Версія для друку

Академік Віктор Пилипенко: «Ми так самовіддано працювали, щоб вам було що написати»

У Палаці студентів ДНУ презентували книгу нарисів про життєву та професійну долю Почесних докторів Дніпропетровського національного університету. Серед них – Президент Національної академії наук України Борис Патон, Президент Академії педагогічних наук України Василь Кремень, ректори вітчизняних та закордонних університетів, відомі вчені.

32 яскраві, видатні особистості нараховує сьогодні галерея Почесних докторів університету, розповіді про яких уміщені в презентованій книзі «Хто людство розумом перевершив». Ідея запровадження ритуалу урочистого одягання докторської мантії у присутності колективу ДНУ, що було властиво університетам середньовічної Європи, отримала підтримку і стала доброю традицією. Як відзначив ректор Дніпропетровського національного університету Микола Поляков, вшановувати видатних діячів науки, культури, суспільно-політичного життя країни, тобто тих, чия діяльність примножує славу університету в держав та за її межами, є давньою традицією університету: «За понад 90-річну історію наш університет може пишатися своїми випускниками - відомими всьому світу вченими, політиками, поетами та письменниками. Серед них Президент України 1994-2005 років Л.Д. Кучма, письменники О. Гончар, П. Загребельний, конструктори ракетної техніки С.М. Конюхов та Ю.П. Семенов. У книзі «Славетне сузір’я окрилених університетом», підготовленій співробітниками ДНУ у 2008 році, зібрані матеріали про науковий доробок видатних випускників нашого університету. Галерея портретів «Почесні доктори ДНУ імені Олеся Гончара» стала продовженням матеріалів про інші яскраві постаті».

Під час презентації талановитому авторському колективу подякували за відзнаку їхньої діяльності герої нарисів - світила світової медицини Георгій Вікторович Дзяк і Олександр Євгенович Лоскутов, відомий вчений в галузі механіки та ракетно-космічної техніки Віктор Васильович Пилипенко. Гості-медики побажали присутнім життєвого тонусу і частіше посміхатися, незважаючи на всі труднощі життя. А випускник ДНУ 1959 року, академік Віктор Васильович Пилипенко пригадав своє навчання в університеті: «Щоб не розвантажувати вагони, доводилося вчитися усі роки лише на п’ятірки і отримувати стипендію. Тому, вважаю, що фундамент моїх успіхів у житті був закладений в університеті. Бажаю сьогоднішнім студентам з такої ж позиції підходити до навчання».

Враженнями від спілкування з цими чудовими людьми поділилися автори нарисів. Так, про Г.В. Дзяка та О.Є. Лоскутова розповіла завідувач кафедри української літератури, доцент Н.П. Олійник. Георгія Вікторовича Дзяка усі ми знаємо як ректора Дніпропетровської державної медичної академії. Предмет його наукових досліджень - діагностика і лікування ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії, вад серця. Безперечно, він є надзвичайно авторитетною особистістю, професіоналом вищої проби і порядною людиною. За ініціативою Олександра Євгеновича Лоскутова створено першу в Україні спеціалізовану клініку ендопротезування й відкрито центри в різних регіонах України, для яких підготовлено понад 300 спеціалістів з ендопротезування суглобів, а у 13 областях України виконано понад 800 операцій з використання розробок Олександра Євгеновича.

А про наукову діяльність В.В. Пилипенка розповіла автор нарису «Лицар вітчизняного ракетобудування», доцент кафедри української літератури О.В. Шаф. Віктор Васильович Пилипенко, уродженець козацького краю – Запоріжжя, стрімко йшов до своєї мети, подолавши шлях від інженера до академіка кількох академій, став людиною, чиї наукові звершення піднесли вітчизняну космонавтику на світовий рівень. Він є автором понад 90 винаходів, 300 наукових праць, Ветераном космічної праці.

Ідея створення цінної книги належить ректору університету М.В. Полякову, проректору з гуманітарних питань В.В. Іваненку та декану факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства І.С. Поповій. Вважаємо, що авторам вдалося здійснити свій благородний задум – зберегти пам'ять про науковий і громадський подвиг визначних постатей нашого часу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram