Версія для друку

Палац студентів ДНУ: 60 років з нами!

З 1952 року Палац культури студентів є осередком творчості молоді міста Дніпропетровська. У цьому році йому виповнилося 60 років. Напередодні Нового року в Малій залі Палацу відбулося урочисте святкування 60-річчя з дня відкриття Палацу студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, на якому були присутні усі співробітники Палацу різних років, керівництво університету на чолі з ректором Миколаєм Вікторовичем Поляковим, почесні гості – представники влади області та міста. Цілий вечір лунали привітання та було вручено багато подарунків та подяк. Жоден співробітник не залишився у цей день без нагороди.

У жовтні 1952 року у відбудованому після Великої Вітчизняної війни унікальному пам’ятнику архітектури XVIII століття національного значення – Потьомкінському палаці – розпочав свою роботу Палац культури студентів Дніпропетровського національного університету. За більш, ніж півстоліття свого існування, він став справжнім осередком розваг і творчості дніпропетровської молоді, провідним культурним центром нашого міста.

Палац студентів ДНУ, який у 2003 році був визнаний кращим культурно-освітнім закладом України, щороку проводить близько 200 різноманітних заходів, у яких беруть участь понад 50 тисяч осіб. Він є дієвим майданчиком для реалізації багатьох творчих проектів – студентських фестивалів, турнірів, ювілейних концертів творчих колективів та інших культурно-розважальних акцій загальноуніверситетського, міського, всеукраїнського та міжнародного масштабу. Водночас проводяться у Палаці й заходи науково-просвітницького характеру: численні виставки, читання, конференції, семінари, презентації, урочисті зібрання тощо.

На сьогодні у Палаці студентів ДНУ працюють понад 20 творчих гуртів художньої самодіяльності: танцювальні, вокальні та інструментальні колективи, циркова студія, театри, студія образотворчого мистецтва, команди КВН тощо. Колективи Палацу вже добре відомі не тільки у дніпропетровському регіоні, але і в різних куточках України та за кордоном, дев’ять із них мають звання «народний» і «зразковий». Це такі колективи, як: народний ансамбль фольклорного танцю «Веселка», народний ансамбль бального танцю «Ритм», народна студія образотворчого мистецтва – галерея «Проспект мистецтв», народна хорова капела «Просвіта», студія сучасного вокалу «Мрія», ансамбль класичної музики «Capriccio», ансамбль скрипалів «Овація», колектив «Ретро-компанія», народний театр мініатюр «Маски», народна циркова студія «Радуга», зразковий театр танцю «Рассвет», театр танцю «La Vie» та інші. В цілому, творчою самодіяльністю у стінах Палацу займаються близько 700 студентів Дніпропетровського національного університету та інших вищих навчальних закладів міста.

Творчий потенціал Палацу студентів ДНУ постійно розвивається. З року в рік розширюється спектр заходів та проектів, які він проводить. Так, у 1997 році тут відкрито галерею «Гетьмани України», яка і досі залишається єдиним в країні зібранням, що експонує портрети 17 найвидатніших козацьких воєначальників України. З 2005 року у Палаці студентів почав працювати Музей Дніпропетровського національного університету, а у 2008 році відновив свою роботу шаховий клуб імені В.І. Моссаковського. Також у Палаці плідно діють картинна галерея «Проспект мистецтв», виставка декоративно-прикладного мистецтва «Ермітаж» та Музей музичних інструментів, в якому знаходиться унікальна стародавня флейта Пана (вік експонату – 5 тисяч років). Для відвідувачів усіх цих експозицій діє цікава програма оглядових екскурсій.

Власне творча робота в Палаці завжди організовується як з урахуванням надбань студентської культури попередніх років, так і з метою створення нових традицій. Зокрема, новий сезон Палацу традиційно розпочинається важливою для першокурсників Дніпропетровського національного університету подією – урочистою церемонією «Посвячення у студенти», яка відкриває молоді шлях у безмежну країну знань. Великим святом також є огляд творчості першокурсників «День першокурсника» і танцювальний конкурс «DanceShow», які сприяють пошуку талановитих студентів ДНУ. З 2003 року вже традиційним стало проведення у стінах Палацу і конкурсу інтелекту, краси та грації «Міс Університет». З 2006 року започаткований яскравий Університетський бал, де проходить урочисте нагородження кращих працівників та студентів університету.

Говорить директор Палацу студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, заслужений працівник культури України Вадим Вікторович Стукало: «Нині Палац студентів ДНУ – це потужний молодіжний методично-культурний центр, центр духовності та організації змістовного дозвілля студентської молоді Дніпропетровська. А в минулому – це відомий Потьомкінський палац – найстаріша історико-архітектурна пам’ятка нашого міста. Побудований у 1789 році на замовлення князя Григорія Потьомкіна, фаворита імператриці Катерини ІІ, палац відігравав роль літньої резиденції, де проводилися світські бали. Тож нам дуже приємно, що навіть переживши кілька реконструкцій, він і досі зберігає свій початковий задум».

Варто відзначити, що багатогранна діяльність Палацу особливо активізувалася після його передачі у 1989 році до складу Дніпропетровського національного університету. За ці роки були започатковані фестивалі всеукраїнського і міжнародного значення. Такі як: відкритий фестиваль-конкурс самодіяльних колективів вищих навчальних закладів м. Дніпропетровська «Студентська весна» (1995); фестиваль самодіяльної авторської пісні «Вагант», який щорічно збирає сотні студентів Дніпропетровщини та інших міст України, Росії та Білорусі (1995); відкритий всеукраїнський фестиваль «Дзвени, бандуро!» (1996); фестиваль молодіжних театрів «Театральна сесія» (1999); пісенний фестиваль «На крилах кохання» (2004) та інші.

Поряд із творчою складовою, ще одним напрямом діяльності Палацу студентів ДНУ сьогодні є збереження і продовження історії Потьомкінського Палацу. Так, уже декілька років поспіль студенти кафедри образотворчого мистецтва і дизайну факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара захищають свої дипломні роботи саме у нашому Палаці. Зокрема, ними був створений незвичайний проект – монументальний розпис плафону на стелі одного з парадних залів «Чотири пори року», для якого ретельно досліджувався історичний аспект: вивчалася творчість художників монументального жанру XVIII століття, тематика і стиль плафонного розпису того часу, включаючи й розписи інших споруд автора Потьомкінського палацу, відомого архітектора Івана Старова.

Іншим цікавим проектом на базі Палацу стало створення студентами-випускниками портретів для галереї гетьманів України. «Коли у нас виникла ідея створити таку галерею, – розповідає Вадим Вікторович Стукало, – кафедра історії України надала відомості про усіх 17 гетьманів періоду гетьманщини від Богдана Хмельницького до Кирила Розумовського. Тож ми звернулися до студентів і викладачів кафедри образотворчого мистецтва, які нам її і створили. Однак вийшло тільки 15 портретів, адже двох зображень гетьманів на той час взагалі не існувало. Але нашу чудову ідею підхопили науковці-філологи, які й допомогли відтворити ці образи зі словесних портретів з літературних джерел. Таким чином, провівши велику дослідницьку і творчу роботу, сучасні студенти у своїх дипломних проектах, насправді, змогли продовжити історію нашого Палацу. На мій погляд, подібні проекти могли бути створені тільки в Дніпропетровському національному університеті, адже його потужна наукова база надає прекрасні умови для творчості. Саме у цьому полягає унікальність нашого університету», – переконаний Вадим Вікторович.

Уже протягом більше 20 років Палац студентів входить до складу ДНУ імені О.Гончара. І якщо перші десять із них були роками ствердження Палацу в структурі університету, то наступне десятиліття можна сміливо назвати справжнім розквітом його діяльності, яка і сьогодні приносить користь не тільки студентству Дніпропетровського національного університету, але й місту та регіону в цілому. Нині Палац студентів, дійсно, розвивається. За словами директора, останнім часом значно активізувалася співпраця Палацу зі студентською радою університету, що дало змогу втілити в життя актуальні культурно-просвітницькі й творчі ініціативи студентів. «У стінах Палацу вже знайшли свою реалізацію кращі студентські починання – впроваджені різні вокальні і танцювальні конкурси, з’явилися нові сумісні проекти – успішні, потужні фестивалі, які вийшли далеко за межі ДНУ. Тому студенти нашого класичного університету сьогодні можуть бути прикладом не тільки у розвитку освіти та науки, а й у розвитку культури», – зазначає Вадим Вікторович.

Студенти Дніпропетровського національного університету, дійсно, талановиті, із задоволенням відвідують Палац. Знаходячи підтримку викладачів, керівників факультетів і ректорату у ставленні до своєї творчості та розвитку мистецьких талантів, вони щороку поповнюють скарбничку досягнень Палацу численними нагородами обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Так, нещодавно вокалістки народної студії сучасного вокалу «Мрія» стали лауреатами І премії Міжнародного телевізійного пісенного фестивалю творчої молоді та студентів «Доля». Іншою гучною перемогою колективів Палацу студентів ДНУ стало завоювання народним театром-студією «Маски» гран-прі ХІІ Всеукраїнського фестивалю аматорських театрів «Театральний форум-2012», започаткованого Міністерством культури України та Національною спілкою театральних діячів України.

«Кращого подарунку до 60-річчя Палацу студентів важко було й уявити! – говорить директор. – Адже крім головного призу фестивалю, «Маски» привезли ще три дипломи: «За кращу жіночу роль» (Оксана Рудковська), «Королева епізоду» (Наталія Сириця) та «За краще втілення сучасної драматургії у жанрі комедії». Такі визначні професійні художні надбання наших колективів, беззаперечно, є кращим свідоцтвом створених у Палаці належних умов для розвитку їхнього мистецького потенціалу. Важливу роль у цьому відіграє смілива і мудра позиція ректора ДНУ Миколи Вікторовича Полякова, який навіть у найскрутніші часи становлення державності й економічних криз зумів відстояти право Палацу і надалі залишатися студентським – місцем всебічного творчого розвитку, естетичного та морального виховання студентської молоді всього міста», – відзначив Вадим Вікторович.

З нагоди ювілею Палацу нагороджені:

Почесною відзнакою голови Дніпропетровської обласної ради Трахт Ігор Якович – головний режисер Палацу студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара;

Почесною грамотою Дніпропетровської міської ради Вінокурова Людмила Григорівна – керівник зразкового театру танцю «Рассвет» Палацу студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, заслужений працівник культури України та Лідовська Галина Григорівна – керівник танцспортклубу «Ритм» Палацу студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, заслужений працівник культури України;

Почесною медаллю «За вірну службу ДНУ» Рудковська Оксана Володимирівна – художній керівник Палацу та керівник народного ансамблю сучасного вокалу «Мрія», Вінокурова Людмила Григорівна – керівник зразкового театру танцю «Рассвет», Ларченко Тетяна Анатоліївна – завідуюча виробництвом кафе «Студентське».

Саме ці люди, з дня в день, залишаючи частинку свого серця, душі у Палаці студентів, продовжують писати його історію. Тож, сподіваємось, що вже через 10 років велика дружня команда буде святкувати вже 70-річний ювілей Палацу студентів, адже «місце зустрічі змінити не можна».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram