Версія для друку

50 років із ДНУ

Урочистою церемонією вручення мантії «Почесного доктора» Дніпропетровський національний університет відзначив вагомі наукові здобутки свого випускника, заслуженого діяча науки і техніки України, Юрія Георгійовича Кривоноса.

«Згідно з рішенням Вченої Ради Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара присвоєно звання «Почесний доктор ДНУ» доктору фізико-математичних наук, професору, академіку НАН України Юрію Георгійовичу Кривоносу, – звернувся до присутніх у залі Палацу студентів ДНУ ректор Микола Поляков. – Я із великою повагою вручаю мантію «Почесного доктора ДНУ» та найвищу університетську нагороду «За вірну службу ДНУ» Юрію Георгійовичу, який своєю діяльністю сприяє підвищенню високого авторитету і іміджу рідної Alma mater. Юрій Георгійович Кривонос – відомий учений у галузі математичного моделювання, який зробив значний внесок у розвиток сучасних інформаційних технологій України. Зокрема, Юрій Георгійович є науковим керівником з розробки ряду унікальних інформаційних технологій, таких як: моніторинг за розповсюдженням ВІЛ-інфекції в Україні; комплексна автоматизована система Державного інноваційного фонду України, а також підтримка діяльності Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України, діловодства Верховного Суду України (система «КАРС») та діяльності букмекерської компанії. Під його керівництвом створено типову інформаційно-аналітичну систему забезпечення процедури закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. Створені засоби стиснення графічних зображень, комп’ютерного розпізнавання рукописних математичних текстів та ультразвукової ехоінформації; розроблена віртуальна система «голова, що говорить» та засоби аналізу й синтезу емоційних станів людини; засоби автоматизації стенографування голосової мовної інформації та інформаційні технології для української мови жестів та озвучення текстів українською мовою. Результати наукових досліджень вченого опубліковані у монографіях, наукових статтях та запатентовані у 15 патентах», – наголосив Микола Вікторович.

Сьогодні Юрій Георгійович Кривонос – заступник директора з наукової роботи в Інституті кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України, член спеціалізованої вченої ради з захисту дисертацій в Інституті проблем штучного інтелекту НАН і МОН України. Дійсний член Міжнародної Академії комп’ютерних наук і систем та Академії технологічних наук України. Науковий керівник багатьох державних і міжнародних науково-технічних проектів, співголова та член програмних комітетів багатьох міжнародних конференцій з проблем математичного моделювання, комп’ютерних технологій та штучного інтелекту. Професор кафедри інформатики Національного університету «Києво-Могилянська академія». Почесний доктор Любельского політехнічного університету (Польща). Заступник головного редактора журналу «Проблемы управления и информатики» та відповідальний редактор збірника наукових праць «Теорія оптимальних рішень», членом редколегії міжнародного журналу «Informatics Control Measurement in Economy and Environmental Protection» (Польща). Неодноразово очолював делегацію НАН України на Всесвітній виставці комп’ютерних технологій (ДЕБІТ).

«Для мене надання звання «Почесний доктор ДНУ» – це приємний подарунок до ювілею, адже нині виповнюється рівно 50 років з часу мого вступу до університету, де я навчався на кафедрі академіка В.І. Моссаковського механіко-математичний факультет. Закінчивши університет, потрапив до Інституту кібернетики, який всі ці 45 років тісно співпрацював і співпрацює з ДНУ. Там із групою вчених я займався фізикою плазми і розробляв проблеми управління. Тому я щиро вдячний Вченій Раді ДНУ імені О.Гончара і дуже намагатимуся виправдати вашу довіру!» – відзначив Юрій Георгійович Кривонос.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram