Версія для друку

"Собори душ своїх бережіть, друзі!"

Урочистим засіданням у Палаці студентів Дніпропетровський національний університет відзначив 95-річчя з Дня народження великого письменника, свого славетного випускника Олеся Терентійовича Гончара. Митця, твори якого перекладено на 40 мов світу, людини, яка була членом Всесвітньої ради миру, Героєм України. Особистості, яку називають символом XX століття.

Урочисте засідання відкрив ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Вікторович Поляков. "Зберегти дух митця в його alma mater – наш обов'язок", – підкреслив він. Для цього в університеті проводяться заходи, присвячені 95-ій річниці із Дня народження письменника, незабаром стартує VI Всеукраїнська конференція з нагоди цієї урочистої дати. У ДНУ зібрано унікальну колекцію рукописів, автографів та особистих речей Олеся Терентійовича, тому наш ВНЗ по праву називають центром гончарознавства.

"Причетність Олеся Гончара до нашого університету не є випадковим поворотом долі. Це закономірність. Тут корені письменника, тут він народився. Олесь Гончар був дуже світлою людиною. З Україною, з її народом залишилася його душа, велика, щедра, світла, шляхетна. Творчість цього митця несе добро і красу. І сьогодні радісно від того, що молодь читає Гончара, бере участь у Гончарівських конференціях", – підкреслила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Степанівна Попова.

Ніби на підтвердження її слів із доповіддю виступила Юлія Лаптєва, студентка четвертого курсу, гончарівський стипендіат. "Одна із найбільших проблем світового суспільства і суспільства українського так само, полягає в тому, що нас перестали цікавити людські почуття, як наслідок цього, деформуються цінності, міліють душі. Але в усі часи є люди, які повертають віру в людину, служать ціннісним орієнтиром. Таким для нас є Олесь Гончар. Твори Олеся Терентійовича допомагають підтримувати віру в майбутнє, виховують особистість. Нам випала велика честь навчатися в університеті, який носить його ім’я. Ми, студенти, завжди повинні пам'ятати, що велика честь – це велика відповідальність", – сказала вона.

На завершення урочистого засідання всіх присутніх привітав заступник начальника Управління освіти і науки Дніпропетровської міської ради Віктор Костянтинович Горячев. "Олесь Гончар довів нам своїм прикладом, що можна і треба бути людиною добра, тепла і злагоди", – наголосив пан Віктор.

Другою частиною заходу стало літературно-музичне дійство, яке створило на сцені справжню атмосферу образів і подій, що можна знайти у творчості письменника. Пливли над сценою пухнасті хмари, розстелився далеко-далеко безмежний степ, йшли у бій прапороносці…Лунала пісня української душі, яку так добре знав Олесь Гончар.

Також на знак пошани пам'яті письменника студентами і викладачами університету було покладено квіти до його погруддя, встановленому на фасаді другого корпусу ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram