Версія для друку

Українським студентам пропонують скористатися перевагами навчання в Аргентині

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентинської Республіки в Україні пані Ліла Ролдан Васкес де Муан.

Під час зустрічі з ректором університету Миколою Поляковим та проректорами пані Посол обговорила можливі напрямки співпраці ДНУ з вищими навчальними закладами Аргентини. Зокрема, Ліла Ролдан Васкес де Муан наголосила, що між Україною та Аргентиною підписана міжурядова угода про взаємне визнання дипломів про вищу освіту, що відчутно спрощує студентський і академічний обмін між університетами, а також дозволяє українським громадянам працювати в Аргентині за фахом. «Також між Україною та Аргентиною підписана міжурядова угода про співробітництво у дослідженні і освоєнні космічного простору в мирних цілях, що відкриває нові перспективи», – зазначила пані Посол.

У відповідь Микола Вікторович окреслив сфери, де ДНУ зацікавлений у співпраці з аргентинськими науковцями. За приклад ректор навів співробітництво з Федеральним університетом Бразиліа, на замовлення якого в ДНУ готують фахівців для ракетно-космічної галузі цієї країни. Про наміри Аргентини взяти участь у реалізації українсько-бразильського проекту «Циклон-4» йшлося під час візиту в Дніпропетровськ керівництва аргентинської Національної комісії з космічних досліджень (CONAE) на чолі з директором доктором Ф. Варотто.

«Сьогодні в університеті реалізується близько 100 двосторонніх угод про співпрацю в галузі освіти і науки з провідними навчальними і науковими закладами Європи, Азії, Америки, – зазначив ректор ДНУ. – Дніпропетровський національний університет є членом Великої Хартії університетів Європи, Євразійської асоціації університетів, Мережевого відкритого університету СНД. Серед партнерів ДНУ провідні університети 50 країн світу: Росії, США, Китаю, Німеччини, Великої Британії, Бразилії, Франції та інших. Також ДНУ імені О.Гончара готує фахівців на замовлення цих держав. Співпраця з навчальними і науковими закладами Аргентини має стати ще однією сторінкою наукової діяльності ДНУ», – підкреслив М.В. Поляков.

Також пані Ліла Ролдан Васкес де Муан зустрілася зі студентами, які вивчають іспанську мову та міжнародні відносини. «Мені завжди приємно зустрічатися зі студентами, адже саме молодь є майбутнім України та Аргентини, – наголосила пані Посол. – В українських студентів є велика перевага в Аргентині – це українська діаспора чисельністю 350 тисяч ваших співвітчизників. Зауважу, що українська діаспора добре інтегрована в аргентинське суспільство, активно розвивається друк книг українською мовою, тож вам буде легше навчатися там, ніж іншим іноземцям». Відповідаючи на запитання студентів, Ліла Ролдан Васкес де Муан розповіла про можливості навчання в університетах Аргентини: «Іноземні студенти можуть стати стипендіатами з різних спеціальностей і отримати вищу освіту безкоштовно. Інформація про перелік стипендіальних програм постійно поновлюється на офіційному сайті Посольства Аргентинської Республіки, про що студенти можуть довідатися самостійно. Я привезла в ДНУ збірник з пропозиціями всіх університетів Аргентини, які на різні спеціальності набирають іноземних студентів. Зауважу, що не потрібно складати додаткові іспити, необхідно лише усвідомлювати, що навчання ведеться іспанською або англійською мовами», – наголосила пані Посол.

У подарунок студентам ДНУ Ліла Ролдан Васкес де Муан привезла перекладені українською вірші Хорхе Луіса Борхеса та роман «Тунель» Фернандо Саватера, що були видані за підтримки Посольства. Студенти ж подарували пані Лілі на згадку шкатулку з петриківським розписом.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram