Версія для друку

В ДНУ відкрито Пункт європейської інформації

У зв’язку із поглибленням співробітництва Європейського Союзу і України в рамках пріоритетів європейської політики сусідства, що націлені на підтримку регіонів, на початку вересня 2007 року Дніпропетровську область відвідала делегація Представництва Європейської Комісії в Україні та Білорусі. Метою візиту стало обговорення питань подальшої співпраці Представництва з Дніпропетровським регіоном.

5 вересня у Палаці студентів ДНУ гості, на чолі з Тимчасовим повіреним у справах Європейської Комісії в Україні та Білорусі Дірком Шюбелєм, зустрічались з представниками обласної держадміністрації та студентами Дніпропетровського національного університету. Вони ознайомились з ходом реалізації програми Європейського Союзу Темпус\Тасіс в університеті, виступили з доповіддю про сучасний стан і перспективи україно-європейських відносин, взяли участь у дискусії зі студентами.

Зустріч відкрив ректор ДНУ Микола Поляков. Він коротко розповів про діяльність університету, зокрема про міжнародну співпрацю. На його думку, одним з найбільш ефективних напрямків є спільне виконання міжнародних проектів. ДНУ є безумовним регіональним лідером з участі у програмі Темпус\Тасіс під егідою Європейського Союзу. Загальна грантова допомога університету з початку участі у цій програмі склала понад 1,8 млн. доларів США.

Про хід виконання міжнародних проектів ректор розповів більш детально:

- Перший грант Дніпропетровський національний університет виграв у 1993 році, у 1994 на його основі було підготовлено та виграно трьохлітній спільний європейський проект з розробки учбових планів, а у 1996 році ще один компакт-проект більш практичного напряму – зі створення при ДНУ консалтингового агентства. Під керівництвом координатора всіх цих проектів Хенка ван Ірде з Амстердамського університету був успішно розроблений учбовий план нової спеціальності „Міжнародні економічні відношення”, спеціальність була ліцензована Міністерством освіти і науки України. В рамках проектів у ДНУ був створений учбовий центр з комп'ютерним класом, кілька десятків викладачів та студентів пройшли стажування в університетах Нідерландів та Бельгії. Результатом реалізації проекту сталло відкриття в ДНУ нового факультету міжнародної економіки, який нині успішно розвивається.

На сьогодні університет уже виконав 11 міжнародних проектів Темпус\Тасіс, крім нового факультету відкрито багато нових спеціальностей та спеціалізацій, розроблені нові курси, придбано обладнання, здобуто досвід спілкування з іноземними колегами. Багато вчених з ДНУ побували на стажуванні в інших університетах Європи, де обмінювалися знаннями з провідними науковцями світу.

Важливим напрямком є навчання студентів у рамках ідей Болонської системи. Тут багато уваги приділяється питанням організації та забезпеченню мобільності студентів, які можуть прослухати деякі курси в західних навчальних закладах. Завдяки тому, що студенти ДНУ згідно навчальних планів вивчають не менше 2-3 іноземних мов (а взагалі у нас викладають 22 іноземні мови), молоді не складно слухати лекції за кордоном. Наприклад, згідно останнього Темпус проекту „Кризовий аналіз та прийняття рішень в Україні” (координатор – професор В.Костирко), ДНУ разом з римським університетом Ла Сапієнца підготує дві групи по 10 студентів за магістерською програмою зі спеціальності „Політологія”.

Виконуючий обов’язки Голови Представництва Дірк Шюбель розповів про тенденції розвитку європейської спільноти взагалі, та, в першу чергу, про розвиток взаємовідносин Європейського Союзу з Україною. Зокрема, про політику ЄС стосовно нашої держави щодо членства України в Європейському Союзі, достатньо об’єктивно оцінюючи політичну та економічну ситуацію в країні. Гості ознайомились з виконанням Темпус проектів в університеті, відповіли на численні запитання студентів та викладачів, обговорили стан поточного співробітництва, шляхи поглиблення співпраці та визначення пріоритетів на майбутнє у контексті європейської політики сусідства, яка передбачає широкі можливості у галузі освіти. Взагалі зустріч мала культурно-пізнавальну спрямованість. Студентів цікавили питання щодо Болонського процесу в Європі, зокрема відношення західної молоді до системи.

Одним з головних завдань делегації стало відкриття пункту Європейської Комісії при Науковій бібліотеці ДНУ ім. Олеся Гончара, куди було передано матеріали про ЄС. Також представники Європейського Союзу запевнили, що постійно поповнюватимуть його новою літературою як англійською, так і українською мовами, тобто, взяли на себе відповідальність за повну інформаційну підтримку.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram