Версія для друку

Посол Швейцарії: «Університети – творці майбутнього»

Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара відвідала делегація Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні.

Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Крістіан Шоненбергер разом з ректором Дніпропетровського національного університету Миколою Поляковим обговорили напрямки академічної співпраці. Зокрема, Посла цікавив рівень впровадження Болонської системи та коло міжнародних партнерів ДНУ. «Університети – творці майбутнього, адже саме сьогоднішні студенти створюватимуть це майбутнє. Сьогодні в найбільших університетах Швейцарії активно відбувається студентський обмін і ми прагнемо його розширювати. Щорічно Швейцарія інвестує в Україну 16 мільйонів доларів у розвиток програм, пов’язаних з розвитком відновлюваних джерел енергії, медицини, захисту навколишнього середовища, розвитку місцевого самоврядування та інші перспективні напрямки», – зазначив пан Шоненбергер.

Ректор Микола Поляков наголосив, що Дніпропетровський національний університет дуже зацікавлений у налагоджені постійного співробітництва з провідними університетами Швейцарії, наразі діє близько 100 угод про співробітництво між ДНУ і провідними науковими установами і університетами Європи, Америки, Азії. «Протягом останніх років науковці ДНУ виграли 16 проектів Темпус, багато проектів Еразмус Мундус зі студентської мобільності, – зазначив Микола Вікторович. – За кількістю і якістю виконаних міжнародних проектів наш університет є лідером серед регіональних ВНЗ України, нас випереджають лише кілька столичних університетів. Це свідчить про довіру до нас закордонних партнерів та про високий потенціал наукових шкіл ДНУ. У вітчизняної вищої школи є кілька незаперечних переваг, наприклад, ми даємо ґрунтовну бакалаврську освіту, тому наші випускники – бажані студенти в європейських університетах. Натомість, європейські колеги пропонують ширший спектр магістерських програм, ми сьогодні працюємо в цьому напрямку».

Крістіан Шоненбергер разом з дружиною пані Барбарою Цендер Шоненбергер та заступником директора Бюро співробітництва та розвитку при Посольстві Швейцарії пані Петри Відмер зустрівся зі студентами факультету суспільних наук і міжнародних відносин та факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства. Під час зустрічі пан Посол розповів про державний устрій Швейцарської Конфедерації, способи реалізації законодавчих прав громадян через референдум та про перспективи навчання в Швейцарії.

«В Швейцарії вся система наукового співробітництва між університетами ініціюється безпосередньо професорами цих університетів і не регулюється державою, – наголосив Крістіан Шоненбергер. – Співробітництво починається із зустрічей вчених під час наукових конференцій, форумів, де обговорюються наукові розробки, ведеться пошук партнерів, що працюють над спільними завданнями, відбувається студентський обмін. На національному рівні ми фінансуємо стипендіальні програми для студентів з українських ВНЗ, але рішення про прийом студента до магістратури або аспірантури знову ж таки приймає університет, і зокрема, професор, який бере цього студента. Сьогодні в усіх університетах Швейцарії є студенти з України, і щороку виділяється сім стипендій для нових студентів. Але молоді люди мають самі бути активними, брати участь у науковій роботі і пропонувати свою кандидатуру для відбору».

Студентські запитання Послу продемонстрували широке коло інтересів сучасної молоді: від позаблокового статусу конфедерації і чисельності армії до вражень від футбольного матчу між ФК «Дніпро» та ФК «Базель», улюблених місць відпочинку та страв національних кухонь. Пан Посол щиро відповів на всі запитання і побажав студентам бути активними й ініціативними творцями власного майбутнього.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram