Версія для друку

Здоров’я як колесо життя

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відкрили «Школу здорового способу життя».

Сьогодні в Україні спостерігається невідповідність між календарним та біологічним віком людини – біологічний значно випереджає календарний. В зоні високого екологічного ризику знаходиться молодь. За результатами тестування серед студентів, у багатьох з них біологічний вік перевищує тридцять років. Про це повідомив директор студентського Центру екологічного виховання, доцент кафедри зоології та екології факультету біології, екології та медицини ДНУ Юрій Петрович Бобильов. Відтепер він очолюватиме секцію Школи «Вплив екологічних факторів на стан здоров’я людського організму». Одна з перших порад від еколога тим, у кого є вдома принтери, - звільнитися від цих сучасних зручних пристроїв – кварцити і дрібний пил, які виділяються в атмосферу при роздруковуванні, надзвичайно шкідливі. «Ретранслятори мобільного зв’язку дуже щільно перекривають територію міста, – розповідає про ще одну зону високого ризику Юрій Петрович. – Так, в паркових зонах, де прогулянки вважаються корисними для здоров’я, щільність електромагнітного випромінювання в 50 разів вища допустимої норми». Як противагу перебуванню у забруднених місцях Ю.П. Бобильов запропонував студентам частіше відвідувати екологічно безпечне місце – унікальний Дніпровський Орільський заповідник, аналог якому є лише в Нью-Йорку.

Провідний психолог соціально-психологічної служби ДНУ, доцент факультету психології Вікторія Іванівна Лазаренко закликала всіх студентів, присутніх на відкритті «Школи здорового способу життя», турбуватися про власне психологічне здоров’я, наголосивши, що здоров’я є багатоплановим і водночас цілісним феноменом гармонійної життєдіяльності людини. «У своїй роботі ми спираємося на ідею соціальних психологів, які розглядають здоров’я як колесо життя, яке має вісім спиць: фізичне здоров’я, емоційне, духовне, інтелектуальне, професійне, екологічне, соціальне та психологічне. Усі складові в ідеалі повинні бути представленими повноцінно і рівноцінно», – зауважила Вікторія Іванівна і запросила усіх, кому потрібна психологічна підтримка, на соціально-психологічні тренінги. Тематика таких зустрічей – ефективне спілкування, профілактика вживання молоддю психоактивних речовин, соціально-психологічний клімат в колективі, благополучна сім’я і свідоме батьківство, життєві кризи, самоменеджмент і працевлаштування, розвиток творчих здібностей в контексті дорослого життя, емоційна культура особистості та інші.

Школа здорового способу життя створена за ініціативи кафедри клінічної лабораторної діагностики ДНУ, яку очолює доцент Т.М. Полішко, і групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді навчально-методичного відділу (науковий керівник – доцент Н.П Олійник). Прекрасну ідею підтримав ректорат, зокрема, особисто ректор, професор М.В. Поляков. «Програмою діяльності Школи передбачено ознайомлення молоді з біологічними, екологічними, антропологічними, психологічними факторами, які впливають на стан здоров’я, – розповіла ведуча заходу, провідний методист групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді навчально-методичного відділу В.О.Архіреєва. – Зустрічі проводитимуть керівники п’яти блоків, фахівці ДНУ – доцент кафедри зоології та екології Юрій Бобильов, завідувач навчальної лабораторії Ботанічного саду ДНУ Анатолій Кабар, доцент факультету психології Вікторія Лазаренко, завідувач кафедри фізичного виховання та спорту Володимир Саричев та старший викладач кафедри клінічної лабораторної діагностики Олександр Швайдерман. Школа сприятиме вихованню у студентської молоді відповідальності за власне здоров’я та формуватиме їх екологічну культуру, буде гарною протидією шкідливим звичкам у молодого покоління. Також студенти дізнаються про найпоширеніші хвороби в сучасному суспільстві, їх профілактику і лікування та отримають кваліфіковані індивідуальні консультації».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram