Версія для друку

Посол Угорщини Міхаль Баєр: «Молодь повинна бути відповідальною за обраний фах»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр. Пан Посол зустрівся з керівництвом університету та прочитав лекцію «Україна – ЄС» студентам факультетів міжнародної економіки та суспільних наук і міжнародних відносин.

Під час зустрічі з ректором ДНУ Миколою Поляковим Пан Посол наголосив, що дипломатичні представники мають частіше відвідувати освітянські установи й, зокрема, провідні університети. Обидві сторони висловили наміри сприяти науковому й академічному обмінам. «Сьогодні серед партнерів ДНУ близько 60 європейських університетів, але, на жаль, серед них лише один угорський, – зазначив Микола Вікторович. – На наш погляд, необхідно відновити ті зв’язки, що існували між нашими науковими школами раніше, адже сьогодні українські науковці розробляють багато тем, цікавих угорським колегам. У цьому нас переконує спільна робота над Темпус-проектом з аграрної тематики, над яким працюють науковці з ДНУ та університету міста Дебрецена. Вже відбулось кілька міжнародних конференцій, спільні наукові доповіді надруковані у фахових виданнях, є практичне застосування результатів у аграрному секторі. Сьогодні ми пропонуємо угорським студентам ряд магістерських програм, що розроблені за європейськими стандартами, викладаються англійською мовою та є конкурентними на освітянському ринку», – наголосив Микола Вікторович.

Міхаль Баєр виявився чудовим лектором. Під час спілкування зі студентами він обґрунтував необхідність вступу України до ЄС, детально зупинився на таких питаннях, як лібералізація візового режиму та енергетична спільнота. Відзначив, що Україна є найбільшим учасником Східного партнерства, тому співпраця з нею – вкрай важлива для Європейського Союзу. У свою чергу, для України також відкривається весь європейський ринок з його багатомільйонним населенням: «Спільність цінностей та інтересів – мета ЄС. Європейська спільнота нараховує 500 мільйонів громадян, і Угорщина, наприклад, чисельність населення якої десять мільйонів, зрозуміло, не може самотужки відстоювати свої інтереси. Малі країни прагнуть до великих економік. Це стосується й України. Але вступ до ЄС будь-якої держави означає не лише спільне законодавство для всіх членів Єврозони, а й передбачає зміну менталітету. Вважаю, що змінювати менталітет означає, в першу чергу, бути відповідальними. Що стосується України, то, попри втрату інвестиційної привабливості, їй необхідний зараз розвиток технологій та значні інвестиції. Адже без якості ти ніхто на ринку».

Студентів ДНУ хвилювало, наскільки зацікавлений ЄС в українських молодих спеціалістах та загалом справи з працевлаштуванням у Європі, й Угорщині, зокрема. Пан Посол відповів, що ці питання є спільними і для ЄС, і для України. «Будь-яка країна без інтелігенції приречена на провал, тому повинна бути зацікавлена в плеканні розумної молоді для свого блага. Це актуально і для України, і для ЄС. Справи з працевлаштуванням сьогодні не найкращі, зважаючи на зростання безробіття, - зауважив Міхаль Баєр. - Особливо труднощі виникають у молоді. Юнаки й дівчата повинні нести відповідальність за вибір власної спеціальності. В Угорщині, як і в Україні, теж занадто багато піарників та політологів: необхідно заздалегідь подумати про затребуваність обраного фаху». Також студенти хотіли почути поради від представника іншої країни, як змінювати менталітет українцям, щоб Україна була успішною. На думку Міхаля Баєра, українців мало заохочують у всьому, а втомленим людям важко щось змінювати, в тому числі і менталітет.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram