Версія для друку

Діалог влади і науковців

Голова обласної ради Євген Удод обговорив з науковцями та студентами історичного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара стратегічні об’єкти для розкриття туристичного потенціалу Дніпропетровщини.

Євген Удод привітав студентів з 81-ою річницею заснування Дніпропетровської області. Він наголосив, що обласна рада вже багато років успішно співпрацює з історичним факультетом ДНУ в галузі дослідження і популяризації нашого славного минулого, зокрема нещодавно спільними зусиллями було видано ґрунтовний альманах «Діячі державної влади та самоврядування Дніпропетровської області: історичні нариси». Тому саме перед майбутніми істориками Євген Григорович презентував кілька нових проектів зі створення туристичної інфраструктури області, які б зацікавили не лише наших співвітчизників, а й іноземних гостей. Ректор ДНУ ім. О. Гончара Микола Поляков наголосив, що в університеті розроблено багато перспективних проектів, реалізація яких сприятиме розкриттю потенціалу Дніпропетровщини в усіх сферах: від ракетобудування до історичної і культурної спадщини. Голова облради закликав молодь і науковців залучитися до цього процесу й активно подавати свої пропозиції, адже презентовані проекти знаходяться лише на стадії опрацювання.

- Історики гостріше інших фахівців усвідомлюють важливість часу та задачі, що стоять перед країною та регіоном. Ми відкриваємо себе світу як регіон-лідер з величним минулим, сьогоденням та майбутнім. А отже, у істориків нашої області – велике поле для досліджень та професійної діяльності, - зазначив Євген Удод.

Зокрема під час зустрічі йшлося про спільну українсько-польську археологічну експедицію, в якій візьмуть участь студенти Дніпропетровського і Вроцлавського університетів. Євген Удод запропонував деканові історичного факультету Сергію Світленку визначити декількох студентів, які будуть працювати в експедиції, з тим аби включити їх до складу делегації на Міжнародний туристичний ярмарок у Вроцлаві (Польща). У рамках цього заходу відбудеться «круглий стіл» з питань співпраці в галузі туризму Дніпропетровської області та Нижньо-Сілезького воєводства.

Історичний факультет ДНУ вже багато років разом з університетами Польщі досліджує спільні сторінки українсько-польської історії (кінець 16 – середина 17 століття). Кілька років тому було видано спільну монографію професора І.С.Стороженка (ДНУ) та професора В. Маєвського (Варшавський університет) «Жовті Води – 1648 рік» польською та українською мовами.

Про спільну археологічну експедицію вчені мріяли вже кілька років, навіть чудове місце для розкопок є. Науковий керівник НДЛ археології та історії Придніпров’я професор Ірина Федорівна Ковальова запропонувала для проведення археологічної експедиції козацьке поселення XV-XVII століть Самарь, де у 1688 році, за часів гетьмана Мазепи, було збудовано Ново-Богородицьку фортецю. Університетські археологи вже відкрили й ідентифікували там багато цінних з історичного погляду експонатів, що свідчать про розвиток політичних, торговельних і культурних взаємин між двома країнами. На думку університетських науковців, спільні розкопки з польськими колегами дадуть багато знахідок для ґрунтовних наукових досліджень. Євген Григорович Удод запропонував науковцям найближчими днями відвідати фортецю і розробити пропозиції для польської сторони.

Голова обласної ради також розповів майбутнім історикам про роботу обласної влади з просування самобутнього мистецтва Петриківського розпису на включення його до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. У червні відбудеться презентація Петриківки у Штаб-квартирі ЮНЕСКО.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram