Версія для друку

«Прикладні проблеми аерогідромеханіки та тепломасопереносу»

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла четверта міжнародна наукова конференція «Прикладні проблеми аерогідромеханіки та тепломасопереносу».

Кафедра прикладної газової динаміки та тепломасообміну механіко-математичного факультету ДНУ вже вкотре проводить подібні заходи спільно з Інститутом технічної механіки Національної академії наук України і Національного космічного агентства України. На механіко-математичному факультеті створені всі умови для того, щоб у ДНУ цей напрямок досліджень активно розвивався. Так, зокрема, конференція постійно розширює свої межі і на сьогодні вже стала міжнародною: учасники з Росії, Білорусі, Німеччини, Ізраїлю охоче приїжджають, щоб поділитися досвідом з українськими фахівцями. Україну представляли науковці Києва, Харкова, Донецька, Миколаєва, Запоріжжя та інших міст.

Ректор ДНУ, випускник кафедри газової динаміки та тепломасообміну ДНУ, заслужений діяч науки і техніки України, професор Микола Поляков звернувся до присутніх з вітальним словом: «Невипадково конференція проходить у нашому університеті. Ми пишаємося науковою школою аеро- та гідромеханіки. Хотілося б згадати її засновників – В.М. Ковтуненка, В.А. Махіна, Є.О. Абрамовського. Особливо відзначаю істотний внесок академіка Міжнародної академії астронавтики й Академії інженерних наук України, професора Миколи Михайловича Біляєва. Сьогодні кафедру очолює перший проректор нашого університету О.О. Кочубей. Де б не працювали наші випускники, вони підвищують авторитет свого факультету та загалом університету. 25 докторських та понад 120 кандидатських дисертацій захищено випускниками кафедри. Вважаю, що важливою є участь у конференції студентів. Мені, наприклад, назавжди запам’яталися зі студентських років семінари, які проводили Микола Михайлович Біляєв та В’ячеслав Михайлович Ковтуненко – тоді ще молоді, а нині заслужені професори».

Співорганізатор конференції, заступник директора Інституту технічної механіки, академік НАНУ Володимир Тимошенко також привітав учасників: «Конференція навіює ностальгію. У залі бачу друзів, з якими спілкувався у студентські роки. А також згадую перші конференції. Сьогоднішнє зібрання – це вже так звана «нова хвиля». А загалом подібні конференції почали проводитися ще у 70-і роки у Дніпропетровську під егідою кафедри прикладної газової динаміки та тепломасопереносу університету, куди приїжджало багато науковців з Москви, Ленінграду, Новосибірська. Ми, молоді, обожнювали московських корифеїв. Тому подібні зібрання є гарною школою для молодих, а для нас, досвідчених – гарною можливістю поділитися досвідом, поспілкуватися».

Протягом трьох днів на учасників конференції чекали цікаві доповіді, дискусії, обмін ідеями та пошук нових напрямків і технологій у галузі аерогідродинаміки та тепломасопереносу. Було заслухано понад 30 доповідей науковців та студентів ДНУ, тож традиції університетської наукової школи аеро- та гідромеханіки продовжуються.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram