Версія для друку

У ДНУ розквітла весняна квітка дружби народів

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов VI Міжвузівський конкурс декламаторів «Любов та весна» для студентів-іноземців ВНЗ Дніпропетровська.

Цього року фестиваль зібрав іноземних студентів з-понад 20 країн світу, які виявили бажання продемонструвати свої досягнення в опануванні української та російської мов. Для цього вихідці з Конго, Сирії, Монголії, Узбекистану, Малі, Анголи, Марокко, Палестини, Тунісу, Туркменістану, Китаю, Беніну та інших країн змагалися у трьох номінаціях: декламування, співи та постановка сценки. «Наш конкурс має достатньо високі вимоги, тут беруть участь серйозно підготовлені учасники, тому і перемогти у ньому доволі важко, – зізнається голова журі, завідувач кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ, професор Олена Іванівна Панченко. – Проте іноземні студенти нашого міста надзвичайно сміливі і талановиті. Тож ми будемо об’єктивно оцінювати виступи, адже віримо у їхні здібності і бажаємо їм усім перемоги», – сказала вона.

Символічно, що на початку цього барвистого параду талантів студенти з різних куточків світу заспівали гімн Дніпропетровська – міста, з якого вийшло безліч відомих учених для України та всього світу; міста, з яким тепер буде пов’язана їхня юність. Саме «Юність, любов і весна» були темою конкурсу. А отже, іноземні студенти отримали чудову можливість привітати жінок України зі святом весни, подарувати їм свої найкращі побажання та творчість. Для цього вони надзвичайно артистично втілили на сцені кращі українські та російські твори. У їхньому виконанні прозвучали відомі пісні «Ніч яка місячна» і «Червона рута», улюблені ліричні поезії «Розкажу тобі думку таємну» Ліни Костенко, «Так ніхто не кохав» Володимира Сосюри, «Всё в ней гармония, всё диво» Олександра Пушкіна, «Вечер чёрные брови насупил» Сергія Єсеніна та інші. Зокрема, «Я могу тебя долго ждать» переконували студенти ДНУЗТ ім. В.Лазаряна Бле Нгессан Ерв (Конго) та Уекпетоджи Денис (Бенін); емоційно благав «Жди меня» анголець Мухонг Джой Крісто з підготовчого відділення ДНУ, а як чудово піснею «Если в сердце живёт любовь» підняли оптимістичний настрій студентки Національного гірничого університету з Монголії Осор Мягмарханд і Дашням Лхагвасурен!

Ось так, трохи хвилюючись й старанно перемагаючи мовленнєві складнощі, усі, без винятку, учасники зуміли подарувати частину своїх харизматичних сердець глядачам. «І справді, навчання в іншій країні – це справа важка, але дуже цікава», – відзначає Камель Брахім із Тунісу. Цю думку підтверджує й третьокурсниця ДНУ ім. О.Гончара з Молдови Діана Желяпова, яка щороку бере участь у конкурсі. На цей раз для виступу дівчина підготувала ліричний вірш Ліни Костенко «Моя любове, я перед тобою». «Я перечитала багато творів поетеси, однак цей найбільше припав до душі, тому і вивчила його достатньо швидко». Не бачить труднощів в оволодінні мовою і сирієць Джаміль Хафіз. Хлопець вивчає російську лише три місяці, але вже дуже вправно виголошує обраний вірш «Ты сомненья свои оставь». «Російська мова мені дається легко, але українська подобається більше і я вже можу похизуватися деякими словами з неї», – говорить він.

Протягом усього конкурсу студенти-іноземці міста яскраво довели, що вони, діти різних держав, – люди надзвичайно дружні, ніби одна велика сім’я. А те, що студенти дніпропетровського регіону – одні з найталановитіших в Україні, підтвердив і начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн та академічних обмінів ДНУ ім. О.Гончара Геннадій Анатолійович Онищенко: «Сьогодні в ДНУ імені О.Гончара навчається близько 300 студентів-іноземців. Ми ж з гордістю даємо студентам різних держав не тільки знання, але і турбуємося про їхній красивий та різноманітний відпочинок. Я дякую всім учасникам за подаровані незабутні враження і запрошую надалі приєднатися до заходів, що плануються у нашому університеті: фестивалю національних культур, олімпіади і науково-практичної конференції для студентів-іноземців», – сказав він.

Отже, за результатами творчого суперництва переможцями в номінації «Декламування поезії» стали: ангольський студент ПВ ДНУ ім. О.Гончара Мухонг Джой Крісто – I місце; студент другого курсу ДМА марокканець Фаннан Айнан – II місце; III місце розділили група студентів ПВ ДНУ із Малі та Китаю та студент ДНУ Євген Крупкін. Також за краще декламування класичного репертуару журі відзначило студента з Тунісу ПВ НМАУ Ахмеда Алуані.

У номінації «Коротка сценка» кращими визнані: група студентів першого-третього курсу ДНУ ім. О.Гончара за інсценування віршів українських поетів (І місце); студенти ПВ ДНУЗТ ім. Лазаряна за жартівливу сценку «Квітка» (ІІ місце), а також студенти ДМА за сценку «Про Фому і Єрьому» (III місце).

У пісенній номінації: І місце розділили студенти ПВ ДНУЗТ ім. В.Лазаряна із Нігерії (пісня «Как много девушек хороших») та студентка ПВ ДМА із Марокко Сара Боуссаіді («Мне нравится, что вы больны не мной…»); ІІ місце посіли монгольські студентки ПВ НГУ Осор Мягмарханд і Дашням Лхагвасурен (пісня «Если в сердце живёт любовь»); ІІІ місце – квартет студенток першого курсу факультету суспільних наук та міжнародних відносин ДНУ з Туркменістану та Узбекистану (поетично-пісенно композиція «На крилах червоних вітрил»). Усіх переможців літературно-художнього змагання урочисто нагородили почесними грамотами та книжками.

Як показує практика, подібні конкурси дозволяють студентам різних національностей дізнатися про культуру та звичаї країни, яка за роки навчання стане ближчою. Тож бажаємо їм подальших успіхів у вивченні мов, що допоможе їм швидше осягти унікальну красу двох великих слов'янських культур.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram