виявилося, пан Енберг добре володіє російською та українською мовами, але з огляду на фах студентів, круглий стіл був проведений виключно англійською.

Євроінтеграція України, перспективи її співпраці зі Швецією, освітній процес в Україні та його відповідність європейським стандартам – ось далеко не повний перелік тем, які обговорювалися під час зустрічі. "Мета нашого візиту – налагодження із Україною політичних, економічних, культурних та просто людських контактів, – відзначив Мартен Енберг. – На даний момент Швеція посідає восьме місце у списку країн, що інвестують у ті чі інші галузі України. Ми думаємо, що це достатньо хороший показник». Пан Енберг повідомив, що головними секторами шведських інвестицій на сьогодні є захист довкілля, сільське господарство та IT-технології.

«Між Україною та Швецією підписано договір, який відкриває торгові ринки обох країн, але для успішного функціонування у цій структурі Україна ще має здійснити ряд реформ», – сказав заступник посла. А серед українських реформ, які найбільше цікавлять Швецію та Євросоюз, гість назвав реформу виборчої системи, судової структури, а також реформи у галузі прав людини.

Заступник Посла Швеції в Україні та голова Шведської агенції міжнародної співпраці та розвитку SIDA залюбки відповіли на питання студентів, які стосувалися специфіки роботи Посла; проблем кооперації Україна-Швеція та обов'язків Швеції перед нашою країною з огляду на таку співпрацю держав; необхідних, з точки зору європейського суспільства, реформ для України, а також можливості навчання за кордоном.

«Ми знаємо, що в Україні хороший рівень освіти, і є велика кількість людей, які мають вищу освіту. Сьогодні Швеції бракує спеціалістів у деяких галузях, в Україні ж таких проблем немає, – наголосив пан Енберг. – Нині дуже важливо гармонізувати українську систему освіти відповідно до освітнього процесу країн Європи, адже його системними цінностями є рівність прав і велика кількість можливостей. Те, що Україна – це європейська держава, у нас не виникає жодних сумнівів. Тому, як член європейського суспільства, вона має володіти рівними з іншими державами правами і бути в змозі успішно конкурувати на ринку праці. Ми вважаємо, що маючи фантастичний потенціал, ваша країна повинна динамічно розвиватися, бути сильною та креативною!»

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram