Версія для друку

Урочисте вручення дипломів іноземним студентам

В Палаці студентів ДНУ відбулося урочисте вручення дипломів бакалаврів, спеціалістів і магістрів 106 іноземним випускникам Дніпропетровського національного університету з Китаю, Йорданії, Палестини, Казахстану, Азербайджану, Росії, Білорусії, Чехії, Болгарії та Молдови, а також вручення свідоцтв про успішне закінчення підготовчого відділення 43 слухачам-іноземцям з КНР, Туреччини та Німеччини.

Дипломи бакалаврів отримали 73 студенти, що навчалися в ДНУ за 15 напрямами, серед яких найпопулярнішими були міжнародні відносини, фінанси, комп’ютерна інженерія, філологія.

Підготовка іноземних студентів в університеті ведеться з 1989 року, коли було створено новий організаційний підрозділ – деканат по роботі з іноземними студентами. Підставою для створення є ліцензія Міністерства освіти і науки України, яка надає Дніпропетровському національному університету право проведення навчальної діяльності, пов'язаної з наданням вищої освіти іноземним громадянам, а також регламентує кількість контингенту студентів. У 1991 році для них було створено підготовче відділення мовна підготовка на якому забезпечується кафедрою лінгвістичної підготовки іноземців, а фахова – викладачами кафедр відповідних напрямків. З 1994 року університет почав випускати іноземців-магістрів. Спочатку переважну кількість складали студенти з Індії, а також з Йорданії і Палестини. За останні роки зріс потік китайських громадян.

«У ДНУ навчалися два моїх брати, - розповів наш бакалавр Чжан Лу із КНР, який опановує спеціальність «фінанси». - Коли вони приїхали додому, розповіли багато цікавого про Україну, улюблених викладачів та нових друзів. Я завжди цікавився іноземною мовою й іноземною культурою, тому в мене не було сумніву, який обрати вищий навчальний заклад. Тим паче, що з українським дипломом, а саме дипломом ДНУ, у нас нескладно знайти гарну роботу. Я дуже люблю Україну. Саме тут я знайшов багато нових друзів. Також мені подобається українська кухня, що сильно відрізняється від нашої національної».

«Сьогодні у ДНУ навчається близько 400 іноземних студентів, - підкреслює декан по роботі з іноземними студентами Ю.С. Тарасенко. – Необхідно відзначити, що з початку цього навчального року в нашому університеті дозволено 2-х річну підготовку іноземних студентів, яким не вдалося швидко вивчити українську або російську мови. Таким студентам пропонується повторний рік навчання на підготовчому відділенні. З цього року, відповідно до наказів Міністерства, на четвертому курсі також введено державний екзамен з англійської, російської або української мови. Ми впевнені, що після закінчення 4 курсу наші іноземні друзі будуть чудово володіти російською та українською мовами, що допоможе їм одержати диплом Дніпропетровського національного університету з чудовими відмітками».

За весь час існування деканату по роботі з іноземними студентами географія контингенту іноземців охоплювала більше 50 країн, з них - 7 країн СНД. Найбільша кількість студентів з Китаю, Росії і Йорданії. В аспірантурі навчаються громадяни Йорданії, КНР, В'єтнаму і Палестини. Їхні керівники - провідні вчені механіко-математичного, філологічного, фізичного, економічного факультетів, а також факультету міжнародної економіки.

Співробітники деканату працюють у тісному контакті з організаціями, що забезпечують і контролюють законність перебування іноземців в Україні, надають медичну, страхову й інші послуги у відповідності з вимогами закону.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram