Версія для друку

Про міську міфологію з точки зору її туристичної цінності

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася презентація книги доцента геолого-географічного факультету ДНУ О.В. Троценко «Легенды города Святой Екатерины».

Послухати авторську думку й обговорити наукове значення книги у залі Палацу зібралася професійно налаштована аудиторія – студенти і викладачі історичного та геолого-географічного факультетів ДНУ, провідні фахівці Наукової бібліотеки університету, а також науковці з інших навчальних закладів міста та області.

«Сьогодні в Україні особливої актуальності набувають дослідження, пов’язані з регіональною історією. Регіональна, краєзнавча проблематика (поряд із персоналістичним вектором) нині посідає чільне місце в українській історичній науці. Тому поява нової книги від молодого університетського фахівця – це велика подія і вагомий внесок у загальнонаціональну скарбницю подібних досліджень», – зазначив на відкритті презентації проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, доктор історичних наук, професор Валентин Васильович Іваненко.

Справді, з погляду професійної необхідності книга «Легенды города Святой Екатерины» є результатом кропіткої пошукової роботи її автора – кандидата геолого-географічних наук, доцента кафедри фізичної та економічної географії ДНУ, члена Національної спілки краєзнавців України та члена Українського географічного товариства, переможниці конкурсу наукових проектів «Молодь Дніпропетровська – рідному місту-2011» і «Кращий молодий учений Дніпропетровщини–2012» Олександри Владиславівни Троценко. В університеті пані Олександра викладає спеціальні курси, які стосуються підготовки майбутніх фахівців з туризму, зокрема: «Краєзнавство», «Краєзнавство і туризм», «Географія туризму», «Турпрактикум», тому пропонована книга стала її закономірною спробою розглянути численну міську міфологію з точки зору її туристичної цінності. Адже сучасний Дніпропетровськ – це унікальне місто, що має потужне духовне надбання. Тут дивовижним чином переплелася історична спадщина різних народів, що проживали на цій території у різні часи, залишивши цілий пласт легенд та міфів, в яких істина часто невіддільна від вигадки, а історична достовірність – від народного фольклору. Саме про такі загадки і таємниці, що зберігають у собі місця рідного міста, і розповідає ця книга.


Як пояснює сама авторка, ідея створення видання виникла рік тому під час подорожей. «В одному з книжкових магазинів Москви я натрапила на путівник по містах України, серед яких був представлений і Дніпропетровськ. Але інформації про місто там було дуже мало, тож це стало для мене поштовхом до створення книги «Легенди міста Святої Катерини», – говорить вона. Як відомо зі світової практики, майже у всіх міст в їх туристичному арсеналі існують свої легенди. Власні легенди, що стають своєрідною туристичною рекламою, мають і багато українських міст (наприклад, Львів, Одеса, Харків, Київ чи міста Криму). Та якщо усі вони можуть похвалитися широкою розповсюдженістю своїх легенд, то наше місто, на думку Олександри Троценко, тільки починає відкривати їх туристам. Саме тому міська адміністрація з метою посилення формування позитивного іміджу регіону активно підтримала ідею створення подібної книги, надавши грант на її видання.

Власне, матеріали до книги збирали з письмових джерел, також працювали зі старожилами. Структурований збірник легенд і народних повір'їв Дніпропетровська у формі путівника. Починається він із легенд про будівлі, церкви і площі центральної частини міста, а далі, користуючись книгою, читач може продумати для себе екскурсійний маршрут навіть у найвіддаленіші частини міста.


Зокрема, до книги увійшли найбільш знакові туристичні легенди, пов'язані як з популярними туристичними місцями Дніпропетровська (Свято-Троїцький собор, Монастирський острів, Преображенський собор, Катерининська миля, Історичний музей), так і з майже невідомими об'єктами. Наприклад, читач дізнається про легендарні і таємничі стародавні міста, що знаходилися на території нашого міста; загадки Монастирського острова і Соборної гори; лоцманські легенди та перекази про козацькі скарби; таємниці Половиці; «пушкінські» місця і романтичні історії робочих слобід та панських садиб; релігійні чудеса і «прокляті місця», таємниці козацьких характерників і бойових орденів тощо.

У книгу також включені історії про видатних діячів, чиє життя так чи інакше пов'язане з нинішнім Дніпропетровськом. Так, для опису в книзі відібрано чотири найяскравіші, відомі в усьому світі, історичні особистості – князь Григорій Потьомкін, отаман Іван Сірко, засновниця вчення теософії Олена Блаватська і поет Олександр Пушкін.

Уже у самій назві збірника закладена топонімічна легенда, що пояснює походження першої назви міста – Катеринослав. І за легендою, місто назване так зовсім не на честь правлячої на той момент імператриці Катерини II, а саме на честь її небесної покровительки – Святої Катерини. Позаяк за традицією у Російській імперії міста називали не на честь живих правителів, а на честь святих.

З нашим містом пов'язана ще велика кількість найрізноманітніших легенд, які можна прочитати у книзі Олександри Троценко. Наприклад, топонімічна легенда про назву селища Ігрень. Походження цієї назви точно ніхто не знає, адже це слово для слов'янської мови зовсім не властиве. Проте його пояснює народна легенда. За нею, в тому місці, на так званому Поповому мисі при впадінні Самари в Дніпро, отаман Іван Сірко підкараулив татар, напав на них і багатьох перебив. Тікаючи, розгромлені татари, вигукували: «Огрень! Огрень!», що у перекладі означає «прокляте місце». З часом «о» змінилося на «і» – у такий спосіб стародавня Огрень і стала Ігренню – говориться в книзі.

Безліч легенд пов'язані також із заснуванням Спасо-Преображенського собору, Потьомкінського палацу та багатьох будинків на Новодворянській вулиці (нині – вулиці Дзержинського). Наприклад, що там є будинки з привидами, а в деяких з них наприкінці XVIII-початку XIX століття збиралися місцеві масони. «Справа в тому, що в ті часи Катеринослав був дуже невеликим провінційним містом. Але оскільки тоді дворяни активно захоплювалися масонством і окультизмом взагалі, то цілком імовірно, що такі зібрання дійсно проводилися. Але чи в зазначених у легендах місцях, чи в інших сьогодні достовірно встановити неможливо. Як неможливо встановити, чи відвідували Монастирський острів Андрій Первозванний на початку нашої ери і княгиня Ольга під час своєї подорожі до Константинополя. Тобто, те що вони бували тут, уже наукою не заперечується, просто вони могли зупинятися не на Монастирському острові, а на будь-якому іншому, яких у межах навіть сучасного Дніпропетровська предостатньо, а до затоплення порогів їх було іще більше», – розповідає пані Олександра.

Власне у ході презентації О.В. Троценко продемонструвала символічний фільм про благословення Андрія Первозванного й заснування на берегах древнього Борисфену «граду, якому немає аналогів на всій землі».


У другій частині презентації на присутніх чекав виступ заступника декана геолого-географічного факультету з наукової роботи, автора обкладинки книги Олега Євгенійовича Афанасьєва, який розповів про певні технічні моменти створення книги. Далі з приводу змісту книги свої думки висловила рецензент – професор Л.І. Зеленська, завідувач кафедри фізичної та економічної географії. В обговоренні книги також взяли участь доценти кафедри української історії історичного факультету ДНУ О.А Репан і О.М. Посунько, вчений секретар Придніпровського центру АН ВО України, доктор історичних наук, професор В.С. Савчук та гості – фахівці з Криворізького національного університету.


Насамкінець до уваги глядачів було запропоновано фільм «Жива пам'ять регіонів» (частину десятисерійної хронікальної історії Катеринослава-Дніпропетровська), що був створений за активного сприяння й продюсування губернатора області, нині віце-прем’єра України, Олександра Юрійовича Вілкула.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram