Версія для друку

Євген Суліма: «Виграє той, хто дивиться у майбутнє»

Сьогодні перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма взяв участь у відкритті Міжнародного науково-практичного Форуму «Наука і бізнес – основа розвитку економіки», який проходив на базі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара та Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О. М. Макарова.

У заході також взяли участь заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Марія Пустова, Голова Федерації організації роботодавців у Дніпропетровській області, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Сергеєв, ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Поляков, директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. Макарова Віктор Хуторний, директор Інституту світової економіки та бізнесу Російського університету дружби народів Юрій Мосєйкін, головний конструктор, начальник КБ-1 ДКБ «Південне» Павло Дегтяренко.

«Я радий сьогодні усіх вітати: поважних ректорів, представників підприємств та молодь, яка цікавиться сучасними технологіями, – сказав Євген Суліма. – Форум демонструє, як, співпрацюючи з бізнесом, розвиваються вищі навчальні заклади України. Бізнес має бути зацікавлений у наукових розробках, запропонованих вишами країни, та інвестувати їх. Вдячний місцевій владі та губернатору Дніпропетровської області Олександру Вілкулу за приділену нашому форуму увагу. Адже сьогодні вища освіта не може якісно розвиватися без уваги органів влади та бізнесу.

Робота Міністерства сьогодні спрямована на розвиток науки в університетах шляхом встановлення тісної та плідної кооперації вузівської науки і бізнесу, тобто комерціалізації. З цією метою Урядом схвалено розроблену за участю Міністерства нову редакцію Закону України «Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій», яку 2 жовтня 2012 року прийнято Верховною Радою України. Його реалізація дозволить підвищити ефективність використання науково-технічного потенціалу України в цілому та її провідних вищих навчальних закладів.

Також на виконання Програми економічних реформ Президента України Міністерством розроблено та внесено на розгляд Уряду нову редакцію Закону України «Про інноваційну діяльність». 29 серпня 2012 року Урядом прийнято рішення про заснування грантів Кабінету Міністрів України колективам молодих учених для проведення прикладних наукових досліджень і науково-технічних розробок за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки. Згідно із цим рішенням колективам молодих учених надаватимуться гранти у розмірі близько 1 млн. гривень на проведення наукових досліджень. Крім того, передбачена можливість використання гранту на придбання обладнання.

Однією із важливих проблем у питанні комерціалізації розробок є неналаштованість української науки на отримання прикладного кінцевого результату. Разом з тим, світова практика свідчить, що основою інноваційного розвитку економік є миттєве реагування науки на нові потреби ринку. Усвідомлюючи це, протягом останніх двох років Міністерство здійснює переорієнтацію тематик наукових досліджень у ВНЗ відповідно до профілю вищого навчального закладу; також співвідношення фундаментальних та прикладних досліджень має становити 30% на 70% – для технічних, технологічних та політехнічних університетів і 60% на 40% – для класичних, педагогічних, економічних, юридичних та художніх університетів. Так, кількість наукових проектів на проведення прикладних досліджень за останній рік збільшилася на 17% і нині становить 63%, що відповідає світовим тенденціям розвитку науки.

Крім того, Міністерством здійснюється переорієнтація проектів на найсучасніші пріоритетні напрями, такі як енергетика, енергозбереження, інформаційні та біотехнології», – наголосив у своїй доповіді перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма.

Ректор Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара Микола Поляков наголосив на різних аспектах впровадження розробок науковців: «Сьогодні сформувалася певна система трансферу технологій, яка включає різні форми, починаючи від надання технологічних експертиз до виконання широкомасштабних інноваційних проектів. Безумовно, основою трансферу технологій є спільна, вмотивована співпраця університетської науки і державних та бізнесових структур.

Прикладом ефективної співпраці науки і бізнесу є досвід нашого університету. Протягом останніх трьох років впроваджені в роботу бізнес структур такі розробки: поверхнево-активні речовини (загальна сума від продажу розробки – 10 млн. грн.); модифікатори чавуну і сталі, які використовуються в металургійній промисловості (загальна сума – 8 млн. грн); технологія захисту земель західного Донбасу, порушених в результаті шахтних розробок (загальна сума – 10 млн.грн.); контейнери для збирання, транспортування та тривалого зберігання до 300 років радіоактивних і високотоксичних відходів.

З квітня 2012 року, відколи розпочалась підготовка до форуму, Дніпропетровський національний університет уклав 14 договорів на суму 450 тис. грн. Більше 400 інноваційних проектів – пропозицій для продажу – презентовано в електронному вигляді та роздатковому матеріалі на виставці в експозиції університету. І ми сподіваємося, що під час форуму будуть укладені нові угоди» - наголосив Микола Поляков.

Загалом у заході взяли участь делегації 77 університетів, зокрема, 23 ректора та 31 проректор провідних вищих навчальних закладів України, Росії, Туреччини, Казахстану. Учасники форуму працюватимуть два дні у семи секціях: «Енергозберігаючі технології та енергозбереження», «Машинобудування, приладобудування, транспорт, високоякісна металургія», «Інформаційні та високі технології», «Інновації в транспортній системі», «Охорона і оздоровлення людини та навколишнього середовища», «Диверсифікація форм трансферу науково-технічних розробок у тріаді «Держава – наука – бізнес»: міжнародний та національний аспект», «Розвиток інноваційної культури суспільства».

У Палаці студентів ДНУ ім. О.Гончара в рамках форуму 12 жовтня пройде Семінар з питань роботи українсько-російської міжуніверситетської мережі трансферу технологій. Керівник семінару – директор Центру трансферу технологій Академії технологічних наук України С.О. Єгоров.

Під час форуму працюватиме «Служба економічного консалтингу», де юристи та економісти надаватимуть консультації потенційним партнерам. Зокрема, протягом перших кількох годин до представників консалтингової служби звернулися близько 20 потенційних партнерів для укладання договорів про наміри та договорів про співпрацю.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram