Версія для друку

В доробку Форуму – 37 угод

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара завершив роботу Міжнародний науково-практичний форум «Наука і бізнес – основа розвитку економіки».

Підводячи підсумки роботи секцій Форуму, перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма відзначив, що цей захід, на думку Міністерства, має сприяти взаємовигідному діалогу між науковими підрозділами вищої школи та комерційними структурами і виробничими підприємствами. «Сьогодні Міністерство, відстоюючи ідею університетської автономії, не нав’язує ВНЗ впроваджувати ті чи інші форми співпраці в науково-дослідницькій галузі, засновувати технопарки або відкривати конструкторсько-технологічні лабораторії для доведення ідей винахідників до виробничої технології. Всі ці аспекти знаходяться в компетенції вчених рад, які визначають для себе пріоритетні напрямки розвитку університетської науки та об’єкти для фінансування. Метою Форуму є демонстрація успішних прикладів реалізації розробок у різні сфери та отримання додаткових коштів, а також пошук партнерів серед вітчизняних підприємців».

Два дні роботи Форуму стали плідними на укладення партнерських угод. Ректор Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара М.В. Поляков зазначив: «За підсумками роботи науково-дослідної лабораторії «Інноваційний консалтинг» ДНУ було укладено 37 договорів про наміри та співпрацю. Зокрема, в Дніпропетровську знайшли партнерів для втілення наукових розробок Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «ХАІ», Національний технічний університет «КПІ», Харківський національний університет ім. В. Каразіна, Київський національний торговельно-економічний університет, Дніпропетровський національний університет, Одеська національна академія харчових технологій та багато інших. Навчальні заклади під час Форуму підписали угоди з такими потужними підприємствами як ВО Машинобудівний завод ім. О. Макарова, Український науково-дослідний інститут технології машинобудування, Науково-впроваджувальний центр «Екоспектр», товариства «Агровектор Плюс», «Інформаційно-комунікативні технології і управління проектами», «Капсулар», «Айсблік» та інші. Також було укладено чотирьохсторонню угоду про спільну наукову діяльність між Івано-Франківським університетом нафти і газу, Національним гірничим університетом, Полтавським національним технічним університетом ім. Ю. Кондратюка і Хмельницьким національним університетом», - наголосив ректор ДНУ.

Під час зустрічі з керівниками ВНЗ, що брали участь у Форумі, Євген Миколайович Суліма звернув увагу на досвід Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. В. Лазаряна, який, отримуючи з державного бюджету півмільйона на фінансування наукової діяльності, отримує за угодами про співпрацю до 21 млн. гривень на рік. Ректор ДНУЗТ О. М. Пшінько у відповідь підтвердив, що сьогодні на базі університету працюють два конструкторських бюро, які виконують науково-дослідні роботи на замовлення таких потужних концернів як Siеmens, Skoda, Hyundai, Азовмаш, Крюківський вагонобудівний завод та інших.

Також Євген Суліма відзначив експозицію Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Ректор університету Віль Бакіров отримав особисту подяку за високу організацію експозиції: «На мій погляд, ваша експозиція посіла перше місце за кількістю представлених пристроїв. Щиро вдячний колективу за проведену роботу та ініціативу відкрити інноваційний центр, чому Міністерство сприятиме», - пообіцяв Є.М. Суліма.

Кожному керівникові ВНЗ перший заступник Міністра порадив «одягти на себе мантію менеджера», бути готовими до діалогу, чітко бачити перспективи і результати співпраці університету з бізнесом, враховувати попит, що існує на ринку свого сектору економіки.

Резолюцією Міжнародного науково-практичного форуму «Наука і бізнес – основа розвитку економіки» затверджено: визнати стратегічним пріоритетним напрямом діяльності ВНЗ та науково-дослідних установ України комерціалізацію наукових досліджень; вважати доцільним проведення Форуму на постійній основі (щорічно або раз на два роки); в рамках заходу передбачити проведення технологічного ярмарку та секції «Проекти молодих вчених»; рекомендувати ВНЗ під час формування наукових парків виходити із доцільності об’єднання наукових шкіл та матеріально-технічної бази наукових досліджень, враховувати попит реального сектору економіки. Резолюцією вищим навчальним закладам рекомендовано прискорити роботу щодо входження Україно-Російської міжуніверситетської мережі трансферу технологій та її інтеграції з європейською мережею EEN. Учасники Форуму вирішили звернутися до Прем’єр-міністра М. Я. Азарова з підтримкою ВНЗ розробленого та внесеного на розгляд Уряду України проекту нової редакції Закону України «Про інноваційну діяльність». Також було наголошено на необхідності широко висвітлювати у мас-медіа досвід спільних фундаментальних і прикладних наукових розробок ВНЗ та бізнес-структур.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram