Версія для друку

Філософи прагнуть змінити світ на краще

З нагоди 10-річного ювілею спеціальності «філософія» Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара у Палаці студентів ДНУ відбувся круглий стіл.

Хоча саме спеціальність «філософія» святкує перший великий ювілей, багата історія кафедри філософії ДНУ нараховує вже понад дев'яносто років. Викладачі та студенти зібралися, щоб привітати одне одного, згадати важливі моменти становлення спеціальності, поміркувати про те, чи в силах філософів змінювати всесвіт.

Голова президії, професор кафедри філософії ДНУ, доктор філософських наук Сергій Вікторович Шевцов привітав учасників круглого столу та відзначив, що такі свята потрібні для того, аби студенти знали історію своєї кафедри й пишалися нею, були натхненними для праці, яка допоможе їм стати гідними імен великих філософів. Заступник начальника Головного управління освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Людмила Андріївна Кравченко нагородила почесними грамотами викладачів та найкращих студентів факультету.

"Філософська наука є однією з найважливіших складових класичних університетів, - наголосив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ Валентин Васильович Іваненко. - В університеті більше немає кафедри з таким рівнем кадрового забезпечення, адже тут працює шестеро докторів і тринадцять кандидатів наук". Філософському відділенню справді є чим пишатися! Лише цього року викладачі кафедри захистили п’ять кандидатських і одну докторську дисертації. Валентин Васильович відзначив почесними грамотами університету кандидатів наук - викладачів Анатолія Анатолійовича Мелещука та Риму Іванівну Данканіч.

Привітати колег до Палацу студентів завітали завідувач кафедри філософії Національного гірничого університету Юлія Шабанова, завідувач кафедри філософії Хіміко-технологічного інституту Анатолій Чичков, доктор політичних наук ДНУ Віталій Кривошеїн. "Сучасності не вистачає мудрості, - сказала Юлія Шабанова, - а кафедра філософії ДНУ це компенсує. Вона, безперечно, є філософським ментальним центром".

Про те, як відкривалася у нашому університеті спеціальність "філософія", розповіли її засновники - доктор філософських наук, професор, член-кореспондент Академії педагогічних наук України Петро Іванович Гнатенко, професори кафедри філософії Володимир Іванович Пронякін, Віктор Броніславович Окороков, Валерій Олександрович Панфілов.

До слова було запрошено також викладачів факультету суспільних наук та міжнародних відносин Олександра Вікторовича Кулика, Максима Борисовича Боревого, Світлану Геннадіївну Карпову, студентку факультету Юлію Крат, які виступили з привітаннями та доповідями. " Філософія намагається зробити світ нашим домом, - сказав Олександр Кулик, - філософ повинен упорядковувати світ, і в цьому полягає його основне завдання". Викладач філософії Раїса Олександрівна Євтушенко зачитала уривки творів першокурсників на тему "Філософія - мій вибір", кожне з яких - справжня сповідь, пронизана любов'ю до обраної спеціальності, в кожній звучить питання: як філософу змінити світ на краще? Студентки-магістри Юлія Чернова та Юлія Ларіонова впевнені, що їм це під силу. Філософія для них, перш за все, - особистісний розвиток і самореалізація."Пов'язати своє життя з філософією можна тільки назавжди". - переконані дівчата.

Вітаємо із ювілеєм назавжди закоханих у філософію!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram