Версія для друку

Як українському студенту отримати ступінь майстра німецького університету

У грудні був підписаний договір про навчання бакалаврів ДНУ ім. О. Гончара в Університеті прикладних наук м. Міттвайда (Німеччина) за програмою майстра. Про нові можливості для студентів розповідає куратор міжнародного проекту, професор кафедри менеджменту і туризму ДНУ Олексій Анатолійович Джусов.

П’ять років триває активна співпраця Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара з Університетом прикладних наук м. Міттвайда (Німеччина). За цей час було підписано кілька угод, згідно з якими студенти економічних спеціальностей нашого університету продовжують навчання в Німеччині, і за умови успішного виконання навчальної програми отримують диплом бакалавра німецького університету.

Весною 2012 року було укладено договір, за яким студенти фізико-технічного факультету ДНУ (напряму підготовки «авіоніка») можуть продовжити навчання в німецькому університеті за економічними спеціальностями. Після завершення навчання в обох університетах студент отримує два дипломи – бакалавра ДНУ за напрямом підготовки «авіоніка» та диплом спеціаліста німецького університету за спеціальністю «інженер-економіст».

Хочу нагадати, що Університет Міттвайди – це досить великий ВНЗ Німеччини (понад 6500 студентів), що розташований в Саксонії (найближчі великі міста – Хемніц, Дрезден, Лейпциг), має багату історію (минулого року виповнилося 145 років з дня його заснування) і видатних випускників. Серед найвидатніших випускників університету – один із засновників автомобілебудівного гіганта OPEL Фрідріх Опель, засновник корпорації AUDI Август Хорш, винахідник системи кольорового телебачення PAL Вальтер Брук, винахідник і колишній віце-президент корпорації General Electric Герхард Нойман, багато інших відомих вчених і промисловців.

За роки співпраці українського й німецького університетів в Німеччині навчалися 64 наші студенти. П’ятеро з них уже повністю виконали навчальну програму німецького університету і отримали ступінь бакалавра Університету Міттвайди. До кінця цього навчального року німецькі дипломи отримають ще троє наших студентів.

У грудні був підписаний ще один договір про навчання наших бакалаврів у німецькому університеті за програмою майстра. У відповідності з цим договором, бакалаври факультету міжнародної економіки ДНУ, які семестр навчалися за магістерською програмою в рідному університеті, можуть з другого семестру навчатися в Університеті Міттвайди за програмою майстра. Програма триває два роки. За успішного виконання навчальної програми обох університетів наші студенти отримують два дипломи – магістра ДНУ і майстра німецького університету.

Всього на сьогодні між ДНУ та Університетом Міттвайди діє п’ять різних програм. Вимоги до студентів, які бажають взяти участь в одній з них, дещо відрізняються, але спільним є наступне:
1. Студент повинен навчатися в ДНУ не менше чотирьох семестрів.
2. Він повинен мати тільки добрі та відмінні оцінки. Особливо підкреслимо, що необов’язково мати лише «п’ятірки».
3. Необхідно мати сертифікат, що засвідчує високий рівень володіння німецькою мовою. Ця вимога стосується не всіх програм співпраці.
Навчання у Німеччині коштує нашим студентам дуже недорого, особливо у порівняні з астрономічною оплатою за освіту в США, Великобританії, Швейцарії та інших країнах. Відзначимо, що навіть у Польщі, Угорщині і Чехії наші студенти повинні сплачувати за навчання кошти, які значно перевищують вартість навчання в Міттвайді. Наші договори з німецьким університетом – це прекрасний шанс отримати одночасно український і європейський дипломи, і я раджу нашим студентам використовувати такі можливості.
О.А. Джусов,
куратор міжнародного проекту з університетом м.Міттвайда


На фотографії: Верхній ряд – студенти ФМЕ ДНУ, які навчаються в Міттвайді.
Нижній ряд зліва направо: студентки ФМЕ ДНУ, які навчаються в Міттвайді, декан ФМЕ ДНУ, професор Ігор Леонідович Сазонець, відповідальна за роботу з іноземними студентами від Університету Міттвайди Маріон Денеровіц, керівник міжнародного відділу Університету Міттвайда Саскія Лангхаммер, куратор проекту, професор кафедри менеджменту і туризму ДНУ Олексій Анатолійович Джусов, студентки ФМЕ ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram