Версія для друку

Підсумки університетського фотоконкурсу-2007 «Моя країна – Україна»

«У наш час все існує задля того, щоб
закінчитися фотографією»
Сьюзан Зонтаг

Зупинити прекрасну миттєвість і змусити її розповісти про захоплення митця по інший бік об’єктиву – ось те, чого прагнули більшість учасників традиційного студентського фотоконкурсу, що вже третій рік поспіль проводиться в Дніпропетровському національному університеті. Цього року тематичне різнобарв’я робіт – від величних золотоверхих соборів до крихітних польових квіточок – пояснювалося змістовною назвою конкурсу «Моя країна – Україна».

Для Заварикіна Сергія, студента факультету прикладної математики, якому відвідувачі виставки шляхом голосування віддали перше місце, красу рідної країни уособлює рідний Дніпропетровськ у сяйві нічних вогнів та осіннє вбрання парків. Сергій прагне професійно займатися фотографією, і витрачає кошти, зароблені поки що за першим фахом – інформатикою – на придбання професійного обладнання. Великі можливості для творчості він бачить й у поєднанні фотомистецтва із сучасними інформаційними технологіями, що допомагає яскравіше втілити задум у кінцевому продукті. Йому подобається фотографувати друзів, привабливих дівчат, спортивні змагання, адже переконаний, що справжню сутність навіть звичайного об’єкту фотозйомки можна розкрити через незвичний ракурс.

А Володимири Дзюман та Зарічнюк, спільна творчість яких удостоєна другого місця, запропонували чорно-білий погляд на урбаністичні пейзажі промислового мегаполісу. Фотографією юнаки захоплюються лише два роки, але мистецька своєрідність художнього почерку авторів вирізняє їхні роботи на загальному тлі конкурсу. Свою експозицію вони оформили на мішковині під багатозначною назвою «No comments».

Володар же третьої премії, аспірант біолого-екологічного факультету Віталій Цибенко, навпаки, віддає перевагу кольору. Його топ-модель царівна-жабка дуже приваблива у смарагдовому вбранні, й забирати барви у природи Віталій не налаштований. Він полюбляє макрозйомку, тому втілює своє захоплення красою рідного краю через природне розмаїття, притаманне степам України.

Розуміючи, що оцінка мистецьких творів – справа дуже суперечлива, організатори конкурсу, а це ректорат і профком університету, Центр гуманітарних проблем освіти та факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ, нагородили дипломами конкурсу всіх учасників, а переможці отримали ще й грошові премії. Рік од року в університеті студентський фотоконкурс набуває все більшої популярності. У 2007 для оцінки друзів і колег було запропоновано близько 300 світлин. Організатори сподіваються, що наступного року учасників стане більше, адже як наголосив вітаючи переможців проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Васильович Іваненко, талановитих студентів в університеті багато як на гуманітарних, так і на природничих та інженерних факультетах, а керівництво ДНУ створюватиме сприятливі умови для реалізації творчих задумів молоді.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram