Версія для друку

Добрі справи – шлях до успіху

200 дерев висадили студенти ДНУ ім. Олеся Гончара та волонтери національних громад міста у Червоноповстанській балці.

Сусідство території студмістечка з Червоноповстанською балкою було не з приємних, адже мешканці прилеглого приватного сектору вже багато років використовували похилі схили як сміттєзвалище, а університет регулярно займався прибиранням сміття. Креативне і, сподіваємося, кардинальне вирішення проблеми знайшли студентський актив ДНУ та громадська організація «Аджутор»: висадити дерева й облаштувати зону відпочинку в районі спортивного комплексу, що виходить у балку.

Роботи на майданчику триватимуть три дні, з 7 по 9 листопада, і, за словами проректора ДНУ з адміністративно-господарської роботи Миколи Ружина, усі бажаючі студенти встигнуть взяти участь у добрій справі: «Силами університету організовано робочий процес, є весь необхідний інвентар, завезений чорнозем, ботанічний сад виділив близько 200 дерев. Більшість факультетів активно попрацювала на цій території: зібрано каміння і сміття, у ямки рознесли чорнозем, вже посаджено і полито частину дерев. Велику організаційну роботу провели й активісти громадської організації «Аджутор», саме вони домовилися з комунальними службами міста і Обленерго про виділення техніки для вивозу сміття, викопування ямок і доставки води для поливу саджанців. Також активісти «Аджутор» організували національні громади Дніпропетровська, зокрема єврейську молодіжну общину. Цю балку ще називають Розстрільною, у жовтні 1941 р. тут було розстріляно близько 14 тисяч мирних городян».

До студентської ініціативи долучився голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод. Разом зі студентами він висадив кілька дерев і зазначив, що такі невеликі, але успішні справи і є кроками до великого успіху: «Порядок, чистота та комфорт громадських територій – це зона відповідальності самої громадськості, – зауважив голова обласної ради, спілкуючись з молодими людьми. – Так робиться в усіх цивілізованих країнах – за неохайний газон перед будинком в Америці або Європі господаря будинку запросто оштрафують. Турбота про місце, де ти живеш, працюєш, відпочиваєш, має бути зоною відповідальності молодих та активних поколінь. Зі свого боку ми, як обласна влада, допомагаємо та беремо участь в усіх громадських ініціативах з благоустрою. Ми першими в Україні запустили програму співфінансування проектів жителів багатоквартирних будинків. Отже, ми будемо системно підтримувати такі ініціативи, як сьогоднішня акція молодіжних та студентських організацій Дніпропетровська», - підкреслив Євген Удод.

За словами керівника НГО «Аджутор» Світлани Іванової, нині розробляється програма подальшого благоустрою території, у перспективі буде встановлено освітлення, лавки, можливо, вуличні тренажери. Назву парку будуть придумувати також студенти-волонтери.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram