Версія для друку

Народне мистецтво – світ гармонії і краси

Початок зимових обрядових свят Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відзначив виставкою робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Тут можна було побачити петриківський розпис, глиняні роботи, жіночі прикраси, витинанки, аплікативні роботи, вишивку…

Майстрині заповнили народженими від улюбленої справи витворами мистецтва хол одного з навчальних поверхів головного корпусу університету. Яскраву мозаїку доповнювали календарно-обрядовими піснями ансамбль бандуристів другої дитячої музичної школи «Розмарія» та студентки другого курсу факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства. Гостей привітали директор групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді навчально-методичного відділу ДНУ Наталя Олійник та директор Дніпропетровського Академічного театру одного актора «Крик» Михайло Мельник, який цього дня завітав до університету на зустріч з першокурсниками. «Щоб не говорили, що XXI століття – вік технократії, людське в людині було і буде. Тепло унікальних речей, які ми сьогодні можемо переглянути, в холодну пору справді гріє», - відзначила Н.П. Олійник.

У кожної майстрині власна історія творчого пошуку і натхнення. Яна Стець, співробітник Наукової бібліотеки ДНУ, займається вишивкою хрестиком уже п'ятнадцять років. Говорить, що подобається сам процес вишивання, вона занурюється у світ своїх робіт, розчиняється у пейзажах, які дуже любить, мріє і намагається наповнити позитивним змістом кожну роботу. Багато картин дарує друзям і знайомим. Цікаво, що Яна до своїх картин підбирає віршовані рядки відомих поетів, які найбільше, на її погляд, передають їхній настрій.

Майстер петриківського розпису Валентина Панко охоче поділилася особливостями власного творчого процесу: в залежності від настрою хочеться малювати тими чи іншими фарбами, і це щоразу – мимовільне відкриття для самого майстра. Донька провідного майстра петриківського розпису, заслуженого майстра народної творчості Федора Панка продовжує сімейні традиції і говорить, що її троє дітей також опанували це мистецтво, та й загалом у Петриківці, де мешкає майстриня, немає людини, яка б не займалася розписом. Справа лише в тому, чи це професійне заняття, чи захоплення.

До власної школи кераміки запрошувала усіх бажаючих студентка факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Лілія Панченко. Там можна навчатися гончарству і дітям, і дорослим, пройти тематичні майстер-класи, замовити собі посуд та інші вироби з кераміки. Ліля також відтворює за малюнками посуд та інші ужиткові речі минулих століть.

Організатор свята, методист групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді навчально-методичного відділу ДНУ Наталя Щербак наголосила: «Свято проходило у традиціях нашого краю, адже наші пращури заповідали продовжувати і примножувати їх. Творчість наповнює життя змістом. А в українців – надзвичайно талановитих і духовно багатих людей – потяг до мистецтва закладений генетично».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram