Версія для друку

Фізтех об’єднує покоління

У Палаці студентів ДНУ відбулось урочисте засідання Вченої ради ДНУ ім. О.Гончара, на якому були вручені іменні стипендії Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» cеми кращим студентам фізтеху.

Відкрив засідання ректор ДНУ Микола Вікторович Поляков. Звертаючись до присутніх випускників минулих років, колег і студентів, він відзначив, що найкращим підтвердженням високого статусу університету завжди є визнання молоді. Особливо Микола Вікторович наголосив на визначних досягненнях фізико-технічного факультету Дніпропетровського університету. «За шість десятиліть фізтех ДНУ зробив справжній стрибок від трьох секретних спеціальностей суто ракетного спрямування до потужного факультету політехнічного типу, став джерелом формування сузір’я визначних державних діячів, керівників економіки, бізнесу, науки і культури, своєрідним індикатором сучасної інженерної думки в Україні. Переконаний, наступні покоління фізтехівців напишуть багато славних сторінок в історії нашої держави і нашого університету»,– висловив впевненість ректор. І, для прикладу, згадав успішного стипендіата минулих років Максима Харченка, який вже представив кандидатську дисертацію.

Цього року стипендіатами стали: Ірина Гаджала, Артем Іванов, Євген Кочерга, Олексій Полонський, Роман Савастру, Анастасія Сальникова та Олексій Федосов.

Стипендіатів також привітала і заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Марія Іванівна Пустова, яка відзначила високий інтелектуальний і науковий потенціал молоді нашої області.

У привітанні стипендіатів Президент України 1994-2004 рр., Почесний доктор ДНУ, президент благодійного Фонду «Україна» Леонід Данилович Кучма наголосив, що цими стипендіями Фонд намагається підтримати обдаровану молодь, яка гідно продовжує кращі традиції його рідного фізтеху, і заохотити студентів до подальшої наукової роботи заради слави й добробуту всієї нашої держави. Він також відзначив, що сучасні підприємства, такі як новостворений високотехнологічний завод «Дніпросталь Інтерпайп», потребують освічених інженерів нового типу, і він вірить, що з часом такі підприємства будуть змагатися за найкращих випускників фізтеху. Леонід Данилович побажав студентам щастя, успіхів і широкого життєвого шляху з безліччю перспектив.

Стипендіат Роман Савастру, студент V курсу кафедри автоматики і систем управління фізтеху ДНУ зізнався, що його завжди дуже приваблювало спрощення технічних процесів, автоматизація, тому навчання на фізтесі – саме його стихія. Керівництво факультету вже рекомендувало Романа на проходження стажування в КБ «Південне». До речі, на вручення стипендій юнак прибув зі співбесіди з відділу проектування і експлуатації КБ «Південне» і жартома відзначив, що навчання навчанням, але вже хочеться й практики. «КБ «Південне» відоме в Україні і за її межами, тому хочеться потрапити в колектив, де створюють знані всьому світу супутники, ракети та інші космічні апарати», – сказав Роман.

П’ятикурсниця Анастасія Сальникова, майбутній інженер двигунних апаратів відзначила: «Завжди захоплювалася технікою, тож мені цікаво вчитися на нашому факультеті. Активно займаюся науковою діяльністю: вже брала участь у Міжнародній молодіжній конференції «Людина і космос» та Першому всеукраїнському форумі студентів і аспірантів, що проходив на базі ДНУ. Нині одночасно досліджую системи надуву баків та займаюся розробкою турбонасосного агрегату для двигунних систем. Наші розробки є актуальними і мають практичне застосування, адже зараз ведеться активна боротьба за зменшення ваги літальних апаратів. Хотілося б займатися ракетними двигунами і далі – продовжити навчання в аспірантурі та працювати у КБ «Південне». Приємно, що нас підтримують і заохочують до навчання, це додає стимулу і впевненості в тому, щоб рухатися далі в науці».

Олексій Федоров, студент V курсу, кафедра технології виробництва: «Дуже радісна подія – отримання стипендії – співпала з ще однією не менш радісною – народженням племінниці. Частину грошової винагороди використаю їй на подарунок. А навчатися на фізтесі мені порадили рідні, оскільки теж навчалися на кафедрі технології виробництва, тобто я пішов по їхніх «стопах». Окрім того, зараз я здобуваю другу вищу освіту на кафедрі фінансів, а надалі хочу опанувати ще й юридичну науку».

Загалом, студенти говорять, що їхнє наполегливе і старанне навчання оцінюється належним чином, а відтак їм приємно відчувати себе визнаними та потрібними.

У ці дні 60-річний ювілей відзначає фізтехівська кафедра двигунобудування, випускником якої є Л.Д.Кучма. Також серед 4,5 тисяч інженерів-двигунобудівників, підготовлених кафедрою, генеральний директор Національного космічного агентства України Юрій Алексєєв, академік НАН України Віктор Пилипенко та багато видатних особистостей. Леонід Данилович подарував рідній кафедрі сучасну комп’ютерну лабораторію, яка оснащена програмним забезпеченням для проектування. Завідувач кафедрою Ю.О.Мітіков від імені студентів та викладачів подякував за подарунок.

Раділи успіхам і перспективам сучасних студентів і випускники ФТФ-60, які в ці вересневі дні традиційно збираються в alma mater. Сивочолі ветерани ракетно-космічної галузі з’їхалися з різних куточків України і Росії, щоб відзначити 52-гу річницю випуску. З незмінним оптимізмом вони пообіцяли університету збиратися щороку аж до 100-річного ювілею.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram