Версія для друку

Унікальні експонати відкриють для огляду

На базі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара планується відкрити Музей ракетно-космічної техніки.

Концепцію музею, де будуть представлені зразки ракетно-космічної техніки, створені на підприємствах «закритого» в минулому Дніпропетровська, обговорювали під час наради керівництво області та університету. Голова Дніпропетровської обласної ради Євген Григорович Удод зазначив: «Ми відкриваємо регіон світу, тому виступили з ініціативою заснувати в обласному центрі постійну експозицію експонатів космічного музею Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, який готує висококласних фахівців для ракетно-космічної галузі України».

Дніпропетровська область по праву є центром ракетно-космічної промисловості, де розробляються і впроваджуються у виробництво унікальні системи ракетно-космічної техніки, наземні та космічні технічні й програмно-апаратні комплекси для моніторингу Землі в інтересах національної економіки, безпеки та наукових досліджень тощо.

Ректор Дніпропетровського національного університету Микола Вікторович Поляков наголосив: «ДНУ близько 60-ти років веде підготовку фахівців для базових підприємств галузі. В процесі його співробітництва з ракетно-космічними підприємствами регіону, зокрема ДКБ «Південне» та ВО «Південний машинобудівний завод», університету були передані унікальні зразки балістичних ракет, ракет-носіїв та елементів конструкцій, які мають високу історичну та наукову-технічну цінність. На нашу думку, імідж області як регіону космічної науки та техніки мав би формуватися не тільки у мас-медійному просторі, а й шляхом наочної демонстрації здобутків ракетно-космічної галузі України як в контексті її історичного розвитку, так і сучасності. Ми вийшли з ініціативою до голови Дніпропетровської обласної ради Є.М. Удода з приводу створення на базі університету Музею ракетно-космічної техніки. Таких об’єктів у світі існує не більше 5, вони користуються великим попитом, виконують просвітницьку і освітньо-наукову місії», – зазначив ректор ДНУ.

На думку голови облради, виставлені для загальної уваги експонати відіграватимуть ряд важливих функцій – просвітницьку, наукову й туристичну. «Ми прагнемо, щоб символи ракетно-космічної столиці України були доступними і для гостей регіону, і для нащадків тих, хто створював космічну славу держави», – наголосив Євген Удод.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram