Версія для друку

Плідна співпраця заслуговує на продовження

Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара та Політехнічний університет міста Ечжоу (Китай) подовжили дію двосторонньої угоди про співпрацю, визнавши її взаємовигідною і перспективною.

ДНУ вже вчетверте приймає делегацію Політехнічного університету міста Ечжоу. У 2007 році, під час першого візиту, було підписано договір про співпрацю між двома університетами. Протягом наступних візитів було узгоджено навчальні плани факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ з навчальними планами Університету м. Ечжоу, оглянуто навчальні лабораторії і корпуси та підписано додаткову угоду про навчання на зазначеному факультеті спеціалізованої групи зі студентів-випускників китайського університету.

Під час нинішнього візиту ректори університетів Ян Цітао та Микола Поляков, визнавши співпрацю успішною і перспективною, підписали двосторонню угоду на наступний термін. До ДНУ приїхало майже все керівництво Політехнічного університету: ректор Ян Цітао, керівник навчального відділу Ян Яньчєнь, керівник фінансового відділу Цян Цзяньвень, керівник студентського відділу Ма Лінцзунь та завідуючий кафедрою англійської мови Лю Цзіньбао. Гості зустрілися з китайськими студентами, познайомилися з викладачами і керівництвом факультету фізики, електроніки і комп’ютерних систем, обговорили інші, цікаві для обох ВНЗ, напрямки співпраці.

«Ми дуже задоволені першою частиною нашої співпраці з ДНУ імені Олеся Гончара, – зазначив ректор університету м. Ечжоу Ян Цітао, – тож сподіваємося розвивати дружні стосунки у всіх галузях і надалі, адже Дніпропетровський національний університет – один із найвідоміших у світі. Окрім того, тут дуже приємна атмосфера, тому китайські студенти і обирають для свого навчання саме цей університет. Я сподіваюсь, що число китайських студентів у ДНУ буде постійно зростати, так само як і число студентів-українців у нашому університеті, що сприятиме зміцненню наших зв’язків».

«Нам дуже приємно, що керівництво Політехнічного університету високо оцінило якість пропонованої нами освіти, – наголосив ректор ДНУ Микола Поляков. – І сьогодні був підписаний договір про співробітництво у розвитку нових напрямків та форм взаємодії: академічних обмінів студентами, впровадження нових бакалаврських і магістерських програм та спільних наукових досліджень у галузях механіки, ІТ-технологій, філології, а також про стажування у Дніпропетровському національному університеті китайських викладачів – носіїв мови для підвищення рівня підготовки українських студентів.

На сьогодні ДНУ має 7 договорів про співпрацю з вищими навчальними закладами Китаю. За період 2003-2012 рр. наш університет відвідали 18 делегацій з університетів КНР та посольства КНР в Україні. Підкреслю, що для нас надзвичайно важливо, щоб молоді люди з Китаю почували себе у нашому університеті настільки комфортно, ніби вони знаходяться у себе вдома, і мали усі умови для гарного навчання і відпочинку. Наприклад, для наших китайських друзів ми влаштовуємо культурно-розважальні вечори, де студенти-українці розповідають їм про особливості наших культурних звичаїв та показують номери художньої самодіяльності, а китайські студенти, в свою чергу, демонструють цікаві культурні звичаї своєї країни», – підкреслив Микола Вікторович.

Зараз на факультеті фізики, електроніки та комп’ютерних систем навчаються 9 студентів з Університету м. Ечжоу. Всього в ДНУ навчаються 125 студентів з КНР, з них 11 на підготовчому відділенні. За період з 2000 до 2012 року китайські студенти, які закінчили курс навчання у ДНУ, одержали 409 дипломів бакалавра, 255 дипломів магістра та 1 диплом спеціаліста. Два магістри захистили в ДНУ кандидатські дисертації.

У рамках Угоди про співробітництво в галузі освіти і науки між Міністерством освіти і науки України і Міністерством освіти КНР та за контрактом з 1999 по 2012 рр. в університетах КНР навчалось 76 студентів ДНУ (з факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, спеціальності «Китайська мова», факультету прикладної математики та факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем). За цей час 5 викладачів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства проходили мовне стажування в університетах КНР. З 1995 року на кафедрі порівняльної філології східних та англомовних країн факультету української й іноземної філології постійно працюють викладачі китайської мови з університетів КНР.

Сюжет 11-го каналу:

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram