Версія для друку

Інтерактивність сучасної освіти: від ідеї до реальності

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла Міжнародна інтерактивна конференція «Освітні та наукові мережі як фактор регіональної інтеграції на пострадянському просторі».

Динамізм сучасного життя, стрімкий розвиток комп’ютерних та медіа технологій нині вочевидь визначають характер і зміст практично усіх сфер суспільного буття. Наука і освіта, у першу чергу, є тими невід’ємними складовими, які здатні забезпечити потужний прогрес національної економіки, промисловості, соціальної сфери. Вже сьогодні ми стаємо свідками втілення ідей інтерактивності освіти у конкретних реальних проектах і, перш за все, у намаганнях студентів, молодих науковців об’єднувати зусилля різних країн, регіонів з метою актуалізації нагальних питань та пошуків можливих шляхів їх вирішення.

Науковці факультету суспільних наук і міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара завжди відкриті до діалогу, сповнені креативу та бажання долучитися до активного наукового життя. Черговим виявом таких прагнень стала Міжнародна інтерактивна конференція «Освітні та наукові мережі як фактор регіональної інтеграції на пострадянському просторі», яка була організована і проведена спільно з Російським державним гуманітарним університетом.

Особливістю конференції був формат її проведення – відео on-line режим. У вітальному слові ректор ДНУ імені Олеся Гончара професор М.В. Поляков відзначив унікальність такої форми проведення наукових конференцій, яка дозволяє учасникам, які знаходяться за тисячі кілометрів один від одного, обмінюватись думками та ідеями, а також підкреслив, що факультет суспільних наук і міжнародних відносин вже має досвід проведення таких заходів. З особливою приємністю Микола Вікторович звернув увагу на те, що у конференції беруть участь молоді науковці – викладачі, аспіранти, студенти. Ректор Російського державного гуманітарного університету професор Юхим Йосипович Пивовар зазначив, що конференція є одним із реальних кроків, які здійснюють наші університети у рамках виконання підписаної минулого року Угоди про співпрацю.

Зі вступним словом до учасників конференції звернувся декан факультету суспільних наук і міжнародних відносин професор Олександр Сергійович Токовенко, підкресливши, що реалізація Угоди про співробітництво між Дніпропетровським національним університетом імені Олеся Гончара та Російським державним гуманітарним університетом передбачає проведення конференцій, організацію мобільності викладачів та студентів, розробку спільних наукових проектів, тощо. Модераторами конференції виступили Алла Карімова (професор Російського державного гуманітарного університету) та Юлія Герман (доцент Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара).

Серед ключових питань, що виявилися у центрі уваги учасників конференції, були основні тенденції розвитку інтеграційних процесів на пострадянському просторі, вплив глобалізації на розвиток співробітництва пострадянських держав у галузі освіти і науки, роль мережевої взаємодії у розвитку інноваційної освіти на пострадянському просторі, мобільність студентів як одна із ключових форм інтернаціоналізації вищої освіти.

За підсумками роботи конференції досягнуто попередніх домовленостей про посилення контактів студентів та викладачів обох університетів та запропоновано продовжувати традицію спільних наукових проектів, як у режимі відео зустрічей, так і режимі реальних контактів.

Юлія Герман, заступник декана
факультету суспільних наук і міжнародних відносин
з міжнародного співробітництва ДНУ ім.О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram