Версія для друку

Студенти зустрічають Весну!

У п’ятницю, 15 березня, на подвір’ї спортивного комплексу студенти-активісти Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара влаштували святковий ярмарок та гуляння на честь Масничного тижня.

Масниця – одне із улюблених український свят. Триває вона цілий тиждень і, за правилами, кожен день має свої особливості, історію святкування та звичаї. Звичайно, сучасні студенти не дотримуються всіх традицій Масниці, але найголовнішу думку – проводи Зими і зустріч Весни – вони бережуть. Тому культурно-масовий комітет Ради студентів ДНУ вирішив зустрічати нову весну по-студентськи та організував «Масницю у ДНУ»!

У програмі були веселі народні ігри та змагання: струмочок, обрання нареченого/нареченої, біг у мішках. Також були співи українських народних пісень про Масницю та конкурс віршомовців. Звичайно, Масниця не могла святкуватися без традиційних млинців із найрізноманітнішими начинками: ситні та пухкі млинці з м’ясом і грибами, солодкі ажурні млинці з полуничним варенням, млинці з капустою та картоплею – чого тільки не було! Такий гурманський ярмарок зібрав понад 200 гривень, адже пропонували страви за невеликі гроші, а смакували вони казково! Усі зібрані кошти організатори вирішили передати на благодійність.

Кульмінацією Масничної п’ятниці стало спалювання опудала Зими. Цей обряд дійшов до сучасності ще з язичницьких часів та втілює ідею переродження усього живого з кожним новим роком. Так, спалюючи на багатті символ Зими, студенти проганяли похмуру погоду та сніг і закликали їх поступитися місцем теплим дням та квітучій весні. Студентське опудало було невеликих розмірів, що відповідало техніці безпеки, але, впевнені, ті емоції та ентузіазм, з якими провели святкове спалювання, поклали початок гарному весняному настрою та напливу сил для навчання і вдалого завершення навчального року!

Організатори обіцяють обов’язково провести Масницю наступного року, адже українські традиції, пов’язані з народними розвагами та зустріччю весни мають своїх послідовників і серед сучасної молоді. Впевнені, що ця весна буде веселою та багатою на звершення, студенти будуть працелюбними та старанними, а викладачі – сповнені сил та натхнення!

Пишнєва Софія, голова прес-служби РС ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram