Версія для друку

Іще на крок від насильства

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов семінар для студентів на тему: «Ознаки насильства в сім’ї та відповідальність».

За свідченням фахівців, питання домашнього насильства в Україні нині набуває все більшої актуальності і є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Тому, враховуючи всю гостроту і важливість цієї проблеми, колективом ДНУ в гуманітарно-виховній сфері було організовано цікаве спілкування студентської молоді з представниками органів правових структур. Так, на зустріч із студентами-психологами, соціологами та соціальними працівниками завітали методист юридичної клініки ДНУ Христина Григорівна Головачова та старший уповноважений кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в Дніпропетровській області, майор міліції Андрій Олександрович Чаплинський. Впродовж семінару учасники у формі активного діалогу обговорили найголовніші проблеми насильства в сім’ї як суспільного явища.

Зокрема, пані Христина зосередила увагу на теоретичних аспектах домашнього насилля. Разом зі студентами були сформульовані визначення поняття насильства, загальні ознаки його проявів та основні види, а також виявлені первинні причини й травматичні наслідки для здоров’я і психіки людини у тих чи інших ситуаціях ганебної поведінки в сім’ї.

Зі свого боку, Андрій Олександрович ознайомив присутніх з офіційною статистикою випадків домашнього насильства в Дніпропетровській області й докладно розповів про комплекс профілактичної роботи з попередження насилля та захисту його жертв, а також роз’яснив норми законодавства України щодо адміністративної та кримінальної відповідальності з цієї причини.

«Явище насильства в сім’ї сьогодні, на жаль, набирає масштабів і постійно мутує. Щоденно у нас на практиці виникає чимало складних і законодавчо неоднозначних моментів. Як відомо, життя не має шаблонного характеру, тому кожна історія тут є унікальною», – зазначає Андрій Олександрович. Надто часто роботу з нівелювання цього негативного явища, за його словами, ускладнює факт замовчування жертвами тих трагедій, які розгортаються за закритими сімейними дверима. «Усі ми змалку добре засвоїли істину про те, що «сміття із дому виносити не можна». Але навіть попри важкі психологічні травми постраждалі особи мають звертатися до відповідних органів, аби в майбутньому унеможливити ефект безкарності», – говорить фахівець. Не бути байдужими і не проходити повз випадки прояву сімейного насилля він закликав і будь-кого з його свідків – не тільки з метою профілактики, але й реальної допомоги людям, які потерпають від протиправних дій.

У зв'язку з цим, на думку спеціаліста, надзвичайно важливою є необхідність належного правового виховання населення, постійного розвитку його правової культури та високої індивідуальної відповідальності. «З цією проблемою потрібно працювати із самих витоків. Вже змалку батьки повинні навчати дітей цінувати себе як особистість і плекати у них найкращі людські якості», – переконаний Андрій Олександрович.

Однак, як свідчить його чималий досвід, зазвичай в конфліктних сімейних ситуаціях коригування потребує поведінка дорослих, які нерідко використовують для виховання своїх дітей «псевдопедагогічні» методи. Так чи завжди важелі тиску батьків ідуть на користь дитячого виховання? У чому полягає міра, і де проходить межа між покаранням та знущанням над дитиною? – на ці та інші непрості питання шукали відповіді учасники семінару. Зокрема, розглядаючи конкретні випадки з життя, вони провели дискусію на тему чи можна класифікувати як психологічне насилля над дитиною її проживання з одним із батьків у разі їхнього розлучення або чи вважається економічним насиллям в сім’ї позбавлення дитини подарованої їй речі з метою виховання у неї дисципліни тощо.

У ході спілкування зі студентами пан Андрій також дав серію практичних порад, які унеможливлюють виникнення конфліктних ситуацій. «Як боротися з насильством? Кожен повинен починати із себе. В першу чергу, необхідно бачити в людях позитив, позаяк негатив виявить себе і сам. Ми маємо пам’ятати, що в природі діє закон збереження енергії, – говорить Андрій Олександрович. – Усе із чогось виникає і ніщо безслідно не минає. Наші дії постійно «живуть». І в цьому сенсі агресія завжди породжує тільки агресію. Тому в момент суперечки дуже важливо вчасно відійти від агресії на крок, опанувати свої почуття, а потім зробити крок назустріч – повернутися до ситуації і спокійно обговорити проблему».

Наостанок шановний гість відповів на запитання студентів, яких здебільшого цікавили конкретні напрями роботи на державному рівні з питань протидії та запобігання проявам насилля в сім’ї, а також стан ювенальної юстиції в країні.

Зазначимо, що подібні корисні зустрічі проходять у рамках діяльності Центру правового виховання молоді ДНУ, зокрема юридичної клініки, метою якої є безкоштовна роз’яснювальна та консультативна робота для студентів та викладачів університету. У цьому навчальному році (відповідно до тематики семінарів юридичної клініки) студентів університету вже ознайомлено з низкою Законів України щодо прав і обов’язків громадян, а саме: «Конституція України про права й обов’язки громадян. Кодекс честі та гідності студента ДНУ імені Олеся Гончара», «Законодавство про відповідальність батьків за виховання дітей. Законодавство України про захист прав дітей», «Сім’я: законодавство й реалії. Громадянський шлюб», «Шлюбний договір: плюси та мінуси для сторін. Реалії сьогодення». Надалі, враховуючи наступні побажання учасників, будуть сформульовані інші теми юридичних семінарів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram