Версія для друку

Нове покоління комп’ютерних талантів

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара на базі економічного факультету пройшов ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з інформатики.

Поборотися за першість у знанні інформаційних технологій до Дніпропетровська приїхали 43 учасники з різних куточків України. Студенти з 27 вищих навчальних закладів Києва, Дніпропетровська, Чернівців, Харкова, Полтави, Миколаєва та інших міст вирішували теоретичні та практичні завдання. Як зазначають організатори, цього року широким виявився не тільки географічний ареал учасників олімпіади, але й значно розширився спектр їхніх спеціальностей. Так, окрім студентів традиційних економічних спеціальностей, в олімпіаді також взяли участь майбутні медики, педагоги та правозахисники. До складу журі увійшли досвідчені фахівці різних ВНЗ України.

Інтелектуальні змагання проводились у комп’ютерних лабораторіях у два тури. У першому з них, відповідаючи на комплексні тестові питання, учасники мали продемонструвати власні ґрунтовні знання теорії інформатики. У другому – вміння їх практичного застосовування, адже завдання цього туру передбачали розв’язання задач з використанням персонального комп’ютера. Зокрема, юним талантам були запропоновані цікаві завдання з використанням засобів офісних додатків Microsoft Office 2010 (текстового редактора, електронних таблиць, системи управління базами даних, елементів web-дизайну та основ офісного програмування). Так, у задачі «Студія звукозапису» їм належало найбільш збалансованим способом розмістити музичні твори на два CD диска. У завданні «Попит і пропозиція» – побудувати динамічний графік – діаграму величини попиту і пропозиції; створити діалогове вікно пошуку записів у завданні «Населення» та велику базу даних у завданні «Олімпіада_2013».

Загалом, олімпіада характеризувалася помітним ускладненням конкурсних завдань, про що говорять і самі учасники. Наприклад, третьокурсник Кіровоградського педагогічного університету імені В.Винниченка Олег Блохін, який вже вдруге брав участь у змаганні, відзначив: «Цього року в завданнях з'явилася нова база даних SQL. Появи її тут я зовсім не очікував, зовсім не готувався до неї, тому це позначилося на моєму результаті. Сьогодні я посів лише 12 місце, тоді як у минулому році був четвертим», – розповідає Олег. Дійсно, окрім базових знань, для вирішення пропонованих завдань, конкурсантам необхідно було продемонструвати ще і чималу кмітливість. «Цікаві й оригінальні задачі вимагали від нас нестандартного мислення та творчого підходу», – стверджує студентка Автомобільно-дорожнього інституту Донецького національного технічного університету Інесса з Горлівки.

Справді, аналізуючи виконані конкурсні роботи, професійне журі, в першу чергу, оцінювало ступінь самостійності мислення студентів, а також їхні практичні навички використання сучасних комп’ютерних технологій при розв’язанні різноманітних задач. Відтак, за підсумками інтелектуального змагання, переможцями заключного етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики були названі: Ксенія Уварова (Дніпропетровський національний університет імені О. Гончара, І місце); Софія Романовська (Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія», ІІ місце); Богдан Биков (Дніпропетровська державна фінансова академія) та Валерія Ободзінська (Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія») – ІІІ місце. Усі переможці були нагороджені дипломами та цінними подарунками (планшетом, електронною книгою та навушниками).

На урочистому закритті олімпіади декан економічного факультету ДНУ, професор Сергій Олександрович Смирнов висловив вдячність студентам за участь у заході. «Ви, нинішні студенти, ставите перед собою великі цілі. І те, що берете участь у такій олімпіаді – це знак вашого бажання перебувати на сучасній хвилі, – сказав він. – Ми ж, у свою чергу, обіцяємо з належною відповідальністю підготуватися до наступної олімпіади і будемо раді прийняти вас знову».

Наостанок Сергій Олександрович запропонував студентам протягом року надсилати свої наукові роботи до нещодавно створеного електронного збірника праць та пообіцяв, що оргкомітет обов’язково направить листи подяки ректорам усіх представлених на олімпіаді ВНЗ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram