Версія для друку

«Актуальні проблеми філологічної науки та педагогічної практики»

Під такою назвою у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла IV Всеукраїнська науково-практична конференція, присвячена 50-річчю романо-германського відділення ДНУ.

На науковий форум до Палацу студентів ДНУ прибуло понад 100 представників вищих навчальних закладів, ліцеїв та гімназій Москви, Києва, Харкова, Чернівців, Миколаєва, Сімферополя, Запоріжжя, а також міст Дніпропетровської області.

Відкрила захід декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ, професор І.С. Попова. Гостинно вітаючи учасників з початком роботи цього традиційного зібрання, Ірина Степанівна зазначила: «Сьогодні в житті нашого філологічного колективу надзвичайний день – виповнюється 50 років з дня заснування в Дніпропетровському університеті романо-германського відділення і, зокрема, кафедри англійської філології. З цього часу кафедра пройшла свій славний шлях становлення і розвитку й вписала власну особливу сторінку в літопис університету. Так, протягом цих років відбулося понад 40 випусків кафедри – підготовлено тисячі висококваліфікованих спеціалістів, які працюють нині у різних сферах суспільного життя. За цей час тут було захищено більше 50 кандидатських та 10 докторських дисертацій та засновано власний фаховий збірник, в якому видають свої праці науковці з усієї України. Сьогодні ж я абсолютно переконана, що цей «золотий» ювілей – лише початок, і все найкраще у кафедри іще попереду!» – наголосила Ірина Степанівна. І у якості символічного подарунку презентувала її колективу серветку ручної роботи та ювілейну тарілку з петриківським розписом, підготовлені студентами факультету.

Зі знаковою подією сердечно привітав присутніх й проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, професор Валентин Васильович Іваненко. У своєму виступі він торкнувся загальних тенденцій розвитку світового та європейського освітнього процесу, а також важливих питань модернізації української освіти. «Розвиток сучасної освіти, в тому числі філологічної, вимагає впровадження нових методів і технологій навчання. Адже нинішній стан міжнародних зв’язків України, її вихід у європейський та світовий освітній простори та динамічний розвиток ринкових та економічних відносин потребують підготовки висококваліфікованих фахівців, які є компетентними та готовими до професійного зростання. Очевидно, що у даному контексті особливого значення набуває вирішення питання якісного оволодіння іноземною мовою. А, зокрема, англійської як мови науки та міжнародного співробітництва», – підкреслив проректор.

Далі Валентин Васильович із приємністю виконав місію урочистого нагородження професорсько-викладацького складу кафедри. А саме – за наказом ректора ДНУ М.В. Полякова вручив медаль «За вірну службу ДНУ» завідувачу кафедри англійської філології, доценту Аллі Ігорівні Анісімовій, грамотами і подяками привітав інших спеціалістів кафедри-ювілярки.

У свою чергу, Алла Ігорівна із вдячністю пригадала усіх тих, хто своїм професіоналізмом й вагомим особистим внеском у різні роки сприяв розвитку потенціалу кафедри. «Для всіх нас кафедра англійської філології стала домом, який дав путівку в життя, і яку ми повністю реалізували. Сьогодні усі фахівці кафедри – це колишні її випускники, які своєю наполегливою працею щоденно втілюють в життя концепцію «lifelong learning» (ідею безперервної самоосвіти) та з гордістю відстоюють честь і славу ДНУ». Зокрема, у 2012 році кафедра англійської філології ДНУ ім. О. Гончара стала переможцем п’ятого конкурсу проектів Програми TEMPUS IV і не збирається зупинятися на досягнутому. Колектив перебуває в постійному пошуку нових форм і методів викладання з використанням аудіо- та відеоресурсів, новітніх технологій та автентичних навчальних матеріалів, активно підтримує зв’язки з представництвами найвідоміших британських видавництв навчальної та довідкової літератури тощо.

По закінченню урочистого пленарного засідання робота конференції продовжилася у секційному форматі. Свої наукові розвідки провідні фахівці країни представили у таких напрямах: «Новітні методики викладання іноземної мови в Європейській системі у школі та ВНЗ» (2 секції), «Проблеми англомовної картини світу: концептуальний аналіз», «Актуальні проблеми сучасного перекладознавства», «Лексичні, граматичні та стилістичні проблеми іншомовної комунікації» та «Художній текст як об’єкт лінгвостилістичного аналізу».

Упродовж заходу науковці обговорили широке коло важливих питань сучасної філологічної науки й обмінялися практичним досвідом щодо їх розв’язання. Усі його наукові дискусії будуть видані на сторінках фахового збірника «Англістика та американістика».

Також, за програмою конференції, усі бажаючі змогли відвідати практичні студії академіка Л. Черноватого та консультанта Кембриджського університету з екзамену ESOL Д. Сіжук, переглянути виставку публікацій кафедри англійської філології та святковий концерт від колективу Клубу творчої молоді ДНУ «Паростки».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram