Версія для друку

Відзначено кращих молодих науковців

25 квітня у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара завершив роботу Міжнародний форум студентів, аспірантів і молодих науковців «Україні XXI століття – інтелект і творчість молоді».

На підсумковому засіданні виступили провідні науковці України: відомий учений-геоботанік, еколог, лісовий ґрунтознавець, член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, професор Анатолій Павлович Травлєєв; відомий учений у галузях археології та первісної історії, науковий керівник археологічної експедиції ДНУ, кавалер ордена княгині Ольги, професор Ірина Федорівна Ковальова; учений у галузі філології та психології, кавалер ордена княгині Ольги, професор Елеонора Львівна Носенко, учений у галузі матеріалознавства, професор Анатолій Федорович Санін.

Молоді науковці почули корисні настанови від старших колег. Анатолій Травлєєв зауважив, що кожен виступ молодого науковця на подібних зібраннях є віхою у його русі вперед у науці, а також побажав дослідникам вибирати раціональний і сучасний шлях у творчих наукових пошуках. Ірина Ковальова звернулася з таким побажанням-проханням: «Будьте завжди уважними до своїх попередників, пам’ятайте, на чому стоїте, адже без атмосфери спадкоємності не існує науки. Будьте вірними своїм учителям». Анатолій Санін закликав молодь не боятися «безглуздих», на перший погляд, наукових ідей, які не є загальноприйнятими – саме такі ідеї часто згодом виводять науку на якісно інший рівень.

Елеонора Носенко як представник молодої науки – позитивної психології науково переконала присутніх у тому, що здоров’я та щастя є функцією наукової діяльності. Аргументи такої позиції: це, передусім, яскравий приклад президента НАН України Бориса Патона. По-друге, коли людина говорить собі «Еврика!», у неї виділяються гормони радості ендорфіни, відчувається прибування енергії. По-третє, наявність мети в житті, і наукової також, наповнює людину натхненням і радістю (серед базових чотирьох емоцій позитивною є лише одна – радість). Елеонора Львівна привітала молодих науковців з тим, що вони знайшли джерело радості і побажала, щоб наука збереглася для них на все життя як пріоритетний вид діяльності.

За результатами дводенної роботи Форуму, найкращі доповідачі у кожній секції були нагороджені дипломами Міністерства освіти і науки України. Кращими у галузі соціально-гуманітарних наук стали аспірантка Національної академії керівних кадрів культури та мистецтв Тетяна Каблова та студентка ДНУ ім. О. Гончара Марія Байбуза.

У секції «Розвиток людського потенціалу та формування громадянського суспільства» відзначені студентка Смоленського державного університету Олеся Курс, старший викладач ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» Світлана Волкова та асистент ДНУ ім. О. Гончара Марина Шевчук.

«Економічні науки» - магістр Херсонського національного технічного університету Павло Шмулевич, студенти ДНУ ім. О. Гончара Ганна Полішко і Андрій Тутубалін.

«Природничі науки та охорона навколишнього середовища» - студентка ДНУ ім. О. Гончара Юлія Веліченко, студентка Національного транспортного університету Каріна Павличко, аспірант ДНУ ім. О. Гончара Анастасія Омельчук.

«Математичні науки та нові комп’ютерні технології» - аспірант ДНУ ім. О. Гончара Любов Волошко, старший науковий співробітник ДНУ ім. О. Гончара Олександр Прохода, асистент Національної металургійної академії України Наталія Калініна.

«Новітні технології, речовини та матеріали» - аспірант ДНУ ім. О. Гончара Ігор Дерев’янко, аспірант Запорізької державної інженерної академії Павло Жмурков, аспірант ДНУ ім. О. Гончара Анастасія Калиновська та аспірант Донецького національного технічного університету Вікторія Колбаса.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram