Версія для друку

Творімо добрі справи!

Партнерство Центру соціальних ініціатив і волонтерства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара набуло нових форм: участь волонтерів університету у соціальному проекті “Спільнота активної молоді на основі моральних цінностей”, який реалізується за підтримки голови Дніпропетровської обласної ради Євгена Удода. Робота волонтерки, учасниці проекту Ольги Коваленко, запропонована вашій увазі, взяла участь у ІІІ Всеукраїнському конкурсі "Моральний вчинок".

Очі – дзеркало душі! Дивлюсь у дитячі очі і ніжність та тепло розливається по моєму тілу. Усіх під своє крило, нехай відчують, як сильно я їх люблю. Діти – повноцінні члени нашого суспільства. Ніякої жалості, а тільки любов та розуміння. Можливість дати зрозуміти, що вони багато вміють та знають, здатні на такі непомітні, на перший погляд, але такі значні для них перемоги. Я усім серцем прагну допомогти цим дітям, використати кожну можливість бути поруч з ними. Кожна дитина має мрію: хтось хоче стати лікарем, а хтось – космонавтом. І я у дитинстві мріяла стати вчителем, бо дуже хотілось навчати дітей, допомагати їм пізнавати навколишній світ.

Коли мені було десять років, на світ з`явилася моя молодша сестра. Від самого її народження я дуже любила з нею грати, увесь свій вільний час присвячувала сестрі. Саме тоді я зрозуміла, що маю здійснити свою дитячу мрію, маю стати вчителем, адже ця професія - моє покликання. Я завжди знаходила спільну мову з дітьми, вони відчували мою любов і відповідали взаємністю.

Першим кроком до здійснення моєї мрії був вступ до ДНУ ім. Олеся Гончара на факультет психології за спеціальністю “Корекційна освіта”. Я щаслива, що навчаюсь тут, бо моя мрія реалізується. З перших днів навчання я вступила до школи волонтерів Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ ім. О.Гончара, яка готує студентів до волонтерської роботи. Завдяки цьому я маю чудову можливість їздити до дитячих будинків, де разом із групою волонтерів я організую конкурси, інтерактивні вистави та займаюсь образотворчим мистецтвом зі своїми вихованцями.

Велику роль в моєму житті відіграв соціальний проект “Спільнота активної молоді на основі моральних цінностей”, який реалізується за підтримки голови Дніпропетровської обласної ради Євгена Удода, партнером якого виступив Благодійний фонд відомого міжнародного економіста Богдана Гаврилишина.

Мета цього проекту мені дуже сподобалася: надати можливість молодим людям відчути і зрозуміти такі моральні та загальнолюдські цінності як взаєморозуміння, доброта, милосердя, чесність, толерантність й зробити ці чесноти загальноприйнятими у сучасному суспільстві. Адже сучасні інноваційні винаходи, що передають нескінченний потік інформації, не здатні передати особливості людського спілкування, доброту і любов.

За результатами конкурсу право на участь у проекті отримали студенти ДНУ ім. Олеся Гончара та наші друзі з Дніпропетровського університету ім.  А. Нобеля, для яких у приміщенні обласної ради відбувся соціально-педагогічний тренінг. На тренінгу обговорювались питання про сутність волонтерства, функції волонтера, необхідні для нього якості. Учасники висловлювали свої думки, працювали у командах над розглядом окремих ситуацій.

Після тренінгу всі учасники об’єдналися у групи, кожна з яких повинна була влаштувати поїздку до міського дитячого будинку, будинку ветеранів чи інтернату для людей з інвалідністю. Після відвідування будь-якого з указаних закладів відбувся конкурс на найкращу зустріч. Наша група у складі дванадцяти волонтерів зустрілась із вихованцями дитячого будинку № 6 компенсуючого типу, що у місті Дніпропетровську.

У цьому будиночку мешкають, на мій погляд, дуже талановиті й розумні діти, які мають особливі потреби. Для них ми організували навчально-розважальний квест на тему: “Пірати Карибського моря”. Відчувалося, що у кожного волонтера одразу виникло бажання подарувати дітям щось незвичайне: казку. Я бачила захоплення, із яким і діти, і волонтери поринули у чарівний світ гри.

Після привітання вихованці дитячого будинку об’єдналися у чотири групи, піднялись у свої “каюти”, де їх вже чекали капітани з мічманами (наші студенти), звідки й почалась подорож у пошуках незвичайних скарбів.

За той час, поки команда прямувала до острову зі скарбами, капітани із своїми помічниками розповідали дітям історії про піратів та проводили конкурси. За сценарієм команда прибула на острів і капітани з дітьми відправились у пошуках скарбів за картою. Кожна команда мала відшукати скриню, де були мішечки з монетами.

Маленьким учасникам казкової вистави, яку підготували для них друзі-волонтери, неймовірно сподобалась така гра, вони були зачаровані розповідями про піратів та мандрівки у пошуках скарбів. На добру пам`ять про нашу зустріч ми подарували вихованцям дитячого будинку іграшки, спортивний інвентар.

Моє серце, як і серця інших волонтерів, було сповнене радості від доброї справи, відчуттям причетності до життя дітей, які потребують нашої постійної уваги. Це не перша доброчинна справа, яку чинимо ми, українські студенти, добросердні й уважні до долі інших Тож дбаємо про цих дітей якомога частіше!

…Діти вміють любити по-справжньому. Вони люблять щиро, відверто, усім своїм крихітним серцем. Щоразу, коли приїжджаю у дитячий будинок, я бачу світлі й задумливі очі дітей, які не зможуть обдурити, які чекають на мене з любов’ю та надією. При кожній зустрічі з вихованцями мене переповнює радість, турбота і ніжність. Я готова віддати їм усе! Я знаю, що у мене є сили допомагати цим дітям жити у гармонії із навколишнім світом і дарувати їм свою любов!

Насамкінець скажу, що участь у цьому проекті показала мені й усім його учасникам, наскільки важливо бути високо моральною людиною, вміти правильно поводитися у різних ситуаціях та надавати допомогу тим, хто її потребує! Такими є наші маленькі друзі: діти, які залишилися без батьківського піклування, діти-сироти й діти з особливими потребами. Тож, творімо добрі справи разом!

Оля Коваленко,
студентка 1-го курсу факультету психології (напрям “Корекційна освіта”, група ДК-12-1)
волонтерка Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ ім. О.Гончара.


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram