Версія для друку

Форум істориків-краєзнавців Дніпровського Надпоріжжя

На базі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася VIII Дніпропетровська обласна історико-краєзнавча конференція «Історія Дніпровського Надпоріжжя», присвячена 80-річчю створення Дніпропетровської області.

Учасники зібрання розглядали актуальні малознані питання життя та діяльності цікавих історичних постатей, історії міст і сіл краю, суспільно-політичного життя, духовності та культури, археологічних старожитностей Дніпровського Надпоріжжя. Цікаво, що учасники форуму вивчають історичне краєзнавство на таких недостатньо розроблених і перспективних напрямах, як історія повсякденності, урбоісторія, усна історія.

За традицією співорганізаторами конференції є Дніпропетровська обласна держадміністрація, Управління внутрішньої політики Дніпропетровської міської ради, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Дніпропетровський національний історичний музей імені Дмитра Яворницького, Дніпропетровський обласний центр з охорони історико-культурних цінностей, Державний архів Дніпропетровської області, Дніпропетровський обласний осередок Всеукраїнської національної спілки краєзнавців, Громадська організація «Інститут суспільних досліджень». Це свідчить, що сьогодні державна влада і місцеве самоврядування, вищі навчальні заклади, архівні, музейні установи, громадські організації Дніпропетровщини приділяють історичному краєзнавству важливе значення.

Ректор ДНУ, професор Микола Поляков привітав краєзнавців: «Визначний організатор історико-краєзнавчого руху в Україні, почесний доктор нашого університету Петро Тимофійович Тронько у своїй книзі «Історичне краєзнавство: крок у нове тисячоліття» зазначав «Любов до малої батьківщини – одне з найсвятіших почуттів, які кожен з нас проносить крізь усе своє життя. Витоки патріотизму починаються там, де людина вперше усвідомила себе особистістю, де взяла в руки буквар, де відчула красу і безмежжя рідної природи». І з цими словами не можна не погодитися. Адже світ історичного краєзнавства має величезний пізнавальний та виховний потенціал, особливо, коли йдеться про формування молодого громадянина України: високоосвіченого, ерудованого, люблячого рідну землю і свій народ, завжди налаштованого на утвердження вічних людських цінностей: гуманізму, добра, справедливості й солідарності. Відкриваючи VIII обласну історико-краєзнавчу конференцію, бажаю Вам, шановні учасники, змістовного інтелектуального діалогу, творчого натхнення і нових успіхів у вивченні минулого рідної Дніпропетровщини».

Тематика конференції викликала помітний інтерес серед освітян і науковців вищої кваліфікації, державних службовців і краєзнавців, архівістів і музейних працівників, молодих учених, аспірантів та студентів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram