Версія для друку

Геометричне моделювання, інженерна графіка та ергономіка у наукових роботах студентів

За підсумками другого туру «Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2012/2013 навчальному році» з галузі науки «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка», студенти ДНУ ім. О. Гончара Владислав Попов та Руслан Лизько отримали дипломи III ступеня.

Переможців нагороджували у Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут». Особливої урочистості заходу додало те, що він проходив у конференційній залі величного головного, так званого «ректорського», корпусу. Ця пам’ятка архітектури збудована як креслярський корпус Харківського технологічного інституту у 1897–1901 роках архітектором М.І. Ловцовим.

Голова галузевої конкурсної комісії, проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» професор А.П. Марченко відзначив вагомі здобутки конкурсу з прикладної геометрії, інженерної графіки та ергономіки, а саме: запровадження у межах галузі чотирьох спеціальностей - «Прикладна геометрія, інженерна графіка», «Стандартизація, сертифікація та метрологічне забезпечення», «Технічна естетика», «Ергономіка»; динамічне зростання кількості учасників конкурсу (було представлено 169 студентських наукових робіт); суттєве розширення географічного та вишівського представництва учасників – цього року були репрезентовані 39 вишів з 18 міст України; збільшення масштабності підсумкової студентської науково-практичної конференції.

Перший етап змагань проходив серед студентів кожного ВНЗ – учасника конкурсу. Велику зацікавленість до цього туру виявили студенти першого і третього курсів факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара напряму підготовки «Телекомунікації». За інтегрованими критеріями оцінювання актуальності теми, оригінальності розв’язання науково-технічних проблем, сучасності застосовуваних засобів, ефективності результатів конкурсні комісії одноголосно визнали переможцями три студентські наукові роботи за спеціальністю «Прикладна геометрія, інженерна графіка»: «Геометричне моделювання як процес з застосуванням CALS-технологій» Владислава Попова (науковий керівник - доцент кафедри електронних засобів телекомунікації, кандидат технічних наук, Валерій Бондаренко), «Геометричне моделювання руху тіла в гравітаційному полі» Дмитра Портянки (керівник - старший викладач кафедри автоматизованих систем обробки інформації Наталя Соколова), «Узагальнене комп’ютерне моделювання деталей класу 71 за Класифікатором ЄСКД на основі серії стандартів ISO10303» Вікторії Барми (керівник – Валерій Бондаренко). За спеціальністю «Стандартизація, сертифікація та метрологічне забезпечення» відзначилися такі студентські дослідження під керівництвом Валерія Бондаренка: «Аналіз документообігу електронної конструкторської документації» Руслана Лизька, «Вимоги сучасних новітніх стандартів ЄСКД щодо виконання електронних конструкторських документів та засоби реалізації цих документів» Євгенія Болдирєва та Олександри Крилової, «Залучення новітніх програмних забезпечень для створення електронного каталогу виробів експлуатаційних документів» Євгенія Пирсенкова. Ці наукові роботи були рекомендовані до участі від ДНУ у другому турі змагань.

Владислав Попов і Руслан Лизько зі своїм науковим наставником були запрошені на підсумкову студентську науково-практичну конференцію «Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2012/2013 навчальному році». Доповіді обох юнаків викликали жваву зацікавленість учасників форуму (Владиславу було поставлено шість запитань, а Руслану – цілих десять!). Незважаючи на гостроту деяких запитань, наші студенти з високою гідністю витримали напружену наукову дискусію, виявивши ґрунтовні знання за розроблюваними у своїх наукових роботах темами. І в результаті були нагороджені Дипломами ІІІ ступеня, відзначений дипломом і Валерій Бондаренко.

То ж успішно завершено цього року одну з найважливіших справ у комплексній підготовці вищою школою сучасного конкурентоздатного фахівця. Усі учасники - як першого, так і другого турів Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт набули неоціненного досвіду наукової творчості, різнопланових професійних комунікацій, змістовних наукових дискусій, врешті-решт відчули солодке почуття перемоги, подолання (і перш за все – самого себе)!

Попереду – нові завдання, нові амбітні плани, нові звершення… Тим більше, що Галузева конкурсна комісія «Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук» вже зараз люб’язно запрошує наш університет до активної участі у конкурсі наступного навчального року.

В.П. Бондаренко,
доцент кафедри електронних засобів телекомунікацій
ДНУ ім.О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram