Версія для друку

Проблеми підвищення кваліфікації досліджують на міжнародному рівні

Делегація ДНУ ім. О. Гончара на чолі з ректором Миколою Поляковим взяла участь у конференції «Менеджмент підвищення кваліфікації у вищому навчальному закладі», що проходила в Дунайському університеті м. Кремс (Австрія).

Конференція відбулася у рамках проекту ТЕМПУС ІV «Мережева взаємодія університетів-партнерів у реалізації багаторівневої системи підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у галузі освітнього менеджменту». Разом із делегацією ДНУ ім. О. Гончара у роботі конференції взяли участь представники університетів-партнерів по проекту ТЕМПУС ІV, а саме Смоленського державного університету; Санкт-Петербургської академії післядипломного навчання; Новгородського державного університету ім. Ярослава Мудрого; Вітебського державного університету ім. П. Машерова; Брестського державного університету ім. О.С. Пушкіна; Фондового університету м. Хільдесхайм (Німеччина) та Хмельницького національного університету. Україну, Росію та Білорусію представляли шість ректорів університетів-партнерів Проекту.

Під час конференції відбулася зустріч із ректором Дунайського університету м. Кремс професором Юргеном Віллером, який ознайомив учасників із головними напрямами діяльності свого університету.

Були заслухані і обговорені наступні доповіді:

1. Д-р Аттіла Паузитс (керівник центру освітнього менеджменту та розвитку Дунайського університету): «Система вищої освіти в Австрії та Міжнародні перспективи наукового підвищення кваліфікації – тенденції, фактори успіху та парадигми».

2. Габріелє Байєр (керівник відділу маркетингу Дунайського університету м. Кремс): «Інноваційні види діяльності Дунайського університету м. Кремс».

3. Бригітте Хан (керівник відділу менеджменту якості та розвитку навчального процесу Дунайського університету): «Менеджмент якості при підвищенні кваліфікації: на прикладі Дунайського університету».

У рамках творчої майстерні була розглянута практична діяльність університетів-партнерів Проекту, а саме «Розвиток системи підвищення кваліфікації у ВНЗ: стратегії, досвід, перспективи». Презентувалися усі види діяльності нашого університету у сфері післядипломної освіти, зокрема, магістерські програми другої вищої освіти «Державна служба», «Педагогіка вищої школи», «Управління навчальним закладом». Також були розкриті особливості перепідготовки спеціалістів у ДНУ за усіма ліцензованими спеціальностями. Значна увага приділялася короткотерміновим формам підвищення кваліфікації та стажування, які надаються в центрі післядипломної освіти ДНУ.

За результатами творчої майстерні були укладені конкретні плани обміну досвідом (майстер-класи, відео лекції, тренінги тощо) між університетами-партнерами.

У процесі відрядження ректором університету професором М.В. Поляковим були здійснені консультаційні бесіди з керівниками Проекту від Європейської комісії (проф. О. Грауманн та проф. М. Певзнером) з питань забезпечення університетів-партнерів навчальним посібником «Менеджмент та організаційний розвиток ВНЗ», який випущено видавництвом ДНУ, остаточному друку матеріалів модульних елементів, які нароблені фахівцями університетів-партнерів Проекту та багато інших. Зокрема, були обговорені питання участі у вересні 2012 року за підтримки інтернаціональної академії гуманізації освіти представників ДНУ у міжнародній конференції в містах Великому Новгороді та Санкт-Петербурзі, можливого обміну студентами тощо.

Отримана документація у паперовому та електронному варіантах стосовно програм МВА, які впроваджуються в Дунайському університеті м. Кремс.

За результатами отриманої інформації планується розробити конкретні заходи по впровадженню досвіду університетів-партнерів Проекту у практичній роботі Центру післядипломної освіти та інших навчальних підрозділів ДНУ ім. О. Гончара.

Проф. В.П. Клюєв
Директор Центру післядипломної освіти ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram