Версія для друку

Єжи Вожніцький: «Партнерство України і Польщі в наших руках»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав президент Фундації ректорів польських університетів Єжи Вожніцький.

Під час зустрічі з ректором університету Миколою Поляковим були обговорені питання подальшого розвитку співпраці між ДНУ та вищими навчальними закладами Польщі. Зокрема, йшлося про розширення наукового та академічного обмінів, подвійне керівництво магістерськими роботами, захист кандидатських (PhD) дисертацій. Микола Вікторович Поляков наголосив, що дружні і ділові взаємини з університетами Польщі розвиваються з 1994 року. Наразі підписані і реалізуються двосторонні угоди з Університетом ім. Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін) (з 2003р.), Лодзьким технічним університетом (з 2005р.), Центром екологічних досліджень ПАН м. Ломянкі (з 2006р.), Варшавським університетом (з 2007р.), Вроцлавським університетом (з 2007р.), Гуманітарною академією м. Пультуск (з 2008р.), Краківським педагогічним університетом (з 2010р.). «Протягом останніх років ДНУ відвідали 22 делегації польських університетів. Ректора Люблінського університету ім. Марії Кюрі-Склодовської пана Мар’яна Харасем’юка обрано почесним доктором ДНУ.

«Сьогодні ми реалізуємо багато цікавих проектів. Зокрема, студенти кафедри образотворчого мистецтва і дизайну щорічно беруть участь в мистецьких пленерах, які влаштовує Люблінський університет, у нас пройшла перша в Україні виставка польського плакату. На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства плідно працює українсько-польський центр. Наша мета – розширити цю співпрацю», – наголосив Микола Вікторович.

У відповідь професор Вожніцький пообіцяв, що на Конференції ректорів академічних шкіл Польщі, яка об’єднує більше 100 ВНЗ і 15 університетів, обов’язково презентує ДНУ і його потенціальні можливості . «За ініціативи президентів наших двох країн у Любліні було засновано Польсько-український університет, який мав стати потужним центром із розвитку наукової та академічної співпраці. Зокрема, 15 університетів Польщі можуть присуджувати науковий ступінь PhD, тож здобувачі цього ступеню, як планувалося, могли там навчатися. Сподіваємося, після виборів в Україні ми відновимо роботу за цим проектом, – зазначив пан професор. – Мій персональний досвід свідчить, що міжурядовий діалог на найвищому рівні має обов’язково базуватися на міжособовому спілкуванні громадян обох країн, співпраці між установами, студентському обміні. Я переконаний, що партнерство між Україною і Польщею в наших руках» – наголосив Єжи Вожніцький.

Безпосередньо на зустрічі до розгляду Фундації ректорів польських університетів було запропоновано кілька проектів. Так, декан економічного факультету ДНУ професор Сергій Смирнов запропонував спільну участь у реалізації проектів Європейського союзу TEMPUS. На факультеті розроблено кілька проектів, до реалізації яких могли б залучитися вищі економічні школи й університети Польщі.

Декан історичного факультету професор Сергій Світленко запросив представників польських університетів до участі у Міжнародному симпозіумі слов’янських студій, який у травні проходитиме в ДНУ.

Пан Вожніцький запевнив присутніх, що усі пропозиції ДНУ будуть презентовані ректорам польських університетів і він особисто сприятиме активізації співробітництва між нашими ВНЗ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram