Версія для друку

Подвійний диплом: Україна-Польща

Керівництво економічного факультету ДНУ імені Олеся Гончара і Вищої школи економіки та інновацій в Любліні (Польща) обговорили практичні аспекти студентського обміну між університетами.

Економічний факультет ДНУ підтримує тривалі партнерські стосунки з польськими вищими навчальними закладами. Зокрема, ефективно реалізуються двосторонні угоди про співпрацю і науковий обмін з Лодзьським, Варшавським, Вроцлавським та Щецинським університетами, Ягеллонським університетом, Ченстохівською політехнікою. Викладачі економічного факультету ДНУ імені Олеся Гончара приймали делегацію Вищої школи економіки та інновацій в Любліні (Польща), а саме декана економічного факультету професора Мар’яна Стефаньскі та вченого секретаря Центру досліджень та розвитку Східного партнерства Ольги Сакалош.

В обговоренні пропозицій польської сторони щодо програми «Подвійний диплом» і навчального плану Вищої школи для студентів з України взяли участь фахівці-економісти ДНУ - декан, професор С. О. Смирнов, завідувач кафедри маркетингу, професор С. Ю. Хамініч, заступник декана з міжнародного співробітництва, доцент С. Я. Касян, заступник декана з навчальної роботи, доцент М. В. Корнєєв, директор Центру заочної та вечірньої форм навчання ДНУ, професор В. І. Куземко.

Пан Мар’ян Стефаньскі розповів українським колегам про особливості навчання й дозвілля, спеціальності та навчальні дисципліни у польському ВНЗ. А також ґрунтовно й цікаво виклав сутність економічної гри симуляційного підприємства під назвою «Стрибок до кар’єри». Гра є інноваційним інструментом, що відображає діяльність віртуальної фірми з урахуванням реальних чинників впливу ринкового оточення.

Професор Сергій Олександрович Смирнов окреслив можливості участі української сторони у програмі «Подвійний диплом», зокрема, механізм написання магістерських робіт, описав інтерактивні дидактичні Інтернет-програми. Важливо, на його думку, практикуватися студентам на підприємствах, у консалтингових фірмах, маркетингових агенціях Люблінського регіону, а також налагоджувати комунікації у рамках студентських наукових кіл та студентського самоврядування обох ВНЗ.

На необхідності узгодження змісту маркетингових, управлінських дисциплін з метою поліпшення засвоєння знань в умовах інформаційної економіки наголосила професор Світлана Юріївна Хамініч. Вона підкреслила важливість обміну науковими і дидактичними напрацюваннями, участь у міжнародних наукових конференціях, форумах, які організовуються партнерськими ВНЗ.

Доцент Сергій Якович Касян відзначив важливість спільної участі вчених України та Польщі в наукових програмах і проектах, що фінансуються фондами ЄС, у тому числі, в рамках програми Східного партнерства, яка є вагомим напрямком діяльності ЄС. Він підкреслив, що дискусії за участю модератора, он-лайн діалог студентів і науковців України та Польщі сприяють збагаченню знань та зміцненню наукових позицій економічної школи ДНУ імені Олеся Гончара.

Під час зустрічі досягнуто попередні домовленості про включення науковців до складу науково-редакційної ради фахових видань на економічних факультетах обох ВНЗ. У теплій, дружній атмосфері сторони обмінялися побажаннями успіхів та цінними книгами про історію і сучасність своїх навчальних закладів. Також окреслено перспективи і напрямки подальшої співпраці стосовно узгодження змісту навчальних планів, обміну навчальної літератури.

Як доречно відзначив декан економічного факультету ДНУ С.О. Смирнов, систематичні зустрічі освітян і науковців України та Польщі – це добра нагода для обміну досвідом, методичними напрацюваннями у сфері досліджень ринкових процесів та викладання економічних дисциплін. Безперечно, це сприятиме покращенню культурного й наукового обміну між нашими державами, посилить інтеграцію вітчизняних університетів до єдиного європейського освітньо-наукового простору.

Деканат економічного факультету
ДНУ імені Олеся Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram